Göçerlerin Zorlu Eve Dönüş Yolculuğu - Son Dakika
Yerel

Göçerlerin Zorlu Eve Dönüş Yolculuğu

Doğu Anadolu bölgesindeki göçerler, yaylalarda geçirdikleri yaklaşık 6 aylık sürenin ardından havaların soğumasıyla dönüş yolculuğuna başladı.

18.10.2015 11:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğu Anadolu bölgesindeki göçerler, yaylalarda geçirdikleri yaklaşık 6 aylık sürenin ardından havaların soğumasıyla dönüş yolculuğuna başladı.

Hayvanlarına daha iyi otlaklar bulmak amacıyla her yıl Güneydoğu Anadolu bölgesinden gelerek Muş, Bingöl, Erzurum ve çevresindeki illerde yaylalara çıkan göçerler, havaların soğumasıyla kış mevsimini geçirecekleri yer için yola koyuldular.

Aylarca süren eve dönüş yolculuğunda geceleri kurdukları çadırlarda konaklayan göçerler, gündüzleri ise günde ortalama 5 kilometre yürüyor.

Göçerlerden Mehmet Yılbaş, Siirt'ten gelerek Muş ve Bingöl kırsalında yayla kiraladıklarını ve İlkbahar'dan bu yana hayvanlarını otlattıklarını anlattı.

Havaların soğumasıyla eve dönüş yolculuklarının başladığını belirten Yılbaş, "Geceleri dinlenip gündüzleri yol almayı tercih ediyoruz. Kar yağıncaya kadar hayvanlarımızı doğada beslemek için yolculuğumuz yaklaşık 1,5 ay sürecek" dedi.

Yılbaş, yaklaşık 5 aydır Muş'un Kozma Dağı'nda hayvanlarını otlattıklarını ifade ederek, "Yayla mevsimi yavaş yavaş kapanıyor. Şimdi kendi köyümüze dönüyoruz. Yemden tasarruf etmenin yanında nakliye parası ödememek için de yaya dönüyoruz. Yolda birçok sıkıntı yaşıyoruz ama en büyük sıkıntımız yırtıcı hayvanlardır. Kurt saldırısına karşı gece uyumadan nöbet tutuyoruz" diye konuştu.

Sacide Kansun da göçer oldukları için hayatlarının büyük bir bölümünün yaylalarda ve yollarda geçtiğini ancak buna rağmen çok mutlu olduklarını söyledi.

Kansun, "Biz kadınlar yaylada hem koyunları sağar, bakımlarını yaparız hem de diğer işlerle ilgileniriz. Şu anda Siirt'e gidiyoruz. Oradan da Midyat'a geçeceğiz. Midyat'ta 6 ay kaldıktan sonra tekrar bu bölgeye döneceğiz. Yani hayatımızın büyük bir bölümü bu şekilde geçiyor ama buna rağmen çok memnunuz" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Göçerlerin Zorlu Eve Dönüş Yolculuğu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement