Gökova-Kekova Kıyıları ve 12 Adalar İçin Bir Yaşam ve Gezi Rehberi - Son Dakika
Güncel

Gökova-Kekova Kıyıları ve 12 Adalar İçin Bir Yaşam ve Gezi Rehberi

Gökova-Kekova Kıyıları ve 12 Adalar İçin Bir Yaşam ve Gezi Rehberi

450 küçük koy ve deniz mola noktasının anlatıldığı "Mavi Yolculuk Rehberi: Gökova'dan Kekova'ya Türkiye Kıyıları ve 12 Adalar" doğa ve deniz severlere yeni bir pencere açıyor.

30.04.2019 14:32  Güncelleme: 14:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gazeteci Ali Boratav, Türkiye kıyıları ve Ege Adaları'nda 30 yıla yakın süredir gerçekleştirdiği mavi gezilerden izlenim ve deneyimlerini 3 yıllık bir hazırlık süreci sonucunda "Mavi Yolculuk Rehberi" isimli kitapta topladı. Usta denizcilik yazarı Sezar Atmaca'nın editörlüğünü üslendiği kitabı, Denizler Kitabevi yayımladı. Büyük boyda basılan 532 sayfalık kitap, denizciler için olduğu kadar bu kıyıları ve adaları karadan gezenler için de çok yönlü bir rehber olma özelliğini taşıyor.

www.maviyolculukrehberi.com adresli web sayfasında ise kitap hakkındaki ayrıntılı bilgilere, değerlendirme yazılarına, kitaptan örnek sayfalara yer veriliyor. Bu web sitesinde ayrıca, kitapta paylaşılan koylara, tesislere ilişkin güncellemelerin her yıl 1 Ocak tarihinde okura sunulması hedefleniyor.

Piri Reis'ten Sadun Boro'ya denizlerimiz hakkındaki 30'a yakın kılavuz eserdeki bilgi birikimi irdelenerek kaleme alınan "Mavi Yolculuk Rehberi" Ege ve Akdeniz kıyılarını okura 1300 fotoğraf ve 260 haritadan oluşan zengin bir görsellikle sunuyor.

Türkiye kıyılarında Gökova, Hisarönü, Yeşilova, Marmaris, Göcek- Fethiye Körfezleri'yle, Kalkan-Kaş-Kekova mavi gezi bölgeleri ayrıntılı bir şekilde ele alınıyor. Koyları, limanları, kentleri, yaşam ve kültürel dokusuyla kitapta okura sunulan Ege Adaları; Agathonisi, Patmos, Arki, Marathi, Tiganaki, Lipsi, Havala, Aspro, Leros, Kalimnos, Tenedos, Pserimos, Kos, Nisiros, Giali, Tilos, Halki, Alimia, Simi, Rodos, Meis ve Ro Adaları olarak sıralanıyor.

"Mavi Yolculuk Rehberi" sadece bir denizcilik kılavuzu değil, aynı zamanda bir yaşam rehberi olma özelliğini de taşıyor. Kitapta, Halikarnas Balıkçısı'ndan Azra Erhat'a; Bedri Rahmi Eyüboğlu'ndan, Ekrem Akurgal'a, İlhan Akşit'e kadar mavi yolculuk kıyılarının tarihi, mavi yolculuk kültürü hakkındaki kaynaklar taranıyor. Mavi yolculuk koylarının binlerce yıllık tarihi; muhteşem doğası, çevre özellikleri ve koruma sorunları; coğrafi ve iklimsel özellikleri, küçük koyların misafirperver insanları; körfezlerin ve adaların kültürel yapısı, mutfakları, lezzet durakları; denizlerinin sırları, efsanelerine değiniliyor.

Ali Boratav, tüm gezginlerin yararlanabileceği, ama özellikle amatör denizcilerin gereksinimlerine yönelik olarak hazırlanan kitabın 3 temel hedefi ve gerekçesi olduğunu söylüyor:

Gökova-Kekova Kıyıları ve 12 Adalar İçin Bir Yaşam ve Gezi Rehberi

"Bundan 10-15 yıl önce, içine girince 1-2 tekne gördüğünüz güvenilir limanlarda bugün demirleyecek yer bulunmuyor. Kısa bir sürede mavi yolculuk yapan tekne sayısı 2-3 kat arttı. Bu nedenle elimizdeki kılavuz eserlerdeki bilgilere ek olarak, bu kitaba nispeten ıssız sayılabilecek 100'e yakın mavi yolculuk durağı ekledim.İkincisi, özellikle 2000'lerden sonra hayat çok hızlı değişti, eski güvenilir limanlardan bazıları kentleşti, bazılarında deniz kirliliği arttı, bazıları turizm gibi nedenlerle amatör denizcilere kapandı. Bazılarında çok sevdiğimiz tesisler artık yok, yeni tesisler açıldı. Bu güncellemeleri yaptım, temiz yüzme molası duraklarını gezginlere önerdim. Üçüncüsü de,mavi gezginler özellikle 2000'li yıllarda Gökova-Kekova kıyılarımızın paralelindeki Ege adalarına sıklıkla geçmeye başladı. Bu adalarla ilgili uluslararası kılavuzlar dışında denizciler için bir bilgi kaynağı yoktu. Mavi Yolculuk Rehberi'ne 12 Adalar için de olabildiğince kapsamlı bir bölüm ekledim."

"Mavi Yolculuk Rehberi" kullanıcı dostu bir anlayışla okura sunuluyor. Geçtiğimiz 20 yılda denizcilerin kullandığı teknolojide büyük değişimler yaşandığına dikkat çeken Boratav, artık amatör denizcilerin pek çoğunun harita-pergel-cetvel-koordinat kullanmadığını, denizde rotanın cep telefonları ve tabletlerdeki uygulamalarla oluşturulduğuna ve takip edildiğine dikkat çekiyor.

Gökova-Kekova Kıyıları ve 12 Adalar İçin Bir Yaşam ve Gezi Rehberi

Bu çerçevede, "pratik navigasyon" mantığıyla hazırlanan kitapta, Türkiye mavi yolculuk körfezleri ve Ege adalarındaki 450 koy ve mola noktası bugünün koşullarına uygun olarak 21 alt bölge haritasında noktasal olarak işaretleniyor.Ayrıca bu 450 konaklama ve durak noktasının dijital haritalardaki görüntüleri de okuyucuya sunuluyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Gökova-Kekova Kıyıları ve 12 Adalar İçin Bir Yaşam ve Gezi Rehberi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement