Gökyay Vakfı Satranç Müzesi İki Yaşında - Son Dakika
Güncel

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi İki Yaşında

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi İki Yaşında

Guiness rekorlu "dünyanın en büyük satranç koleksiyonu"nu içinde barındıran Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, 2'nci yaşını kutluyor.

11.10.2017 14:19  Güncelleme: 14:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ziyaretçilerini geçmişten günümüze dünya yolculuğuna çıkaran Müze, yıldönümünü kutlayacağı 13 Ekim günü 'ücretsiz' gezilebilecek. Gökyay Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Müzenin kurucusu Akın Gökyay, "Dünyanın dört bir tarafında büyük bir tutkuyla, heyecanla yıllarca izlerini sürdüğüm, her biri farklı kültürleri, mesajları yansıtan satranç takımlarımız başka dünyaları keşfetme fırsatını sunuyor. Kültür ve sanatın merkezi haline gelen Müzemizde 'zamanda yolculuk yapmak' da mümkün. Hem Ankara'nın başkent oluşunun 94'üncü yıldönümü olan hem de 2'inci kuruluş yıldönümümüzü kutlayacağımız 13 Ekim'de kapılarımızı ücretsiz olarak açıyoruz. Görmeyen herkesi satrancın barış ve dostluk dolu dünyasına davet ediyorum" dedi.

Amerika'dan Tanzanya'ya, Hollanda'dan Mozambik'e, Rusya'dan İtalya'ya kadar 109 farklı ülkeden 625 satranç takımının yer aldığı Müze, dünyanın en büyük satranç müzeleri arasında yer alıyor. Türkiye'nin 'ilk satranç müzesi' olma özelliğini taşıyan Müze, kurulduğu günden bugüne yerli ve yabancı ziyaretçilerin de uğrak noktası oldu. Dünyanın en eski bilgelik ve strateji sporu satrancı çağdaş müzecilik anlayışı ile buluşturan Müze özellikle çocukların ilgisini çekiyor.

"SATRANÇ MÜZESİ, ANKARA'YA ARMAĞANIMDIR"

Dünyada geleneksel müzeciliğin yerini çağdaş anlayışla yönetilen yaşayan müzelere bıraktığını belirten Akın Gökyay, "Müzeler, kuruldukları şehrin en önemli kültürel markası ve gelecek nesillere bırakılan en önemli mirastır. Dünyadaki birçok şeyle birlikte, müzecilik anlayışı da çok değişti, gelişti. Çağdaş ülkelerde müzeler, sergi alanı olmanın çok ötesinde, interaktif bir kişisel gelişim alanına dönüşmüş durumda. Doğma büyüme bir Ankaralı olarak, bu yeni trendin güzel bir örneği olan Satranç Müzesi'ni Ankara'ya armağan etmenin mutluluğunu yaşıyorum. İletişim kuran, eğitme ve öğretme esasını içeren, etkin, dinamik, etkileşimci, katılımcı, zamanın ruhuna uygun bir müze burası" şeklinde konuştu.

YETİŞKİNLER DE ÇOCUKLAR DA BAMBAŞKA DÜNYA İLE TANIŞIYOR

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, konumu itibariyle ziyaretçilerine şehrin kaosundan uzak, tarihsel bir atmosfer sağlarken, madenden, taştan, ağaçtan, metalden, balık kemiğinden, mermerden, sabun taşından, keçeden, kristalden, camdan, mermer tozu ile polyesterin karışımından yapılan döküm satrançlar, alındıkları ülkelerin kültürel özelliklerini de keşfetme fırsatı sunuyor. Red Kit, Şirinler, Harry Potter, Yüzüklerin Efendisi gibi film kahramanları çocukların özel ilgi alanında yer alırken, antik çağlardan günümüze savaşları, politik mücadeleleri, önemli olayları, kişileri, şehirleri tasvir eden takımlar ise büyükleri başka maceraların içine sürüklüyor.

MÜZENİN ÖTESİNDE ANKARA'NIN KÜLTÜR MERKEZİ OLDU

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, Ankara'nın sosyal etkinlik hayatına da damga vuran bir marka oldu. Müze, tarihi binasında ev sahipliği yaptığı sosyal buluşmalar, müzik dinletileri, sergiler ve özel içerikli organizasyonlar ile de dikkat çekiyor. Çocuklara yönelik satranç eğitimleri, farklı atölye çalışmalarının yapıldığı Müze, yetişkinler için özellikle şirketlere yönelik hazırladığı 'Strateji Oyunu Olarak Satranç' eğitimlerinin, iş dünyasına özgü özel organizasyonların da adresi durumunda. İsmini Hindistan'da satrançla ilgili bulunan ilk yazılı belgelerde geçen 'Chaturanga'dan alan kafesi ise ev sıcaklığında bir ortam sağlıyor. Taze kahve kokusu eşliğinde satranç oynamanın yanı sıra, kitap da okunabilen kafede, grup toplantıları, brunch organizasyonları ve yemekli buluşmalar gerçekleştirilebiliyor. Müze'nin renkli ve yaratıcı ruhunu yansıtan 'Hediye Mağazası'nda ise satranca dair her detayı bulmak mümkün.

42 YILLIK SIRADIŞI BİR SERÜVENİN SİMGESİ

Akın Gökyay için satrancı tutkuya çeviren süreç, 1975 yılında Milano'ya yaptığı bir iş seyahatinde tasarımını çok beğendiği bir satranç takımını vitrinde görmesiyle başladı. 3 gün dükkanın açılmasını bekleyen Gökyay'ın koleksiyonunun ilk parçası olan bu satranç takımı; yıllarca süren bir tutkunun da ilk adımı oldu. İşi gereği oldukça sık seyahat eden Gökyay, seyahatlerinin bir bölümünü satranç takımlarını toplamaya ayırdı. Zarar görmemeleri için uçakla ya da çoğunlukla gemi seyahatleriyle taşınan satranç takımları, 2012 yılında 412 satranç takımına ulaştı ve Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. 42 yıl içinde 6 kıtada 109 ülkeye yolculuk yapan Gökyay, 'dünyanın en büyük satranç takımı koleksiyoneri' ünvanını da elinde bulunduruyor. Halen satranç seyahatlerini sürdüren ve koleksiyonuna yeni eserler kazandıran Gökyay, hedeflediği sayıya ulaştığında kendine ait olan Guinness rekorunu kırmak için yeniden başvuru yapmayı planlıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Gökyay Vakfı Satranç Müzesi İki Yaşında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement