Gönül Elçileri Çocuk İşçiliği ile Mücadele" Programı - Son Dakika
Güncel

Gönül Elçileri Çocuk İşçiliği ile Mücadele" Programı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Geçen yıl 12 Haziran Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü'nde başlattığımız çalışma neticesinde bugün 130 mobil ekibimiz hizmet veriyor.

20.11.2018 21:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Geçen yıl 12 Haziran Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü'nde başlattığımız çalışma neticesinde bugün 130 mobil ekibimiz hizmet veriyor. Ayrıca bugüne kadar 11 bini aşkın çocuğumuza sokaklarda ulaştık." dedi.

Selçuk, Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi'nde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı öncülüğünde düzenlenen "Gönül Elçileri Çocuk İşçiliği ile Mücadele" programında konuştu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'a projeye verdiği destekten dolayı şükranlarını sunan Selçuk, gönüllülere de teşekkürlerini iletti.

Selçuk, ailenin, çocukları hayata hazırlayan en iyi okul olduğunu belirterek, "Gönül Elçileri Projesiyle çocuklarımızın aile yanında gelişimlerini destekliyor, aile bütünlüğünü korumak için sosyal yardım ve hizmet modellerimizle başarıyla uygulamaya devam ediyoruz." ifadesini kullandı.

Koruyucu aile programının yaygınlaştırılması ve toplumsal farkındalığın artırılması amacıyla başlattıkları Gönül Elçileri Projesi'ni, "Çocuk İşçiliğiyle Mücadele" başlığıyla güncelleyerek sürdürdüklerini anlatan Selçuk, şöyle devam etti:

"Okulda öğretmenleri ve kitaplarıyla olması gereken çocuklarımızın, yasal olmayan yollarda çalışmaya zorlanması asla kabul edilemez. Zira çocuklar, istikbal ve istiklalimizin teminatıdır. Köyde veya şehirde, tarla veya sanayide çalıştırmak suretiyle ihmal ve istismar edilmesine asla izin veremeyiz.

Çocuklarımız yarının gençleri, ülkemizin bekası. Çocuklarımızı eğitim hayatının içinde tutmak, ilim, irfan ve ahlaki değerlerimizi öğretmek hepimizin ortak sorumluluğu olmalı. Bu konuda ailelerimizle hepimizin yapması gereken görev ve sorumluluklar var. Çünkü çocuklar, aileleriyle hepimizin yani toplumumuzun emaneti."

"11 bini aşkın çocuğumuza sokaklarda ulaştık"

Selçuk, çocukların sosyal gelişimlerinin, fiziki ve ruh sağlıklarının korunması önündeki en büyük engellerden birisinin de çocuk işçiliği olduğunu vurguladı.

Savaşın, terör ve göçün yoğun yaşandığı ülkelerde çocukların maruz kaldığı ihmal ve istismarı, "Suriye" örneğinden iyi bildiklerini vurgulayan Selçuk, "Kayıp bir nesil yetişmemesi için ülkemize sığınan Suriyeli çocuklarımızı okullarla biz buluşturuyoruz. Daha çok çocuğumuzun okula devam etmesi için de çalışmalarımıza özveriyle devam ediyoruz." diye konuştu.

Selçuk, "çocuk hakları" konusunda başta anayasa olmak üzere yasalarda çeşitli düzenlemelere yer verdiklerini hatırlattı.

Bakanlık olarak konuya ilişkin daha önceden neler yaptıklarını anlatan Selçuk, "Geçen yıl 12 Haziran Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü'nde başlattığımız çalışma neticesinde bugün 130 mobil ekibimiz hizmet veriyor. Bugüne kadar 11 bini aşkın çocuğumuza sokaklarda ulaştık ve onlara, ailelerine yönelik rehberlik hizmetleri verdik, sosyal yardımlarla vakıflar aracılığıyla da destek sağladık." ifadesini kullandı.

Selçuk, ülkede çocuk işçi oranının şu anda yüzde 5'in altında olduğunu bildirdi.

"5 bin 168 koruyucu ailenin yanında 6 bin 325 evladımız var"

Gönül Elçileri Projesi'nin ilhamını ve gücünü "insan" odaklı yaklaşımdan aldığını belirten Selçuk, "Sosyal refahın artması ve insani yaşam koşullarının iyileştirilmesi de siz değerli gönüllülerimizin çok önemli katkıları olacağına inanıyorum." dedi.

Selçuk, proje kapsamında yürüttükleri çalışmalarla aileler, kadın ve çocuklar için umutlarını diri tutacaklarını vurgulayarak, "2002'de 500 koruyucu ailenin yanında 515 çocuk bulunurken, bugün 5 bin 168 koruyucu ailenin yanında 6 bin 325 evladımız yer almaktadır. Çocuk işçiliğiyle mücadele konusunda da aynı özveri ve gayretle, aynı başarıyı göstereceğime yürekten inanıyorum." ifadesini kullandı.

Gönül Elçileri Projesi kapsamında kadının güçlenmesi için mesleki eğitim projeleri hazırladıklarını, 80 bini aşkın kişiye ulaştıklarını dile getiren Selçuk, sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içerisinde çalışmayı önemsediklerini söyledi.

Selçuk, salondaki vali eşlerine, "Gelin hep birlikte doktoru, öğretmeni, hemşiresi, iş adamı, vakıf ve derneklerimizle Gönül Elçileri Projesi'ne destek olalım. Şehirlerimizi teşvik ederek, gönül elçileri sayılarımızı arttırmaya devam edelim. Bu amaçla insanlara ve insanlığa katkı sağlamak isteyen herkes gönül elçisi olabilir." çağrısında bulundu.

Hamdiye Soylu: "Çocuklarımıza yönelik projelerle gelinmeli"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun eşi Hamdiye Soylu da ülkenin kalkınması, çocukların daha güzel bir ülkede yaşaması için gündelik hayatın dışında da bir şeyler üretmek gerektiğine işaret etti.

Hamdiye Soylu, 55 çocuktan oluşan "Edirne Gönül Elçileri Geleceğim Sensin Çocuk Korosu"nun proje vesilesiyle nasıl ortaya çıktığını da anlattı.

Emine Erdoğan'ın himayesindeki "Biz Anadoluyuz" projesinin de İçişleri Bakanlığınca hayata geçirildiğine değinen Hamdiye Soylu, proje kapsamında, Türkiye'de terör tehdidi olan bölgelerde 51 bin 500 çocuğu, ülkenin diğer illerine gezi programları düzenleyerek götürdüklerini söyledi.

Hamdiye Soylu, vali eşlerine, "Eğer istersek hepimiz evimizde oturabilir, sadece kendi hayatlarımızla ilgilenebiliriz. Ama bulunduğumuz konumlar itibarıyla hepimiz bu ülke içinde bir şeyler yapabilecek, bazı dinamikleri harekete geçirebilecek imkanlar sahibiz." diye seslendi.

İl ya da ülke bazında bu imkanların israf edilmemesi gerektiğinin altını çizen Hamdiye Soylu, "Buradaki her arkadaşım kendi yaşadığı ilde, özellikle çocuklarımıza, kadınlarımıza ve genç kızlarımıza yönelik projelerle buraya gelmelidir." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gönül Elçileri Çocuk İşçiliği ile Mücadele' Programı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, 'Spor Aşkı Engel Tanımaz' projesinin programına katıldı
    14:27 Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, 'Spor Aşkı Engel Tanımaz' projesinin programına katıldı

    Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Ataşehir'de Özel Eğitim Okullarına spor malzemesi sağlanmasını amaçlayan 'Spor Aşkı Engel Tanımaz' projesinin programına katıldı. Bakan Bak, programda yaptığı konuşmada Türkiye'nin spor devrimi yaşadığını belirtti. Programda çocuklarla basketbol oynayan Bakan Bak, projenin ikinci etabı için çalışmalara devam ettiklerini ve 1500 okula 57 bine yakın malzeme dağıtacaklarını söyledi.

  • Pamukkale Belediyespor Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı, Süper Lig yolunda engeli aşmak istiyor
    14:27 Pamukkale Belediyespor Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı, Süper Lig yolunda engeli aşmak istiyor

    Türkiye Basketbol Federasyonu Tekerlekli Sandalye Basketbol 1. Lig Play-off Grubu Yarı final 1.maçında Pamukkale Belediyespor, Cumartesi günü Şanlıurfa Bedensel Engelliler ile mücadele edecek. Mavi-beyazlı takım Süper Lig yolundaki bu engeli de aşmak istiyor.

  • Gel lan buraya diyerek kovaladığı kayınbiraderine tabancayla böyle ateş etti
    14:26 Gel lan buraya diyerek kovaladığı kayınbiraderine tabancayla böyle ateş etti

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bir şahsın kayınbiraderine cadde ortasında tabancayla ateş ettiği anların görüntüsü ortaya çıktı. Görüntüde, şahsın 'gel lan buraya' diyerek kovaladığı kayınbiraderine ateş ettiği duyuluyor. Olay, saat 02.00 sıralarında 28 Haziran Mahallesi Eski İstanbul Caddesinde meydana geldi. A.Y. ile kayınbiraderi F.D. arasında bilinmeyen bir sebeple tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesiyle A.Y. tabancayla kayınbiraderi F.D'ye ateş açtı. Silah seslerini duyan vatandaşlar 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarda bulundu. İhbar üzerine adrese polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. F.D. olay yerinde polis ekiplerince gözaltına alındı. A.Y. ise elinden hafif şekilde yaralandı. Olay yeri inceleme ekiplerinin caddede gerçekleştirdikleri çalışmada 2 mermi kovanı bulundu. Park halindeki bir otomobilde ise küçük çapta hasar meydana geldiği kaydedildi. Dehşet anları kamerada Öte yandan olaya ilişkin dehşete düşüren görüntü ortaya çıktı. Cep telefonu ile kaydedilen görüntüde, A.Y.'nin 'gel lan buraya' diyerek kovaladığı kayınbiraderine tabancayla ateş ettiği duyuluyor. Ayrıca çevredekilerin 'ne olur yapma' şeklinde bağırarak şahsa engel olmaya çalıştığı anlar da kaydedildi.

  • Tokat'ın Zile ilçesinde otomobil devrildi: 1 ölü, 1 yaralı
    14:25 Tokat'ın Zile ilçesinde otomobil devrildi: 1 ölü, 1 yaralı

    Tokat'ın Zile ilçesinde Cafer Alan idaresindeki bir otomobil, Yücepınar köyü yolunda şarampole devrildi. Kazada sürücü hayatını kaybederken, eşi Güllü Alan yaralandı. Yaralı, Zile Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı. Sürücünün cenazesi ise aynı hastanenin morguna gönderildi.

  • Samsun'da Kamyonetin Ağaca Çarpması Sonucu 2 Kişi Yaralandı
    14:25 Samsun'da Kamyonetin Ağaca Çarpması Sonucu 2 Kişi Yaralandı

    Samsun'un Bafra ilçesinde Osman S. yönetimindeki kamyonet, Üçpınar Mahallesi'nde sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu ağaca çarptı. Kazada araçta bulunan Tuana (15) ve Tuğra S. (13) yaralandı ve Bafra Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

  • Bandırma'da Denizde Erkek Cesedi Bulundu
    14:24 Bandırma'da Denizde Erkek Cesedi Bulundu

    Balıkesir'in Bandırma ilçesine bağlı Dutlimanı bölgesinde denizde bir erkek cesedi bulundu. Cesedin İmralı Adası açıklarında batan Batuhan-A gemisi mürettebatına ait olabileceği üzerinde duruluyor. Soruşturma devam ediyor.

  • Beyşehir'de Leylekler İlkbaharla Birlikte Yuvalarına Döndü
    14:24 Beyşehir'de Leylekler İlkbaharla Birlikte Yuvalarına Döndü

    Konya'nın Beyşehir ilçesinde ilkbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte ardıç ağaçlarının üzerindeki yuvalar yeniden leyleklerle şenlendi. Leyleklerin mekanları, canlı yayın kameralarıyla dünyanın her yerinden izlenebiliyor. Leylekler, baharla birlikte çiçek açan ardıç ağaçlarının çevresinde yerleştikleri yuvalarında güzel görüntüler sergiliyor. Leyleklerin dönüşü, kuş ve fotoğraf severlerin ziyaretlerinin artmasına yol açtı.

  • Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Fener Market'i Ziyaret Etti
    14:23 Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Fener Market'i Ziyaret Etti

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Erciyes Feneri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ne bağlı faaliyet gösteren Fener Market'i ziyaret etti. Başkan Büyükkılıç, ihtiyaç sahibi aileler için kurulan Fener Marketi gezerek, ürünleri inceledi.

  • Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Yeni Dönem Projelerini Anlattı
    14:22 Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Yeni Dönem Projelerini Anlattı

    Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, AK Parti Melikgazi İlçe Teşkilatı tarafından düzenlenen iftar programında yeni dönem projeleri hakkında bilgi verdi. Palancıoğlu, Melikgazi için vizyon projelerinin Türkiye'ye örnek olacağını belirtti.

  • Milli Eğitim Bakanı Iğdır'a ziyaret gerçekleştirdi
    14:22 Milli Eğitim Bakanı Iğdır'a ziyaret gerçekleştirdi

    Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Iğdır Valiliğini ziyaret etti ve burada bir süre sohbet etti. Bakan Tekin, daha sonra öğretmenler ve eğitim yöneticileri ile bir araya gelecek.


Advertisement