Gorbaçov: Dünya Tehlikeli Bir Noktada - Son Dakika
Güncel
BBC

Gorbaçov: Dünya Tehlikeli Bir Noktada

Gorbaçov: Dünya Tehlikeli Bir Noktada

Gorbaçov, Rusya ve ABD'nin yeniden diyalog kurması gerektiğini söyledi.

10.10.2016 17:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gorbaçov, Rusya ve ABD'nin yeniden diyalog kurması gerektiğini söyledi.

Sovyetler Birliği'nin son lideri Mihail Gorbaçov, Rusya ve ABD arasındaki Suriye kaynaklı gerilimin artmasının dünyayı tehlikeli bir noktaya getirdiği uyarısında bulundu.

Mihail Gorbaçov, iki ülkenin yeniden diyalog kurması gerektiğini söyledi.

Gorbaçov, Rus RIA Novosti haber ajansına yaptığı açıklamada, "Önceliklerimizi hatırlamalıyız; Nükleer silahsızlanma, terörle mücadele ve çevresel felaketlerin önlenmesi... Bunların dışındaki tüm mücadeleler arka planda kalır" dedi.

85 yaşındaki Gorbaçov bu açıklamaları, 1986'da dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan ile yaptığı tarihi Reykjavík Zirvesi'nin 30. yıldönümü öncesinde yaptı.

İzlanda'nın başkentinde yapılan görüşmeler başarısızlıkla sonuçlanmış ancak zirvede kaydedilen ilerleme, 1987'de ABD ve Sovyetler Birliği arasında imzalanan Orta Menzilli Nükleer Silah Anlaşması'na giden yolda bir dönüm noktası olmuştu.

Gorbaçov da, Soğuk Savaş'ın iki süper gücü arasındaki gerginliğin azalmasında önemli rol oynamıştı.

Plütonyum anlaşması askıda

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesi ile ABD arasındaki gerilimin artmasının ardından bir dizi nükleer anlaşmayı iptal etmişti.

Bunlar arasında, nükleer silah yapımında kullanılabilecek düzeyde zenginleştirilmiş fazla plütonyumu imha etmek amacıyla yapılanda vardı.

2000 yılında imzalanan anlaşmanın askıya alındığı kararda ABD, "Rusya'ya karşı giriştiği dostane olmayan hamlelerle stratejik istikrara tehdit oluşturmakla" suçlanmıştı.

Anlaşma, Rusya ve ABD'nin 34 ton zenginleştirilmiş plütonyumu reaktörlerde yakarak yok etmelerini öngörüyordu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, toplam 68 ton plütonyumun "yaklaşık 17 bin nükleer silah" yapmaya yeteceğini bildirmişti.

Kaynak: BBC

Son Dakika Güncel Gorbaçov: Dünya Tehlikeli Bir Noktada - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

BBC

Advertisement