Görme Engelli Arkadaşlarına "Ses" Oldular - Son Dakika
Güncel

Görme Engelli Arkadaşlarına "Ses" Oldular

Okullarındaki 3 görme engelli arkadaşlarının derslerden geri kalmaması için harekete geçen İzmirli lise öğrencileri, ders kitaplarını seslendirerek kitapları adeta "konuşur" hale getirdi.

02.01.2017 11:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HALİL ŞAHİN - Okullarındaki 3 görme engelli arkadaşlarının derslerden geri kalmaması için harekete geçen İzmirli lise öğrencileri, ders kitaplarını seslendirerek kitapları adeta "konuşur" hale getirdi.

Bornova ilçesindeki Altay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, okulda büro yönetimi alanında okuyan 3 görme engelli öğrencinin eğitim hayatını değiştirdi. Öğrenciler, alanlarıyla ilgili sesli ders kitabı bulamadıkları için öğrenmekte zorlanan arkadaşları için kitapları seslendirerek, dinleyip öğrenmelerinin önünü açtı.

Okulun 11. sınıf öğrencisi Bilal Önder, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin yaşadığı sorunların çözümüne yardımcı olmak için her sene öğrenciler arasından bir "okul temsilcisi" seçildiğini belirterek, bu yıl da bu görevin oylarla kendisine verildiğini söyledi.

Okul temsilcisi olduktan sonra arkadaşlarının sorunlarını yakından takip etmeye çalıştığını anlatan Önder, görme engelli öğrencilerin sıkıntılarını da bu sayede gördüğünü kaydetti.

Önder, 10. sınıfta büro yönetimi alanında eğitim alan Semih Akbulut'un tamamen göremediğini ve işitme zorluğu çektiğini, Emine Nur Güleryüz'ün sadece bir gözüyle yüzde 25 görebildiğini, Emirhan Üsküple'nin de yüzde 35 görme kaybı bulunduğunu aktararak, "En büyük sorunları ders kitaplarıydı. Alanlarıyla ilgili sesli kitap bulunamıyordu. Bu da eğitimlerinde büyük bir engeldi. Onlar göremediği için kitapları duyabilecekleri hale getirmek istedik. 'Konuşan Ders Kitaplarım' adıyla bir projeye başladık." diye konuştu

Gönüllü sayısı arttı

Proje kapsamında ilk etapta ders kitaplarındaki konuları gönüllü 18 öğrenciye paylaştırdıklarını dile getiren Önder, şöyle devam etti:

"Ses kaydının gürültüsüz bir ortamda olması gerektiği için kayıtları genellikle gece, evde herkes uyuduktan sonra yaptık. Herkes payına düşen konuyu sesli okuyarak cep telefonuna kaydetti. Bu kayıtları daha sonra okuldaki bilgisayarda birleştirdik. İlk denemeleri görme engelli arkadaşlarımıza dinlettik, onların tonlamaya özen göstermemiz konusunda isteği oldu. Gerekli düzeltmeleri yaptık. Zamanla gönüllü sayısı 25'e çıktı. Şu anda 10. sınıfın ders kitaplarını konuşur hale getirdik."

Görme engelli arkadaşlarının kitapları dinlemeye başladığında yaşadığı mutluluğun tarif edilemeyeceğini belirten Önder, onların ders başarısını artırmanın sevincini hissettiklerini söyledi.

Ünlü isimlerden destek istiyorlar

Proje koordinatörü öğretmen Ufuk Yıldız da 3 öğrencinin yaşadığı sıkıntının aslında tüm görme engellileri ilgilendirdiğini vurgulayarak, konuşan kitapları daha fazla kişiye ulaştırmak istediklerini belirtti.

Konuşan ders kitaplarının onların eğitiminde yeni kapılar açtığını kaydeden Yıldız, "Bu konuda ses kaydı yapmak için desteğe ihtiyacımız var. Türkiye genelinde ses kayıtlarını yaparak, internet ortamında bütün görme engelli öğrencilere ulaşmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Yıldız, görme engelli öğrencilerin hayranı oldukları Cem Yılmaz, Barış Arduç, Burak Yılmaz, Ceza gibi ünlülerden kendileri için kitap okumalarını istediğini sözlerine ekledi.

"Derslerde zorlanıyorduk"

Görme engelli Semih Akbulut da görme engellilerin lisede sesli ders kitabı bulmada çok büyük sıkıntı yaşadığına işaret ederek, bu nedenle eğitimde "eksik" kaldıklarını ifade etti.

Proje ile konuları daha iyi anlamaya başladığını söyleyen Akbulut, "Evde de dinleme şansım var dersi. Eksiklik hissettiğim konuları tekrar tekrar dinleyebiliyorum. Sınav başarım arttı. Ailem de çok beğendi yapılanı. Sesli hikaye, roman kitapları var. Onları bilgisayardan dinliyorum zaten ama ders kitapları yok. Bu projeyle bu ihtiyacımız da karşılanıyor. " dedi.

Emirhan Üsküple de yazıları görmekte çok zorlandığını, konuşan kitapların çalışmalarını kolaylaştırdığını söyledi.

Görme Engelli Arkadaşlarına "Ses" Oldular
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Görme Engelli Arkadaşlarına 'Ses' Oldular - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement