Görme Engelli Huzeyfe'nin Üniversite Başarısı - Son Dakika
Güncel

Görme Engelli Huzeyfe'nin Üniversite Başarısı

Sakarya'da yaşayan doğuştan görme engelli Huzeyfe Aydın, 2017 Lisans Yerleştirme Sınavı'nda (LYS) gösterdiği başarıyla, İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesine tam burslu olarak yerleşmenin mutluluğunu yaşıyor.

20.08.2017 12:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İBRAHİM YOZOĞLU - Sakarya'da yaşayan doğuştan görme engelli Huzeyfe Aydın, 2017 Lisans Yerleştirme Sınavı'nda (LYS) gösterdiği başarıyla, İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesine tam burslu olarak yerleşmenin mutluluğunu yaşıyor.

Aydın'ın, ailesinin, arkadaşlarının ve öğretmenlerinin desteğiyle okul öncesinden başlayıp üniversiteye uzanan başarısı hikayesi çevresindekilerin takdirini topluyor. Yılmadan tüm zorlukları aşarak çalışmalarını sürdüren Aydın, ilk, orta ve lise öğrenimini normal okullarda bitirdi. Okul hayatı boyunca okul birincisi ve ikincisi olma başarısı gösteren Aydın, azmi ve çalışkanlığıyla engellilere örnek oluyor.

Adapazarı Anadolu İmam Hatip Lisesi'nden bu yıl mezun olup, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) YGS-4'te Türkiye bin 781'incisi olan Aydın, LYS sınavının ardından yerleştirme puanı da dahil edilerek, aynı puan türünde 538,89 puanla Türkiye 6'ncısı olma başarısını gösterdi.

Engelli ek puanlı TM-3 yerleştirme puan türünden 500,21 puan alarak ilk tercihini hukuk fakültesinden yana kullanan ve burayı tam burslu olarak kazanma başarısı gösteren Aydın, İstanbul gibi büyük bir şehirde okuyacak olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Huzeyfe Aydın, AA muhabirine açıklamasında, İstanbul Şehi·r Üni·versi·tesi· Hukuk Fakültesi·ni· tam burslu olarak kazandığını ve bu konuda kariyer yapmayı düşündüğünü söyledi.

Farklı puan türlerinde Türkiye 6'ncılığı ve 91'inciliği olduğunu ifade eden Aydın, ilk tercihini kazandığı için mutlu olduğunu belirtti.

Görme engelliler olarak kaynak eksikliği yaşadıklarını, bunları aşmak için daha çok çevreden yardım almaları gerektiğini anlatan Aydın, "Ya teknolojiyi iyi kullanacağız ya çevremizden yardım alacağız. Ben ikisini de yüksek düzeyde kullanmaya çalıştım ki, sınava iyi çalışabileyim. Bu iki üç yılın YGS çalışması değil. Bu okul öncesi eğitimden başlayarak bu döneme kadar süreçte ailem, tanıdıklarımız, çevredeki arkadaşlarımız ve tabii ki özellikle imam hatip lisesindeki öğretmenlerimizle yaptığımız çalışmaların sonucu." diye konuştu.

"İstanbul'u bastonumun sesiyle keşfedeceğim"

Tercih yaparken ailesiyle istişare ettiklerini dile getiren Aydın, üniversitede de belli başlı zorluklar yaşayacağını ve amacının bu zorlukları aşmak olduğunu vurguladı. Zorlukları, çevresinin ve üniversite yetkililerinin yardımlarıyla aşabileceğine inandığını vurgulayan Aydın, şöyle devam etti:

"İstanbul'u bastonumun sesiyle keşfedeceğim. Başarı için sadece engellinin veya çevresinin çabaları yetersiz. Bir ortaklık gerekiyor. Çevrenin, ailenin, arkadaşların, öğretmenin ve çevredeki kurumların desteğiyle bir engelli, gerek akademik gerek sosyal manada çok rahat iyi bir noktaya gelebilir. Bunun önünde hiçbir engel yok. Burada çevrenin desteği, öğrencinin isteği olduğu zaman bütün beceriler olmasa bile birçoğu kazanılabilir. En önemli nokta istek. İstedikten sonra öğrenilir ve o istek onu öğrenmeye götürür."

Küçük yaşlarda İstanbul'daki hastanelerde tedavi gördüğünü, 5 yaşından beri de her hafta İstanbul'a eğitim almak için gittiğini aktaran Aydın, bu nedenle şehre yabancı olmadığını dile getirdi.

Doğumundan itibaren kendisine her türlü fedakarlığı ve desteği sağlayan herkese, özellikle öğretmenlerine teşekkür eden Aydın, "Okulum artık İstanbul'da. İstanbul gibi bir büyük şehirde eğitimime devam edeceğim. Orada olanaklar, imkanlar daha fazla, şehir de büyük. Artık elimle tuttuğum gözüm ile bastonumun sesine uyarak İstanbul'u keşfetmeye çalışacağım." dedi.

Baba Mustafa Aydın ise oğluna yardımcı olan öğretmenlere teşekkür ederek, Huzeyfe'nin başarısından dolayı mutlu olduklarını dile getirdi.

Huzeyfe'nin kazanacağından emin olduklarını ifade eden baba Aydın, şunları söyledi:

"Okulda ya birinci ya da ikinci olurdu. Biz sadece öğretmenlerimize kaynaştırmalı eğitimin önemini hatırlattık. Körler okuluna götürdük, görenlerle okumasında faydalı olduğunu söylediler. Körler okulunda bu yaşına kadar okusaydı, çıktıktan sonra görenlerle normal bir üniversitede problem yaşardı. Görenlerin hayatında görme engelli yaşamayı bildiği için kendisine bu hayat ve eğitim sıkıntı vermedi. Onun için biz mutluyuz, kendisine de teşekkür ediyoruz."

"Aile ve eşlerin bağları kuvvetli değilse, engelli çocuk da olunca ailelerde sıkıntı olduğunu görüyorum." diyen Aydın, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Halbuki engelli çocuk, ailelerin daha birbirlerine bağlanmalarına vesile oluyor. Tam anlamıyla birinden diğerine nöbetin teslim edildiği bir eğitim sistemine vesile oluyor. Bunun için öncelikle kendi aralarındaki ilişkileri düzeltsinler, sonra da çocuklarına ellerinden geldiğince rehberlik yapmaya çalışsınlar. Onlardan sıkıntı duymasınlar. Allah'ın lütfettiği kadar muhakkak onlar da başaracaktır."

Görme Engelli Huzeyfe\'nin Üniversite Başarısı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Görme Engelli Huzeyfe'nin Üniversite Başarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Adana'da Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından açık saha tesislerinin toplu açılışı gerçekleştirildi
    18:18 Adana'da Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından açık saha tesislerinin toplu açılışı gerçekleştirildi

    Adana'nın Çukurova ilçesinde, Gençlik ve Spor Bakanlığınca farklı illerde yapılan açık saha tesislerinin toplu açılışı gerçekleştirildi. Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Alman Kalkınma Bankasınca, Avrupa Birliği'nin (AB) desteğiyle yürütülen 'Korunmasız Gençlerin Daha İyi ve Kapsayıcı Spor ve Gençlik Altyapısı ile Güçlendirilmesi' projesi kapsamında 100. Yıl Mahallesi'nde yapılan tenis kortunda toplu açılış töreni düzenlendi.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor
    18:14 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatnamesi kapsamında Ordu'da ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Eğitimde, koloni bireyleri tanıma, üretim yöntemleri, kalite kontrolü gibi konular ele alınacak. Başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.

  • Tarım ve Orman Bakanı: Türk savunma sanayimizin ürettiği İHA'lar ve helikopterler orman yangınlarına güç veriyor
    18:13 Tarım ve Orman Bakanı: Türk savunma sanayimizin ürettiği İHA'lar ve helikopterler orman yangınlarına güç veriyor

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türk savunma sanayisinin ürettiği Bayraktar TB2 ve Aksungur İHA'lar ile T-70 NEFES helikopterlerinin orman yangınlarıyla mücadelede önemli bir güç olduğunu belirtti. Yumaklı, Türkiye'nin iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerden biri olduğunu ve orman yangınlarıyla daha çok mücadele edileceğini söyledi. Ayrıca, orman teşkilatının teknoloji odaklı mücadelede önemli bir aşamaya geldiğini vurguladı.

  • Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı turizme katkı sağlıyor
    18:10 Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı turizme katkı sağlıyor

    Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nın turizmin yıl geneline yayılması açısından önemli olduğunu belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen karnaval, Adana ve Türkiye'nin tanıtımı açısından büyük önem taşıyor. Karnavalın, Kültür Yolu Festivali ile birlikte gerçekleştirilmesi ise daha da önemli hale geliyor. Adana'da düzenlenen etkinliklerin içeriğini artırarak 12 aya yaymayı hedefleyen Vali Köşger, karnavalın başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinde merkezi idare, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıldığını vurguladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da karnavalın halk tarafından sahiplenildiğini ve Adana'nın tanıtımına katkı sağladığını belirtti. Karnavalın ekonomik değeri ise yaklaşık 5 milyar lirayı aşacak.

  • 14. Beijing Uluslararası Film Festivali Başladı
    18:09 14. Beijing Uluslararası Film Festivali Başladı

    14. Beijing Uluslararası Film Festivali, film sektörünün gelişimini ele almak ve sektördeki kültürel etkileşimi teşvik etmek amacıyla yurtiçi ve yurtdışından film yapımcılarını ağırlıyor. Festivalde 118 ülkeden 1.509 film başvurdu ve 15 film Tiantan Ödülü için seçildi. Brezilya, festivalin onur konuğu olarak dört filmle temsil ediliyor. Festival süresince 250'den fazla yerli ve yabancı film gösterilecek.

  • Mihalıççık Belediyespor ve Güneysu Spor Kulübü Hentbol Erkekler Süper Lig'e yükseldi
    18:09 Mihalıççık Belediyespor ve Güneysu Spor Kulübü Hentbol Erkekler Süper Lig'e yükseldi

    Başkent Ankara'da gerçekleştirilen Hentbol Erkekler 1. Ligi Dörtlü Finali'ni şampiyon bitiren Mihalıççık Belediyespor ile ikinci sırada tamamlayan Güneysu Spor Kulübü, önümüzdeki sezon Hentbol Erkekler Süper Lig'inde mücadele edecek. Maçlar sonrasında düzenlenen törende şampiyon olan Mihalıççık Belediyesi ile ligi ikinci sırada bitirerek Süper Lig'e yükselen Güneysu Spor Kulübüne kupa ve madalyalarını, Türkiye Hentbol Federasyonu (THF) Asbaşkanı Ediz Erkovan ile THF Genel Sekreteri Gökmen Teyran takdim etti.

  • İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 33.970'e yükseldi
    18:09 İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 33.970'e yükseldi

    Hamas tarafından yönetilen Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısının 33.970'e yükseldiğini açıkladı.


Advertisement