Görme Engelli Suriyelilere Ücretsiz Kurs - Son Dakika
Güncel

Görme Engelli Suriyelilere Ücretsiz Kurs

Türkiye Beyazay Derneği, savaş mağduru Suriyeli görme engellilere ücretsiz ve yatılı, Türkçe, kabartma yazı, bilgisayar, spor, bağımsız yaşam becerileri gibi derslerin yer alacağı kurs programı düzenledi.

15.05.2017 11:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İSMAİL ÖZDEMİR - Türkiye Beyazay Derneği, savaş mağduru Suriyeli görme engellilere ücretsiz ve yatılı, Türkçe, kabartma yazı, bilgisayar, spor, bağımsız yaşam becerileri gibi derslerin yer alacağı kurs programı düzenledi.

Suriye'de devam eden iç savaştan kaçan ve Türkiye'de yaşama tutunmaya çalışan Suriyelilerin en dezavantajlı gruplarından birini de engelliler oluşturuyor.

Türkiye Beyazay Derneği de Suriye'den savaş mağduru olarak gelen kadın, erkek, genç, yaşlı yüzlerce insanın hayatına çeşitli sosyal sorumluluk projeleriyle de dokunmaya çalışıyor.

Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, kurs programına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, görme engelli Suriyeli 15-40 yaş arası eğitime ihtiyaç duyan herkese yönelik bir eğitim paketini içeren kurs programı açtıklarını söyledi.

Yurt içi ve yurt dışında engelli insanlara, din, dil, ırk, ideoloji ayırmaksızın hizmet vermeye çalıştıklarını belirten Ayva, engelli olmanın acısını bildiklerini vurguladı.

Engelli insanlara iş, eğitim ve sosyal hayat imkanı verilmediği takdirde gayri insani bir hayat sürmek zorunda kalacaklarını bildiklerini aktaran Ayva, şöyle konuştu:

"Türkiye'de 3 milyondan fazla Suriyeli var. Bunların içinde çok fazla da engelli insan bulunuyor. Bunların bir kısmı zaten engelli olup, can güvenliği için Türkiye'ye gelmiş durumdalar. Bir kısmı da savaş esnasında, ilaçsızlık, yokluk, hastalıklar ve koruyucu tedbirler olmadığından engelli olmuş durumdalar. Biz de diyoruz ki, 'Bu engelliler ne yapacak Türkiye'de?' Birincisi dil sorunları var, burada ne olup bitiyor, bilmiyor insanlar. İkincisi Türkiye farklı bir sisteme sahip, yani kardeşlerimizin alışık olduğunun dışında bir sistem. Üçüncüsü, Suriye'de de olsaydı zaten engelli olmaktan dolayı bir takım sorunlarla, toplumsal dışlama, ayrımcılıkla yüz yüzeydiler. Şimdi bütün bunları üst üste koyunca korkunç bir acı tablo, acılar denizinden ortaya çıkan bir hayat ortaya çıkıyor."

"Suriyeli engelli kardeşlerimize ulaşmak için yoğun olarak çalışıyoruz"

Engelli Suriyelilerin acılarını hafifletebilmek için çalıştıklarını ifade eden Ayva, şu bilgileri verdi:

"Engelli Suriyeli kardeşlerimizin eğitim alacakları yere gidip gelme sorunları var. Yani daha bağımsız yaşam becerisini elde etmemiş, sorabilecek kadar Türkçe'yi bilmiyor, o yüzden yatılı olması lazım. Diğer yandan bu eğitimin, arkadaşları hayata hazırlaması lazım, hem kişisel olarak geliştirmesi lazım, sonra da engelli olduysa bunun engellilik kültürünü öğrenmesi, kabartma yazı, baston nasıl kullanılır, bilgisayar nasıl kullanılır, bunları da öğrenmesi lazım. Yatılı bir kurs açalım dedik, fakat şu anda görme engelli Suriyeli kardeşlerimize ulaşamıyoruz. İlk önce erkeklerle başladık. Bir güven ortamı oluşturalım sonra kadınlara da bu hizmetleri sunalım diye düşündük."

Kurslarla ilgili yoğun bir çalışma başlattıklarını aktaran Lokman Ayva, "Suriyeli engelli kardeşlerimize ulaşmak için yoğun olarak çalışıyoruz. İnsanlara buradan sesleniyorum, çevrenizde engelli Suriyeli varsa lütfen onlara ulaşın. Biz eğitim vermek ve onların acılarını bitirmek, hayata hazırlanmalarını, iş bulmalarını ve yuva kurmalarını sağlamak istiyoruz." dedi.

Ayva, Türkiye'nin, Suriyeliler konusunda Avrupa'dan da Amerika'dan da daha iyi hizmet verdiğini belirtti.

Suriyeli engellilere ders verecek olan görme engelli Hasan Bilal ise Suriye'de de görme engelli insanlara ders verdiğini anlatarak, Beyazay Derneğinin kendilerine görme engellilerin eğitiminde kullanılacak araçlar verdiğini ifade etti.

Suriye'de yaşananların büyük felaket olduğunu dile getiren Bilal, şunları kaydetti:

"Bu felaketin bedellerini de özellikle halkın orta ve fakir tabakası ödedi. Görme engelliler, Suriye'de eğitim görüyorlardı. Eğitim fırsatlarını kaybettiler, Türkiye'de en az şanslı grup diyebileceğimiz bir durumdalar şu an. Türkiye'de onlar için bir okul açılmadı. Açılan tek okul da 7 ay sonra kapandı. Savaş sırasında saldırılar nedeniyle görme engelli Suriyelilerin sayısı çok arttı. İnsanlarda farklı farklı engeller oluştu. Kimisi hem gözünü hem ayağını kaybetti. Görme yetisini kaybeden bu insanların dünyadaki yürüyüşlerini sürdürebilmeleri için eğitime ihtiyaçları var. Bu nedenle Türkiye'deki tüm görme engelli Suriyeliler adına, onlar için okullar açılmasını istiyorum. İhtiyaçlarını giderebilecek eğitimi alacakları ve geleceklerini planlayabilecekleri okulları olsun."

Görme Engelli Suriyelilere Ücretsiz Kurs
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Görme Engelli Suriyelilere Ücretsiz Kurs - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement