Görme Engelliler Sesli Kütüphanesi Yeni Okuyucular Bekliyor - Son Dakika
Güncel

Görme Engelliler Sesli Kütüphanesi Yeni Okuyucular Bekliyor

Görme Engelliler Sesli Kütüphanesi Yeni Okuyucular Bekliyor

Çankaya Belediyesi'nin görme engelli vatandaşların kitapları rahatlıkla dinleyebilmesi için Çankaya Çarşı Dayanışma ve Kültür Merkezi'nde hizmete açtığı Görme Engelliler Sesli Kütüphanesi yeni okuyucular bekliyor.

03.05.2014 10:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çankaya Belediyesi'nin görme engelli vatandaşların kitapları rahatlıkla dinleyebilmesi için Çankaya Çarşı Dayanışma ve Kültür Merkezi'nde hizmete açtığı Görme Engelliler Sesli Kütüphanesi yeni okuyucular bekliyor.

Görme engellilerin hafta sonu hariç tüm günler yararlanabildiği merkezde hafta içi 10.00 ila 16.30 saatleri arasında 8 kişiden oluşan okuyucu grubu günde toplam 12 saat okuma yaparak görme engellilere farklı dünyaların kapısını açıyor.

Sesli Kütüphanenin 2 adet kayıt stüdyosunda arşivlenen kitapları okuması için ünlü tiyatro ve dizi oyuncularının gönüllü okuma yapmalarını isteyen merkezin koordinatörü Murat Köseler, şu anda 10 gönüllü okuyucunun Yaşar Kemal'in Tek Kanatlı Kuş, Muzaffer İzgü'nün Çapulcu Musun Vay Vay, Emrah Serbes'in Erken Kaybedenler, Samed Behrengi'nin Bir Şeftali Bin Şeftali, Eduard Uspenski'nin Feder Amca kitapları ile Engellektüel Dergisi'ni okuyarak arşive kattıklarını aktardı.

Bir çocuğun yakınından masal dinler gibi okuyucunun okuduğu kitapları aynı duyguyla dinlediklerini söyleyen Arslan Koç da Sesli Kütüphane'nin müdavimlerinden. 14 yaşına kadar dünyayı gözleriyle algılayan ama 2000 yılında yakalandığı kronik böbrek yetmezliği nedeniyle böbreklerini kaybeden diyaliz makinesine girerken de gözlerini kaybeden Koç, buna rağmen hayata sımsıkı sarılanlardan. Okumak ile dinlemek arasında bir fark yok diyen Koç, görme yetisini kaybetmeden önce kitaplarla arasının iyi olmadığını Sesli Kütüphane sayesinde kitapların büyülü yolculuğuna çıktığını belirtiyor. Yenimahalle Belediyesi'nin Karşıyaka Semt biriminde çalışan Koç'un en sevdiği yazar ise Turgut Özakman. 7 sene öncesine kadar ailesiyle birlikte yaşadığı Amasya Merzifon'u arkasında bırakarak Ankara'ya gelen ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı Yenimahalle Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi'nde geçirdiği 6,5 aylık eğitimin sonunda iş sahibi olan Koç, ünlü halk ozanı Kul Hüseyin'in torunu olması nedeniyle iyi de saz çalıyor.

-"EN BÜYÜK HAYALİM KIZIMIN BÜYÜYÜP BANA KİTAP OKUMASI"-

Özdemir Asaf'ın Yalnızlık Paylaşılmaz şiirine inat okuyucu ile yalnızlığını paylaşanlardan birisi de 28 yaşındaki Ali Demir. Şu anda işsiz olması nedeniyle Çankaya Belediyesi Sesli Kütüphanenin en kıdemli dinleyicilerinden olan Demir, Arslan Koç ile dostluğunu da bu merkeze borçlu olduğunu söylüyor. O da tıpkı Koç gibi sonradan görme yetisini kaybedenlerden. Behçet hastalığına yakalandığı 17 yaşında hayatı kabusa dönen Demir, şu anda yüzde 98 görme fonksiyonlarını kaybetmiş olsa da kitaplarda anlatılanları dinleyerek teselli buluyor. Toplumda ikinci sınıf vatandaş yerine konan engellilere böylesine bir merkez kazandırdığı için Çankaya Belediyesi yetkililerine teşekkür eden Demir en büyük hayalinin ise 5 yaşındaki kızının okuma yazma öğrendiğinde kendisine kitap okuması olduğunu söylüyor.

Okuma yazma bilmeyen bir kadına bir gencin kitap okumasını anlatan 2008 yapımı The Reader (Okuyucu) filmindeki benzer sahneyi gerçeğe dönüştüren gönüllü okuyuculardan Eren Ergene, haftanın iki günü görme engellilere kitap okuyarak onların hayal dünyasına yaptıkları yolculuğun kaptanı oluyor.

Görme Engellilere tahsis edilen Sesli Kütüphanenin işlevinin çok büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, tarihe bir ses bırakmak isteyen tüm tiyatro ve sinema sanatçılarını merkeze davet ederken görme engelliler şahsında tüm engelli yurttaşların Çankaya'da rahat yaşam sürmeleri için mücadele edeceklerini söyledi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Görme Engelliler Sesli Kütüphanesi Yeni Okuyucular Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.


Advertisement