"Görme engellilerin kansere yakalanma riski düşük" - Son Dakika
Sağlık

"Görme engellilerin kansere yakalanma riski düşük"

"Görme engellilerin kansere yakalanma riski düşük"

Onkoloji uzmanı Prof. Dr. Hakan Karagöl, meme kanserinin görme kaybı olan kadınlarda görülme oranının yarı yarıya düştüğünü söyledi.

22.11.2019 11:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Onkoloji uzmanı Prof. Dr. Hakan Karagöl, meme kanserinin görme kaybı olan kadınlarda görülme oranının yarı yarıya düştüğünü söyledi. Prof. Dr. Karagöl, "Yurt dışında yapılan çalışmalarda, görme yetisini kaybetmiş insanlarda bazı kanser türlerinin çok az görüldüğü kanıtlanmıştır. Buna beyinde karanlıkta salgılanan ve kanseri önleyici etkisi olduğu bilinen melatonin hormonunun etki ettiği düşünülüyor" dedi.

Emsey Hospital  Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Karagöl, ABD, İsveç, Norveç ve Finlandiya gibi ülkelerde yapılan çalışmalarda meme kanserinin, görme kaybı olan kadınlarda yarı yarıya az olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Hakan Karagöl, "Ancak erkeklerde prostat kanseri gelişme riskinde genel anlamda görmeyenler ile görenler arasında bir fark olmadığı tespit edilmiştir" diye konuştu.

Meme kanserinin, evlenmemiş ve çocuğu olmayan kadınlarda daha sık görüldüğünü aktaran Prof. Dr. Karagöl, "Norveç çalışmasında değerlendirilen görme engelli kadınların, toplumun genelinden farklı olarak, yarıya yakın kısmı evlenmemiş ve çocuk sahibi değildi. Evlenmemiş ve çocuk sahibi olmamış görme engelli kadınlarda, meme kanseri görülme oranı, evlenmiş ve çocuk sahibi olmuş görme engelli olanlardan 2 kat fazla. Ancak, yine de görme engeli olup evlenmemiş, çocuk sahibi olmamış görme engelli bayanlar görme engelli olmayanlardan daha az meme kanserine yakalanmışlardı" ifadelerini kullandı.

"KARANLIK KANSERİ ÖNLÜYOR"

Görmeyen kadınlardaki meme kanseri riskinde azalmanın neden kaynaklandığı yönünde kesin bir bilgiye ulaşılamadığını söyleyen Prof. Dr. Karagöl, "Ancak bunun, beyinden salgılanan melatonin isimli bir hormondan kaynaklandığı düşünülmektedir. Melatonin, karanlık ortamda ve özellikle gece 12.30-2.30 saatleri arasında yoğun olarak salgılanmakta olup ışıklı ortamda ve gündüz ise salgısı durmaktadır. Melatoni'nin kanser gelişimini önleyici etkileri, yine kanser tedavisinde kemoterapi ve radyoterapi ile kullanıldığında tedavi etkinliğinin arttırdığına dair çeşitli çalışmalar sonuçları bulunmaktadır. Ancak, görme kaybı ile kanser arasındaki ilişinin sadece meme kanseri ve az olarak prostat kanseri ile belirlenmesi, melatonin özellikle üremeyle ilgili hormonal sistem ile olan ilişkilerinin kanser koruyucu etkisini sağladığı yönünde düşüncelere neden olmaktadır. Bu çalışmalar, gören insanların da uyku düzenine dikkat etmesinin, geç saatlere kalmadan erkenden ve ışık almayan bir odada uyumalarının kanser gelişimini önleme açısından ne kadar faydalı olduğunu ortaya koymuştur" dedi.


Kaynak: DHA

Son Dakika Sağlık 'Görme engellilerin kansere yakalanma riski düşük' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat'ta Depremden Etkilenenlere Psikososyal Destek
    12:10 Tokat'ta Depremden Etkilenenlere Psikososyal Destek

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından oluşturulan psikososyal destek ekipleri, Tokat'ta meydana gelen depremden etkilenen vatandaşlara gece boyunca destek sağladı. Ekipler, depremzedelere görüşmeler yaparak psikososyal destek verdi ve geceyi dışarıda geçirmek zorunda kalanları misafirhanelere yönlendirdi. Çalışmaların bugün de devam edeceği belirtildi.

  • İzmir'de 8 yaşındaki çocuk, yumurtalık tümörü ameliyatıyla sağlığına kavuştu
    12:08 İzmir'de 8 yaşındaki çocuk, yumurtalık tümörü ameliyatıyla sağlığına kavuştu

    İzmir'de karın ağrısı ve kusma şikayetiyle hastaneye giden 8 yaşındaki çocuğun sol yumurtalığında tümör tespit edildi. Robotik cerrahi teknolojisiyle gerçekleştirilen ameliyat sonucunda çocuğun vücudundaki tümör alındı ve sağlığına kavuştu. Robotik cerrahi teknolojisi, çocuklarda da kullanılan bir yöntemdir ve hassas bir şekilde çalışmayı sağlar.

  • Aydın'da bir okulda tavuklu pilav zehirlenmesi
    11:38 Aydın'da bir okulda tavuklu pilav zehirlenmesi

    Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan Mustafa Kiriş Ortaokulu'nda yapılan etkinlikte yedikleri tavuklu pilavdan zehirlenen 49 öğrenciden 45'i taburcu edildi. Öğrenciler, fenalaşınca hastaneye kaldırıldı ve polis olayla ilgili inceleme başlattı. Aydın Valiliği ise okullara ikinci bir emre kadar etkinlik düzenlememe talimatı verdi.

  • Yeşilçam sanatçısı Nuri Alço, kalp pili operasyonu için Ankara'ya sevk edildi
    10:59 Yeşilçam sanatçısı Nuri Alço, kalp pili operasyonu için Ankara'ya sevk edildi

    Eskişehir'de tedavi altına alınan Yeşilçam sanatçısı Nuri Alço, geçirdiği rahatsızlık sonucu kalp pili operasyonu için Ankara'ya sevk edildi. Alço, daha önce baypas ve kalp kapağı operasyonu geçirmişti.

  • Hamur makinesine kaptırdığı eli, bileğinden koptu
    10:17 Hamur makinesine kaptırdığı eli, bileğinden koptu

    Karaman'da bir ekmek fırınında çalışan genç, dalgınlığı sonucu kolunu hamur makinesine kaptırarak elini bileğinden kaybetti. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Genç, yapılan müdahalenin ardından kopan eliyle birlikte Konya'da bir hastaneye sevk edildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • İtfaiye Ekipleri, Vatandaşın Parmasındaki Dikiş Makinesi İğnesini Çıkardı
    08:52 İtfaiye Ekipleri, Vatandaşın Parmasındaki Dikiş Makinesi İğnesini Çıkardı

    Hatay İskenderun ilçesinde yaşayan bir vatandaşın parmağına batan dikiş makinesi iğnesi, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle çıkartıldı. İskenderun İlçesi'nde bulunan Sakarya Mahallesi'nde ikamet eden vatandaşın parmağına batan iğne, 112'yi araması üzerine bölgeye sevk edilen itfaiye ekipleri tarafından sorunsuz bir şekilde çıkarıldı.


Advertisement