Grafikli - Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Türk Diasporasına Müjdeler - Son Dakika
Güncel

Grafikli - Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Türk Diasporasına Müjdeler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta sonu Bosna Hersek'te Avrupalı Türklerle buluşmasında yurt dışındaki Türk diasporasına çok sayıda müjde vererek tavsiyelerde bulundu.

23.05.2018 11:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KAYHAN GÜL - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta sonu Bosna Hersek'te Avrupalı Türklerle buluşmasında yurt dışındaki Türk diasporasına çok sayıda müjde vererek tavsiyelerde bulundu.

Başkent Saraybosna'daki Avrupalı Türk Demokratlar Birliğinin (UETD) 6. Olağan Genel Kurulunda binlerce kişiye hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurt dışında yaşayan Türklere yönelik yakın gelecekte atılması planlanan adımları anlattı.

Öncelikle yurt dışında yaşayan Türk ailelerin çocuklarının ana dilleri Türkçe'yi öğrenmeleri noktasında proje desteklerini çeşitlendireceklerini kaydeden Erdoğan, hafta sonu okullarıyla bu çocukların ana dillerini ve kültürlerini öğrenmelerini teşvik edeceklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitelerde diasporadaki gençlere ayrılan kontenjanları da 2 katına çıkaracaklarının müjdesini verdi.

Yurt dışındaki vatandaşlar için kamu hizmetlerini basitleştirmeye yönelik adımlar atılacağını kaydeden Erdoğan, vatandaşların konsolosluk işlemleriyle ilgili tüm harçlarını banka kartıyla doğrudan başkonsolosluklara ödeyebileceklerini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, boşanma kararlarının başka yere ihtiyaç kalmaksızın Türk başkonsolosluklarınca yapılacak işlemle tanınması konusunda başvurular alınmaya başlandığına değinerek Türkiye'de tekrar dava açıp yıllarca bekleme ve binlerce avro ödeme döneminin artık geride kaldığını söyledi.

Yurt dışında yaşayan ve çalışan Türk vatandaşlarına yönelik dövizle askerliğin 6 bin avrodan bin avroya düşürüldüğünü anımsatan Erdoğan, 38 yaşını aşmış ancak dövizle askerliğe başvuramamış kişilerin sorunlarını da yakında çözeceklerini söyledi.

Erdoğan, farklı kurumlar tarafından yürütülen hizmetlerin koordinasyonunu daha etkin ve hızlı hale getirmek adına Yurtdışı Vatandaşlar Koordinasyon Kurulu tesis edeceklerini açıklayarak konsolosluk bölgelerinde, sekretaryası Yurtdışı Türkler Başkanlığınca yürütülecek Yurtdışı Vatandaşlar Danışma Meclisi oluşturacaklarını ve yeni dönemde TBMM bünyesinde Yurtdışı Türkler Komisyonu adıyla daimi komisyon kurulmasını tavsiye edeceklerini söyledi.

TRT Türk yeniden yapılandırılacak

Erdoğan, yurt dışında faaliyet gösteren Türkçe yerel medyanın güçlendirilmesi konusuna da dikkati çekerek bu kapsamda Basın İlan Kurumunun yurt dışındaki Türk medyasına da ilan ve reklam verebilmesinin önünü açacaklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TRT Türk televizyon kanalının da yeniden yapılandırılacağını açıklayarak kanalın yurt dışındaki Türk vatandaşlara daha geniş hizmet sunacağını müjdeledi.

Yurt dışında emekli olan vatandaşların durumunu da değerlendiren Erdoğan, bu kimselerin Türkiye'de yarı zamanlı çalışabilmeleri hususunda seçimlerin hemen ardından beklenen adımları atamaya başlayacaklarını ifade etti.

Siyasi partilerde aktif rol alma çağrısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çeşitli müjdeler verdiği Avrupalı Türklere bazı tavsiyelerde de bulundu.

Avrupa'nın dört bir yanından gelip salonu dolduran Türklerden bulundukları ülkelerdeki siyasi partilerde aktif rol almalarını isteyen Erdoğan, "O parlamentolarda ülkemize hainlik edenler değil, sizler yer almalısınız. Türk toplumu bu güce sahiptir." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Türklere yaşadıkları ülkelerin vatandaşlığını mutlaka almaları çağrısında bulunarak çifte vatandaşlığa izin veren ülkelerde zaten bu sorunun olmadığına dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurt dışındaki vatandaşların, "Mavi Kart" başta olmak üzere Türkiye'de haklarını hiçbir kayıp olmadan kullanabilecekleri formüller geliştirdiklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Grafikli - Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Türk Diasporasına Müjdeler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Cumhur İttifakı'nın Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın, otel ve turizm sektörü çalışanlarıyla bir araya geldi
    13:37 Cumhur İttifakı'nın Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın, otel ve turizm sektörü çalışanlarıyla bir araya geldi

    Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın, Bodrum ilçesinde otel ve turizm sektörü çalışanlarıyla bir araya geldi. Ayaydın, sezon öncesi son hazırlıkları yapan otel çalışanlarıyla buluşarak, göreve gelmesi halinde Muğla ve ilçelerindeki altyapı sorununu hızlı şekilde düzeltmek için çalışacağını belirtti. Ayaydın, Muğla'da yapacakları projeler arasında hafif raylı sistem ve ev kadınlarının ürünlerini pazarlamalarını sağlayacak bir ofis açma gibi planlarının olduğunu ifade etti.

  • Osmaniye'de tarım arazilerinin kullanımı projesi kapsamında 340 çiftçiye 34 ton soya tohumu dağıtıldı
    13:36 Osmaniye'de tarım arazilerinin kullanımı projesi kapsamında 340 çiftçiye 34 ton soya tohumu dağıtıldı

    Osmaniye'de tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi projesi kapsamında, 340 çiftçiye 34 ton soya tohumu dağıtıldı. Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Kolabaş, soyanın toprağın dinlenmesini sağladığını ve hayvan yemi olarak kullanılabildiğini belirtti. Vali Erdinç Yılmaz ise Osmaniye'nin soya üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, çiftçilere desteklerin devam edeceğini söyledi.

  • Trabzon'da göçükte hayatını kaybeden işçilerden biri daha toprağa verildi
    13:35 Trabzon'da göçükte hayatını kaybeden işçilerden biri daha toprağa verildi

    Trabzon'un Hayrat ilçesinde meydana gelen göçükte hayatını kaybeden işçilerden Dinçer Uzunosmanoğlu'nun cenazesi Bahçecik Belde Camisi'nde düzenlenen törenle toprağa verildi. Olayda hayatını kaybeden diğer işçilerin cenazeleri ise dün defnedilmişti.

  • Nurdağı'nda depremzede köy evleri hak sahiplerine teslim ediliyor
    13:33 Nurdağı'nda depremzede köy evleri hak sahiplerine teslim ediliyor

    Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerin etkilediği Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde tamamlanan köy evlerinin depremzede hak sahiplerine teslimi sürüyor. Kırsal Naimler ve Mestihüyük mahallerinde inşaatı tamamlanan 11 köy evi oturuma hazır hale getirildi. Kaymakam İsmail Alsancak, Nurdağı Belediye Başkan Vekili Yakup Bahar, Gaziantep Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hakan Şimşek ve AFAD İl Müdürü Mahmut Coşkun, bir araya geldiği hak sahiplerine anahtarlarını teslim etti.

  • Erzurum'da Baharın İlk Habercisi: Sıcaklıklar Yükseliyor
    13:32 Erzurum'da Baharın İlk Habercisi: Sıcaklıklar Yükseliyor

    Erzurum'da bahar mevsimi yavaş yavaş kendini göstermeye başladı. Meteoroloji raporlarına göre önümüzdeki hafta sıcaklıklar eksi derecelerden 25 dereceye kadar çıkacak. Erzurum çevresinde parçalı bulutlu bir hava beklenirken, akşam saatlerinden itibaren aralıklı sağanak yağmur görülecek. Sabah ve gece saatlerinde buzlanma ve don olayı ile birlikte pus hadisesi de yaşanacak. Vatandaşlar ve yetkililer çığ tehlikesine karşı dikkatli olmalı.

  • İbrahim Keloğlan'ın Eros'u öldürme davasında karara itiraz edildi
    13:30 İbrahim Keloğlan'ın Eros'u öldürme davasında karara itiraz edildi

    Başakşehir'de bir sitede Eros isimli kediyi dakikalarca tekmeleyerek öldüren İbrahim Keloğlan hakkında verilen karara Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etti. İtirazda, sanık hakkında verilen kararın bozulması ve sanığın tutuklanmasına yönelik karar verilmesi talep edildi.

  • Şanlıurfa'da Otomobil Çocuğa Çarptı
    13:29 Şanlıurfa'da Otomobil Çocuğa Çarptı

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde bir otomobilin çocuğa çarpma anı güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Kaza sonucunda çocuk metrelerce sürüklendi ancak hayati tehlikesi bulunmamaktadır.

  • Hatay'ın Defne ilçesinde bir evin bahçesinde lahit bulundu
    13:29 Hatay'ın Defne ilçesinde bir evin bahçesinde lahit bulundu

    Hatay'ın Defne ilçesinde, Fevzi M'ye ait bir evin bahçesinde yapılan elektrik altyapısı çalışması sırasında lahit bulundu. Durum jandarmaya bildirildi ve lahit, Hatay Müze Müdürlüğüne incelenmek üzere götürüldü.

  • Elazığ'da bir kişi, bagaja sığmayan buzdolabını otomobilin arka koltuğunda ve kapı açık halde taşıdı
    13:28 Elazığ'da bir kişi, bagaja sığmayan buzdolabını otomobilin arka koltuğunda ve kapı açık halde taşıdı

    Elazığ'da bir kişi, bagaja sığmayan buzdolabını otomobilin arka koltuğunda ve kapı açık halde taşıdı. Trafik güvenliği tehlikeye atıldı.

  • Kayseri'de Çevreye Rahatsızlık Verenlere 111 Bin 135 TL Para Cezası
    13:28 Kayseri'de Çevreye Rahatsızlık Verenlere 111 Bin 135 TL Para Cezası

    Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde bulunan Eşref Bitlis Parkı ve çevresinde vatandaşlara rahatsızlık veren 33 kişiye 'Çevreye rahatsızlık vermekten' 32 bin 241 TL idari para cezası uygulandı. Ayrıca, 26 araca da toplam 78 bin 894 TL trafik cezası kesildi. Toplamda 111 bin 135 TL para cezası uygulandı.

  • CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol, Meral Akşener'in sözlerini değerlendirdi
    13:27 CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol, Meral Akşener'in sözlerini değerlendirdi

    CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Mansur Yavaş'a yönelik sözlerini talihsiz ve nezaket sınırlarını zorlayan bir açıklama olarak değerlendirdi. Erkol, CHP'de tahakküm ve kölelik ilişkisi olmadığını vurguladı.


Advertisement