Gramofon Evlere Geri Döndü - Son Dakika
Yerel

Gramofon Evlere Geri Döndü

Müzik dinleme alışkanlıkları, teknolojik gelişmelere paralel olarak gramofon, pikap, teyp, CD ve MP3 çalarlar üzerinden baş döndürücü hızla değişirken, taş plakların gramofonlardan yükselen büyülü sesi evlere geri döndü.

14.11.2015 11:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ELİF ÖZLEM ÇELİKER - Müzik dinleme alışkanlıkları, teknolojik gelişmelere paralel olarak gramofon, pikap, teyp, CD ve MP3 çalarlar üzerinden baş döndürücü hızla değişirken, taş plakların gramofonlardan yükselen büyülü sesi evlere geri döndü.

Geçmiş dönemlerde evlerin baş köşesinde yer alan, Münir Nurettin Selçuk, Hamiyet Yüceses, Zeki Müren, Safiye Ayla gibi sanatçıların plaklarının çalındığı gramofonlar, yeniden meraklılarının evlerini süslemeye başladı.

Bursa Antikacılar Derneği Başkanı olmasının yanı sıra eski gramofonları tamir eden Murat Seren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iş yerinde en fazla ilgi gören objenin tarihi gramofonlar ve eski plaklar olduğunu söyledi.

Seren, müşterilerinin önemli kısmının kendisinden tarihi nitelikte ve çalışır durumda gramofon talep ettiğini, bazılarının da bozuk gramofonları tamir için getirdiğini belirtti.

Çalışan gramofon bulmanın çok zor olduğunu, bu nedenle kendisine getirilenleri tamir ettiğini, çalışmayan parçaları başka gramofonlardan sağladığını anlatan Seren, "Bir anlamda tarihi yeniden canlandırıyoruz. Tamir ettiğimiz gramofonların parçaları farklı tarihlerden olabiliyor" dedi.

"Çizilmiş plakları bile tamir ediyoruz"

"Çalışmayan gramofon veya pikap yok" diyen Seren, şöyle konuştu:

"İnsanlar çok eski olmaları nedeniyle bu cihazların tamirinin mümkün olmadığını düşünüyor. Ancak biz bu cihazların tamirini yapıyoruz. Bazen çalışmayan bir gramofonu parçalarını çıkarıp diğer bir gramofonun parçaları ile değiştirerek de çalıştırabiliyoruz. Biz çizilmiş plakları dahi tamir edebiliyoruz. İnsanlar eskiye özlem nedeniyle artık tarihi gramofon ve plaklara çok ilgi gösteriyorlar. Bu cihazları dekor amaçlı değil, kullanmak için alıyorlar."

Seren, bazı insanların çalışmayan gramofon ve diğer tarihi eşyaları çok küçük meblağlar karşılığında hurdacılara sattığını anlatarak, "Kesinlikle atmasın ya da hurdacıya yok pahasına vermesinler. Bugün bir dikiş makinesi bir hurdacının elinde 10 lira yapar ama bu eşyaları dekoratif amaçlı ya da başka alanlarda kullanabilirler" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Gramofon Evlere Geri Döndü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement