Greenpeace'den "Enerji [d]evrimi" Raporu - Son Dakika
Güncel

Greenpeace'den "Enerji [d]evrimi" Raporu

Greenpeace, Türkiye'nin 2023'e kadar yenilenebilir enerji üretimini yaklaşık iki katına çıkarabileceği bir yol haritası sunan "Enerji [D]evrimi" raporunu açıkladı.

01.07.2015 14:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Greenpeace, Türkiye'nin 2023'e kadar yenilenebilir enerji üretimini yaklaşık iki katına çıkarabileceği bir yol haritası sunan "Enerji [D]evrimi" raporunu açıkladı.

Greenpeace'den yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılamak için kömür ve nükleere ihtiyacı olmadığı belirtilen "Enerji [D]evrimi" raporu, Avrupa Birliği Yenilenebilir Enerji Konseyi ve Greenpeace'in ortaklığında hazırlandı.

Kemal Derviş'in ön sözü ile sunulan rapor, Türkiye'nin 2023'e kadar yenilenebilir enerji üretimini yaklaşık iki katına çıkarabileceği bir yol haritası sunuyor.

Rapora göre, "Enerji [D]evrimi" senaryosu benimsenirse 2023'te Türkiye'nin elektrik üretim maliyeti şu anki plandan daha ucuz olacak. Türkiye'nin büyüyen ekonomisinden dolayı nihai enerji talebinin yüzde 25 artmasının öngörüldüğü raporda, bu artışın enerji verimliliği uygulamalarıyla yüzde 35 düşük olacağı belirtildi. Raporda, bu talebin bir tane yeni kömürlü termik veya nükleer santrale ihtiyaç duyulmadan karşılanabildiği kaydedildi.

Raporda, Türkiye'nin gelecek 10 yılda yenilenebilir enerji üretimini iki katına yükseltebileceği ifade edildi.

"Yenilenebilir enerji maliyeti düşürüyor"

Greenpeace Uluslararası Yenilenebilir Enerji Kampanyası Direktörü Dr. Sven Teske, Türkiye'nin, dünya çapında hızlanan yenilenebilir enerji yatırım akımına katılmak için az zamanı kaldığını aktararak, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Raporda 2023 hedefi ve 2050'ye giden yolda şu anda izlenilen yol ile Türkiye'nin gelişen dünyada liderlik edebilmek için izleyebileceği yol, maliyetler, yatırım tutarları, istihdam olanakları gibi çeşitli ekonomik göstergeler baz alınarak karşılaştırılıyor. Enerji [D]evrimi senaryosu izlenirse, referans senaryoya göre, 40 binden fazla yeni iş imkanı sağlanabilir. Kömürlü termik ve nükleer santrallerin yakıtları çoğunlukla yurt dışından gelirken, yenilenebilir enerji santralleri enerji bağımsızlığı sağlıyor. Türkiye, kirli ve tehlikeli enerji yatırımlarından vazgeçerek, temiz, daha güvenli ve bağımsız bir yol izleyebilir."

Greenpeace Akdeniz Finans Kampanyaları Sorumlusu İbrahim Çiftçi, yenilenebilir enerjilerin hem istihdam yarattığını hem de maliyet düşürdüğünü  kaydetti.

Türkiye'nin, kömürlü termik santrallere ve nükleer enerjiye ihtiyacı olmadığını bu raporla ispatladıklarını belirten Çiftçi, "2050'de öngörülen enerji talebini kayıpsız karşılayacak, enerji bağımsızlığını teşvik eden, yatırımcılara çevreyi kirletmeyen, sağlık sorunları yaratmayan ve tehlike arz etmeyen temiz seçenekler sunan yeni bir yol planı hazırladık. Yenilenebilir enerji bilim kurgu değil, Çin'de Almanya'da, Amerika'da, İskandinavya'da ve Japonya'da şu anda Türkiye'de uygulanılabilir modeller bulunuyor. Yenilenebilir enerji, Türkiye'nin büyüyen ekonomisinin enerji ihtiyaçlarını karşılamak için en doğru teknolojidir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Greenpeace'den 'Enerji [d]evrimi' Raporu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement