Güçlü Hükümet Döneminde Yabancı Yatırımlar 12 Kat Artmış" - Son Dakika
Ekonomi

Güçlü Hükümet Döneminde Yabancı Yatırımlar 12 Kat Artmış"

Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle kriz ve kaosların sona ereceğini belirterek, "Açık bir piyasa olduğu için Türkiye'nin dünyadan etkileneceği alanlar olabilir.

31.03.2017 11:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YUNUS OKUR - Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle kriz ve kaosların sona ereceğini belirterek, "Açık bir piyasa olduğu için Türkiye'nin dünyadan etkileneceği alanlar olabilir. 2008-2009 yıllarında dünyada bazı krizler yaşandı ama hemen ardından 2011-2012 yıllarında Türkiye büyüme rekorları kırdı. Niye? Çünkü güçlü bir hükümet ve güçlü bir iktidar vardı." dedi.

Yavilioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koalisyon dönemleri ve tek partinin iktidarda olduğu dönemler mukayese edildiğinde, sık hükümet değişikliklerinin olduğu zamanlarda doğrudan yabancı yatırımların azaldığını söyledi.

Cengiz Yavilioğlu, "Güçlü hükümet dönemlerinde yabancı yatırımlar 12 kat daha fazla artmış. Bunu, geçmişteki koalisyon dönemleriyle tek partili güçlü hükümetleri mukayese ettiğimizde görüyoruz. Yine, büyüme oranları itibariyle bu dönemler karşılaştırıldığında, güçlü hükümetler döneminde büyüme oranları yüzde 1,9 fazla. Bu oran oldukça büyük bir oran." ifadesini kullandı.

"Darbeler, koalisyon dönemlerinin zayıf yapısı üzerine oturmuştur"

"1991'den itibaren tek partili güçlü hükümetlerle yönetiliyor olsaydık, 2016 itibariyle ne olurdu?" diye soran Yavilioğlu, şöyle devam etti:

"Bahsettiğim yıllar arasında eğer tek partili güçlü hükümetlerle yönetiliyor olsaydık 2,2 kat daha fazla milli gelire sahip olacaktık. Koalisyonların öncesine ve sonrasına baktığımızda hep krizler ve kaoslar var. Her zaman darbeler, koalisyon dönemlerinin zayıf yapısı üzerine oturmuştur. Koalisyon dönemlerinin zayıflığı darbecilerin iştahını kabartmıştır. O dönemlere baktığınızda faiz oranlarının 4 kat, enflasyon oranlarının ise 2,5 kat daha fazla olduğunu görüyorsunuz. Bütçe açıklarına baktığınızda 2 kat daha fazla bir açığa sahip olduğunu görüyorsunuz. Bu bilinmez bir şey değil. Ekonomik geçmişimize baktığınızda koalisyon dönemleri sürekli istikrarsızlık verdi."

"Mutlaka bir hükümet kurulacak ve bu hükümet istikrar üretecek"

Halk oylamasına sunulacak cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile artık geçmişteki koalisyon dönemlerinin bir daha olmayacağını vurgulayan Yavilioğlu, ülkede koalisyon olamayacağı için kriz ve kaosların da sona ereceğini belirtti.

Yavilioğlu, şunları kaydetti:

"Bize ait olan kaos ve krizler artık olmayacak. Açık bir piyasa olduğu için Türkiye'nin dünyadan etkileneceği alanlar olabilir. 2008-2009 yıllarında dünyada bazı krizler yaşandı ama hemen ardından 2011-2012 yıllarında Türkiye büyüme rekorları kırdı. Niye? Çünkü güçlü bir hükümet ve güçlü bir iktidar vardı. Türkiye'nin neye ihtiyacı olduğu belli. Neden kurtulması gerektiği de belli. Ülke için istikrarsızlık üreten o koalisyonlardan mutlaka kurtulmamız gerekir. İhtiyacımız olan şey de mutlaka Türkiye'de istikrarlı, tek partili hükümetleri bir sistemle oluşturacak sistem değişikliği. Bunun adına da biz cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi diyoruz. Bu hükümet sisteminin en önemli kazanımı, mutlaka bir hükümet seçilecek olması ve bunun üzerinden de istikrar üretecek olmasıdır."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Güçlü Hükümet Döneminde Yabancı Yatırımlar 12 Kat Artmış' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.


Advertisement