Gül Kara Harp Okulunu Ziyaret Etti - Son Dakika
Güncel

Gül Kara Harp Okulunu Ziyaret Etti

Gül Kara Harp Okulunu Ziyaret Etti

Cumhurbaşkanı Gül: (3) "Yeri geldiğinde çok stratejik kararlar alacaksınız. Bu kararları alırken sizler sadece dar, size derslerde verilen bilgilerle hareket etmemelisiniz.

08.01.2014 18:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Harbiyelilere "Yeri geldiğinde çok stratejik kararlar alacaksınız. Bu kararları alırken sizler sadece dar, size derslerde verilen bilgilerle hareket etmemelisiniz. Önce kendinizi geleceğin liderleri olarak güçlü bir şekilde yetiştirmelisiniz" dedi.

Gül, Kara Harp Okulunu ziyaretinde, Atatürk Amfisi'nde Harbiyelilere yaptığı konuşmada, sadece subay adayı olarak değil, aynı zamanda askeri lider adayı ve geleceğin komutanları olarak mezun olacaklarını söyledi.

Çerçevesini çizdiği Türkiye vizyonunun hayata geçirilmesinde Harbiyelilere de  büyük görevler düşeceğini ifade eden Gül, "Bugün nasıl değerli komutanlarınız, çok büyük sorumluluk duygusu içinde üstlerine düşeni en iyi şekilde yapıyorlarsa günü geldiğinde bunu sizler de yapacaksınız. Bu itibarla askerlik ve subaylığın yanı sıra bütün temel disiplinleri en iyi şekilde öğrenmelisiniz. Çağımızda, hiçbir şey geleceğin liderlerini yetiştirmekten daha önemli değildir" diye konuştu.

Gül, komutanlardan okulun eğitim müfredatı hakkında bilgi aldığını, sınıfları da gezdiğini dile getirerek "Memnuniyetle gördüm ve takip ediyorum ki farklı disiplinlere açıksınız ve disiplinler arası geçişlere müsait olan bir eğitim sistemi içerisindesiniz. Bunu şunun için söylüyorum:  yeri geldiğinde çok stratejik kararlar alacaksınız. Bu kararları alırken sizler sadece dar, size derslerde verilen bilgilerle hareket etmemelisiniz. Önce kendinizi geleceğin liderleri olarak güçlü bir şekilde yetiştirmelisiniz" ifadesini kullandı.

Öğrencilere, kendilerine en iyi imkanların sunulduğunu, bunları en iyi şekilde almaları önerisinde bulunan Gül, şunları belirtti:

"Bunlara ilave olarak muhakkak çok boyutlu ve çeşitli okuyun. Tarihi en iyi şekilde bilin, sadece kendi tarihimizi değil, dünya tarihini de. Felsefe, sosyoloji, din. Bunları muhakkak bilin. Bunlar sizin ufkunuzu ve kişiliğinizi çok geliştirecektir. Dünyaya bakışınızı çok farklı hale getirecektir. Unutmayın ki biz sadece Türkiye'den ve Türklerden ibaret değiliz dünyada. Dünya çok çeşitli, çok ırklar, kültürler var. Gelmiş geçmiş çok farklı medeniyetler ve anlayışlar var. Sizin önemli görevler yapacağınız dönemde dünya çok daha bütünleşmiş olacak. Sınırların anlamı da anlamsız hale gelecek. O zaman siz sadece bizlerle kendi evinizdeki insanlarla karşı karşıya olmayacaksınız. Siz dünyanın her tarafında Afrika'dan Amerika'ya kadar, Batı'ya kadar herkesle karşı karşıya olacaksınız. Oralarda kuvvetli bir şahsiyet, Türk subayı olarak, her şeyi bilen, özgüveni sağlam, bilgisi mükemmel insanlar olabilmeniz için kendinizi şimdiden iyi yetiştirmeniz lazım. Bu yıllarda dağarcığınıza ne koyarsanız onu koyarsınız. Kendime baktığım zaman temel bilgi birikimimin üniversite yıllarına ve hatta lise yıllarına ait olduğunu görüyorum. Ondan sonraki hayat sizi o kadar çok meşgul edecek ki belki bu çağda okumanız gereken romanı, şiiri okuyamayacak ve ezberleyemeyeceksiniz. İleride okumaya kalksanız ayıp olacak. 20 yaşında okunacak bir kitabı birisi 50 yaşında okumaya kalkarsa o bir ayıp olur doğrusu. Kendinizi yetiştirirken çok donanımlı ve hazır olmaya önem vermeniz gerekir."

-"Siz, nihayetinde askersiniz"-

Gül, öğrencilerin nihayetinde asker olduklarına işaret ederek "Günü geldiğinde, inşallah olmaz, her an cephede olabilecek gibi hazır olmanız gerekir. Onun için komutanlarınız size diğer derslerin yanında özellikle askerlikle ilgili kuralları öğretiyorlardır. Ama sadece askerlerin değil, siyasetçilerin ve devlet adamlarının da başucunda olması gereken kitaplardan birisi Sun Tzu'nun kitabı, Çinli savaş taktiklerini veciz bir şekilde ortaya koyan kişi. Sadece sizin için değil, siyaset, devlet adamları ve hatta büyük şirketlerin CEO'ları için bir baş kitaplardan birisidir. Onun askerler için söylediği şu söz muhakkak çok önemli: 'Askerlerinizi evlatlarınız gibi görürseniz, en karanlık vadilerde dahi sizi takip ettiklerine şahit olacaksınız. Onlara kendi kardeşleriniz gibi davranırsanız, sizinle ölüme bile seve seve gittiklerini göreceksiniz.' Sizler mezun olduktan sonra astlarınıza komutanlık edeceksiniz. Sivil asker mahiyetinizdeki personele komutanlık ederken bu düsturu unutmayın" değerlendirmesini yaptı.

Türk milletinin askerine nasıl baktığının herkes tarafından bilindiğine dikkati çeken Gül, şöyle devam etti:

"Ne kadar bu üniformadan gurur duysanız azdır. Anneler çocuklarını eskiden beşikte sallarken 'paşa oğlum' diye sallaması boşa değil. Milletimizin askerini, ordusunu, silahlı kuvvetlerini göz bebeği olarak görmesi ve onu el üstünde tutması nasıl gerçekse sizlere emanet edilen bu er olur, subay olur, astsubay olur neyse, mahiyetinizde kim olursa olsun onları da bu şefkat ve bu sahiplik duygusu içinde onlara sahip çıkmanız, muhakkak ki ileride sizin başarınıza en büyük katkıyı sağlayacaktır."

Gül, öğrencilere tek başlarına başarılı olamayacaklarını unutmamaları tavsiyesinde bulunarak çevrelerindeki potansiyeli, kendi potansiyellerine ekleyecek bir davranış, liderlik göstermeleri durumunda oluşacak sinerji ile büyük organizasyonu gerçekleştirebileceklerini anlattı. Siviller için geçerli olan bu kuralların askerler için misli ile geçerli olduğunu dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Size başarılar diliyorum. Sizin başarılarınız hepimizin gurur duyduğu başarılar olacaktır. Sizin başarılarınız bir şirketin başarısı olmayacaktır. Kar eden şirketin sadece ortakları sevinsin veyahutta sizin başarınız bir okuldaki başarı olmayacaktır ki okulun mensupları bununla öğünsün. Siz görev aldığınızda sizin başarılarınız, bir milletin başarısı, bir ülkenin başarısızlığı olacaktır, Allah korusun. Tarihten biliriz ki nasıl bir mıh nalı, bir nal nasıl bir atı ve komutanı, o da nasıl bir ordu ve milleti Allah korusun, felakete götürür. Bunun tersi de yine sizin elinizde olacaktır. Onun için sizler sıfır hata ile yetişmelisiniz. Gerçekten göz bebeği gibi baktığımız subaylarımıza her türlü imkanı vermekte ülkemiz, devletimiz ve hükümetlerimiz. Ellerinden gelen her şeyi yapmaya devam edecektir. Ama sizler de sizlerden beklenenleri en iyi şekilde yerine getireceksiniz. Bu sizin azminiz ve kararlılığınız ve sebatınızla mümkün olacaktır."

Kara Harp Okulundan çok büyük komutanlar ve devlet adamları çıktığını anımsatan Gül, öğrenciler arasından da günü geldiğinde çok büyük liderler, komutanlar çıkacağını belirtti.

Gül, konuşmasının sonunda başta Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel olmak üzere, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Yılmaz Uyar'a, öğrencilerin komutanlarına ve hocalarına teşekkür etti.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gül Kara Harp Okulunu Ziyaret Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement