Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Açıklaması - Son Dakika
Politika

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Açıklaması

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Açıklaması

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, lisanslı depoculuk faaliyetlerini engellemeye çalışanların olduğunu ifade ederek, konuyla ilgili çalışmalarının olduğunu, böyle bir şeyi tespit ettikleri halde acımalarının olmayacağını söyledi.

09.02.2014 19:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, lisanslı depoculuk faaliyetlerini engellemeye çalışanların olduğunu ifade ederek, konuyla ilgili çalışmalarının olduğunu, böyle bir şeyi tespit ettikleri halde acımalarının olmayacağını söyledi.

Lisanslı Depoculuk ve Ürün İhtisas Borsacılık Kanunu ile üreticinin fiyat kaybına uğramadan, en uygun zamanda ürününü satmasının sağlayacağını ve üreticinin depo kaygısına kapılmayacağını ifade etti.

Tır sorununa da değinen Bakan Yazıcı, Türkiye'nin yaşadığı haksızlığın Bulgaristan tarafından görüldüğünü dile getirdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Tekirdağ Ticaret Borsası toplantı salonunda, Tekirdağ Ticaret Borsası Yönetimi ile bir araya geldi. Gerçekleşen toplantıya, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Tekirdağ Valisi Ali Yerli Kaya, Ak Parti Milletvekili Ziyaeddin Akbulut, Ak Parti Tekirdağ İl Başkanı Ahmet Kambur, Tekirdağ Ticaret Borsası Yönetimim Kurulu Üyeleri katıldı.

Lisanslı Depoculuk ve Ürün İhtisas Borsacılık Kanunu ile tarımsal faaliyette bulunanların ürettiği ürünün fiyat kaybına uğramadan, en uygun zamanda satmasının sağlayacağını ve dile getiren Bakan Yazıcı, "Ürettiğinizin fiyatı uygun değilse bekleyeceksiniz, beklemek için ayrı bir depo tutmanız gerekmeyecek. Fiyat uygunuz olduğunda satış teminatı verebileceksiniz. Ürünler depoya alınırken, lisans ismi üzerinde ürünü kalitelere ayırarak istifleyecekler. Üretici bir depo kaygısına kapılmayacak. Olacak fiyat dalgalarından olumsuz etkilenmeden korunmuş olacak, en uyguna satabilecek. Depoya koyduğu ürünü temsil eden senet elinde olacak. Sanayici depoya konulmuş ham maddeyi ihtiyaç duyduğu zaman uygun fiyat araştırması yaparak zamanlama açısından depo kaygısına kapılmayacak. İhtiyacı olduğu zaman lisanlı depodan alacak. Üretici korunuyor, tüketici korunuyor, tüccar korunuyor, sanayici korunuyor bu kesimlerin korunması demek Türkiye ekonomisinin korunması demek" dedi.

"DEPOLARIN FAALİYETLERİNİ ENGELLEMESİNE DÖNÜK ÇALIŞMALAR VAR. BÖYLE BİR ŞEY TESPİT ETTİĞİMİZ ZAMAN ACIMAMIZ OLMAZ"

Depoların faaliyetlerini engellemesine dönük çalışmaların olduğunu söyleyen Yazıcı, " Ordu'da fındık ile ilgili manipülasyon var. Depoların faaliyetlerini engellemesine dönük çalışmalar var. Bu konu alakalı çalışıyoruz. Böyle bir şey tespit ettiğimiz zaman acımamız olmaz. Hak ettiği neyse, adalet ölçüleri içerisinde gereğini yaparız" şeklinde konuştu.

"EDİRNE' DE BU YAPTIĞIMIZ UYGULAMA ÖNEMLİ BİR ÖLÇÜDE BİR RAHATLIĞA YOL AÇTI"

Konuşmasında Kapıkule'de yaşanan Tır sorununa da değinen Bakan Yazıcı, "Tır sürücülerinin başka seçenekler kullanmalarını daha doğru olacağını kanısına varıldı. Bu konuda uğradığımız haksızlık Bulgaristan tarafından görüldü. Bilgilerinin olmasını bekleriz. Biz taşımacılarımızı İpsala' ya gönderiyoruz. İpsala'nın da potansiyeli belli. Önemli bir kesimi de RO-RO seferi yapan limanlara gönderiyoruz. Bunların arasında Tekirdağ var, Zonguldak var, Ambarlı gibi limanlarımız var. Bu yaptığımız uygulama önemli bir ölçüde bir rahatlığa yol açtı. İpsala' da uzayan kuyruklar, bekleyen Tır sayısı 700 civarındaydı. Taşıyıcılarımız, hafta sonu taşıma yapmayı tercih ediyorlar. Taşıyıcılarımız hafta sonu yolda geçirecekler, haftanın başı götürdükleri ürünleri hafta içi teslim ettikleri için sorunun bir kısmı bundan kaynaklanıyor" dedi.

"BULGAR TAŞIYICILAR BU UYGULAMADAN DAHA ÇOK ZARAR GÖRÜYOR"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Bu uygulamadan biz zarar görüyoruz fakat Bulgar taşıyıcılar bu uygulamadan daha çok zarar görüyor. Biz belki bu zarara katlanırız, Ama Bulgar taşıyıcıların o kadar zararı uzun süre taşıyabileceğini zannetmiyorum. Bu haksız uygulamanın giderilmesini bekliyoruz. Yakında giderilecektir" şeklinde konuştu. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement