Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci Açıklaması

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Ürün İhtisas Borsası'nın bütün yasal alt yapılarını tamamladık, Türkiye'ye yeni bir borsa kazandıracağız. Şirketi on gün içerisinde kuruyoruz.

12.10.2017 21:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Ürün İhtisas Borsası'nın bütün yasal alt yapılarını tamamladık, Türkiye'ye yeni bir borsa kazandıracağız. Şirketi on gün içerisinde kuruyoruz. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın katılımıyla lansmanını yapacağız."

Bakan Tüfenkci, Vali Galip Demirel Vilayetler Evi'nde düzenlenen "2017 Valiler Buluşması" programında, Türkiye'yi, ticaretin daha kolay ve daha güvenli yapıldığı bir ülke haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Tüfenkci, Bakanlığın tüm iş ve işlemlerini standardize ederek, şeffaflık ve takip edilebilirliği sağlayarak, başta gümrükler olmak üzere hizmet verilen tüm alanlarda elektronik ortamın üstünlüğünden faydalanarak ve risk analizini uygulayarak söz konusu hedeflere ulaşmaya çalıştıklarını ifade etti.

Dijital sistemleri, her geçen gün daha geniş alanlarda kullanmaya başladıklarını aktaran Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Teknolojinin tüm imkanlarını kaçakçılık ve uyuşturucuyla mücadelede kullanıyoruz. İç ticaretin tüm alanlarını elektronik ortama taşıyoruz, iş dünyamızın mensuplarının, esnaf ve sanatkarlarımızın, KOBİ'lerimizin önünü açarak, finansmana ulaşmalarını kolaylaştırıyoruz. Markalaşmayı ve katma değeri yüksek üretimi teşvik ederken, tüketicilerimizin haklarını genişletiyor ve koruyoruz. Kooperatiflerimizin ekonomiye katkılarını artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnsan kaynağımızı sürekli eğiterek, sunduğumuz hizmetlerin kalitesini artırmak için çalışıyoruz. Tüm kurumlarla anlık veri değişimine önem veriyoruz. Tüm işlemleri yaparken daha kontrollü olmasını sağlamak ama tacirlerimizi rahatsız etmeden iş ve işlemlerin süresini kısaltarak, kimseyi yormadan, üzmeden daha fazla kontrolü sağlıyoruz."

Tüfenkci, Orta Vadeli Program'a göre 2020 yılında 195 milyar dolar ihracatı öngördüklerini hatırlattı.

Türk gümrükleri·ni·n sadece kolaylaştırıcı deği·l, koruyucu görevi·nin de her zaman ön planda olduğunu aktaran Tüfenkci, "Birbirine zıt olduğu düşünülen kolaylaştırma ve koruma görevlerini ri·sk anali·zleri· sayesinde başarılı bir şekilde ve uyum halinde yürütüyoruz." diye konuştu.

Gümrüklerde elektronik sistemlerin ve sınır geçişlerini hızlandıran faaliyetlerin esas alındığını belirten Bakan, Bilgisayarlı Gümrük Etkinlikleri sistemini sürekli güncellediklerini ve yeni modüller eklediklerini kaydetti.

Bürokrasi ve kırtasiyeciliği azaltarak gümrük iş ve işlemlerini hızlandırdıklarını söyleyen Tüfenkci, "İthalatta gümrük beyanname işlemlerinin yüzde 50'si ilk sekiz saate tamamlanırken, ihracatta ise işlemlerin yüzde 58'si ilk yarım saate, yüzde 86'sı ilk dört saatte, yüzde 96'sı 24 saatte sona ermektedir." dedi.

Kaçakçılıkla mücadeleyi sürdürürken ticaretin akış hızında bir yavaşlama olmamasına özen gösterdiklerini söyleyen Tüfenkci, kaçakçılıkla mücadelede kullanılan teknik cihaz ve sistemleri, hem nitelik hem de nicelik olarak geliştirdiklerini vurguladı.

Tüfenkci, son üç yılda 150 milyon lira yatırım yaparak teknik kapasite bakımından dünyada sayılı gümrük idareleri arasında yer alındığını bildirdi.

Ülkeye giriş-çıkış yapan araç ve yolcu sayısının her yıl arttığına dikkati çeken Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Tüm işlemleri daha hızlı ve sorunsuz gerçekleştirmek için komşularımızla gümrük verilerini elektronik ortamda paylaşıyor, bu yoğun yolcu ve araç trafiğini dijital sistemlerle kontrollü biçimde sürdürüyoruz. Sınır aşan nitelikteki kaçakçılık olayları aynı zamanda ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla yoğun iş birliğini de gerektirmektedir. Bu konuda hem diğer kolluk birimleri hem de yabancı ülke gümrük idareleri ve uluslararası kuruluşlarla etkin bir iş birliği gerçekleştiriyoruz. Geride bıraktığımız yıl ülke olarak yaşadığımız hain darbe girişimi ve menfur terör eylemleri dahil birçok olumsuzluk kaçakçılıkla mücadele faaliyetlerini aksatmamıştır."

Gümrük muhafaza ekiplerince gerçekleştirilen yakalama rakamlarına ilişkin Tüfenkci, şunları kaydetti:

"2017 yılı üçüncü çeyreği itibarıyla olay sayısı geçmiş yılın aynı dönemine göre yüzde 36 artmıştır. Bu yıl yakalama değeri bir milyar 848 milyon lira olmuştur. Bu yakalamalarda ilk sırada 804 milyon lirayla uyuşturucu madde, 90 milyon lira sigara ve yaklaşık 20 milyon lirayla akaryakıt olmuştur. En çok yakalama sırasıyla İstanbul, Ağrı, Kocaeli, Edirne, Diyarbakır ve Mersin'de gerçekleşmiştir. Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele kapsamında, Bakanlığımız koordinasyonunda mücadeleci kurumların personelinden teşkil edilen akaryakıt kaçakçılığı i·le mücadele özel ekibi kurulmuştur. Özel ekip, kurulduğu günden bugüne yaklaşık 3 milyar lira değerinde usulsüzlük ortaya çıkartmıştır."

Gümrük kapıları yenilendi

Gümrük kapılarını Yap-İşlet-Devret Modeli'yle yenilendiğini ve ihtiyaç duyulan yerlerde yeni gümrük kapıları ve müdürlükler açıldığını kaydeden Tüfenkci, Kapıkule, Cilvegözü, İpsala, Nusaybin, Habur, Dilucu, Esendere, Çıldır/Aktaş Gümrük Kapıları ile Halkalı Gümrük İdaresi'nin yenilendiğini aktardı.

Yeniden inşa çalışmaları devam eden Kapıköy Gümrük Kapısı'nın yakın zaman içerisinde hizmete gireceğini bildiren Tüfenkci, Sarp Gümrük Kapısı'nın Gürcistan'dan giriş yönünün yıkılarak inşaat çalışmalarına başlandığını anımsattı.

Tüfenkci, Kapıkule ve Habur Gümrük kapılarına yönelik iyileştirme ve Gürbulak, Hamzabeyli, İpsala, Dereköy ve Pazarkule Gümrük kapılarının yeniden yapılandırılması çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Ticari işlemleri elektronik ortama taşıdıklarını anlatan Tüfenkci, "Kısa adı MERSİS olan Merkezi Sicil Kayıt Sistemi ile gerçek ve tüzel kişilere ait ticaret sicili kayıtları ile tescil ve ilan işlemleri elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir. Bu sistem ile şirket kurma daha kolaylaşmıştır. Artık Türkiye'de bir şirket kurma sadece yarım gün sürüyor. Bu şirketlerin kurulma maliyetlerini de minumuma düşürdük. 100 bin lira sermayeli bir şirketin daha önce 3 bin 500 lira olan kurulma masrafını 875 liraya düşürmeyi başardık." diye konuştu.

Ürün İhtisas Borsası

Enflasyonla mücadelede önemli gördükleriebze meyve ve tarım ürünlerinin ticaretinde önemli çalışmalar yaptıklarını aktaran Tüfenkci, "Ürün ihtisas Borsasının bütün yasal altyapılarını tamamladık ve türkiyeye yeni bir bosrdsa kazandırdık. şirketi inşaallah on gün içersinde şirketi kuruyoruz. başbakanımız ve Cumhurbaşkanımızın katılımıyla lansman yapacağız." diye duyurdu.

Tüfenkci, Hal Kanunu'yla sektördeki kayıt dışılık oranını yüzde 70'lerden yüzde 45'lere gerilediğini kaydetti.

Sektördeki kayıt dışılık ile mücadeleyle yaklaşık 16,5 milyar liranın kayıt altına alındığını vurgulayan Tüfenkci, "Sektörde yüzde 25'e varan ve kamuoyunda çok tartışılan yüksek fiyatların temel gerekçelerinden biri olan zayi oranlarını azaltmak için ilave tedbirler alıyoruz. Temel amacımız vatandaşlarımızın daha güvenilir ve ucuz sebze ve meyve tüketmesini sağlamaktır. Lisanslı Depolar ile Tarım ürünleri ticaretinde büyük bir dönüşüm başlattık." diye konuştu.

Elektroni·k ti·caretle ilgili yapılan çalışmalara ilişkin rakamları da aktaran Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Bakanlık olarak tüketicilerimizin haklarını koruma çerçevesinde piyasa gözetim ve denetiminde de sorumluluğumuz var. 81 ilimizde bulunan Ticaret İl Müdürlüklerimiz bu yıl 10 bin 639 firmayı ve 825 bin 887 adet ürünü denetlemiştir. Her il ve ilçede en az bir adet olmak üzere toplam bin 11 adet Tüketici Hakem Heyeti bulunmaktadır, buralardaki raportör sayısını artıracağız. Bi·li·nçli· bi·r tüketi·m anlayışıyla buluşan kali·teli· üreti·m, tüketi·ci·leri·n i·stek ve i·hti·yaçlarını en i·yi· şeki·lde karşılamanın temeli·di·r."

Tüfenkci, Tüketici Bilgi Sisteminin (TÜBİS) işleyişinin kolaylaştırılması amacıyla, e- imza, UYAP bilişim sistemi, kayıtlı elektronik posta ve Gelir İdaresi'nin entegre edildiğini söyledi.

İthalatta Risk Esaslı Denetim Sistemi (GTB-İRİS) 2016'da devreye alındığını hatırlatan Tüfenkci, "Gerçekleştirilen risk analizlerine göre, ithalata konu ürünlerden riskli olanlar, elektronik ortamda GTB-İRİS tarafından belirlenmekte ve denetimler bu ürünler üzerine yoğunlaşmaktadır. Riskli görülen ürünlerin ithalatçılarından, ürünlerin güvenli olduğunu gösteren akredite bir laboratuvardan alınmış test raporlarını ibraz etmeleri istenmekte, raporları olmayan ürünlerin ülkemize girişine izin verilmemektedir. Bu yenilikçi uygulama, Türkiye Bilişim Vakfı tarafından bu yıl kendi kategorisinde 'e-Türkiye' ödülünün sahibi olmuştur." şeklinde konuştu.

Tüfenkci,Türkiye'de 37 farklı türde 53 bin civarında kooperatif ve bu kooperatiflerin yedi milyona yaklaşan ortağı bulunduğunu, Bakanlığın hizmet alanı içinde yer alan 29 ayrı türde yaklaşık 1,5 milyon ortağı olan 11.948 kooperatife doğrudan hizmet sunulduğunu söyledi.

Söz konusu kooperatiflerin elektronik işlemlerinin Kooperatif Bilgi Sistemi (KOOP-BİS) üzerinden yapılmaya başlanacağını ifade eden Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Ülkemizde kooperatiflerin faaliyet alanlarının genişlemesine ihtiyaç vardır. Bilhassa eğitim alanında kooperatifçiliğin gelişmesi, ülkemiz şartları açısından çok yararlı olacaktır. Bakanlık olarak kadın girişimcilerin kurduğu kooperatiflere de büyük önem veriyor ve destekliyoruz. Halen kadın girişimcilerimiz tarafından kurulan 158 kooperatif bulunmaktadır."

Tüfenkci, esnaf ve sanatkarları her zaman desteklediklerini, yüzde 50 indirimli veya faizsiz ve 5 yıla kadar uzun vadeli kredi imkanları kapsamında, 449 bin 744 kişiye yaklaşık 22 milyar lira ödeme yapıldığını ifade etti.

Sınır Ticaretinin Geliştirilmesi Projesi'nden bahseden Tüfenkci, çalışmalara ilişkin şunları söyledi:

"Sınır ticaretinin daha aktif ve işlevsel hale getirilerek ticaret hacminin yükseltilmesi çalışmalarıyla, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yaşayan halkın, sınır komşusu ülkelerin sınır bölgelerinde yaşayanlarla, esnaf ve tacirlerin sınır ticaretine katılımının sağlanması öngörülmektedir. Sınır ticareti yapılan bölgelerdeki refah seviyesinin yükseltilerek ekonominin canlandırılması suretiyle istihdam artışı ve ticaretin geliştirilmesi hedeflenmektedir."

Akaryakıt Kaçakçılığıyla Mücadele Eylem Planı'nın, Bakanlık koordinasyonunda ve ilgili kurumların iş birliği çerçevesinde devam etmekte olduğunu kaydeden Tüfenkci, valiliklerden katkıda bulunmalarını istedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Samsun'da 113 Kadın Üreticiye Süt Sağım Makinesi Dağıtıldı
    15:36 Samsun'da 113 Kadın Üreticiye Süt Sağım Makinesi Dağıtıldı

    Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Samsun'da 113 kadın çiftçiye süt sağım makinesi dağıtıldı. Dağıtım töreninde konuşan yetkililer, kadınların üretim hayatının merkezinde yer aldığını ve bu projenin kadın çiftçilere destek sağlayacağını belirtti. Kadın üreticiler ise süt sağımını elle yapmanın zaman kaybına neden olduğunu ifade ederek, artık daha kaliteli ve sağlıklı üretim yapacaklarını dile getirdi.

  • Çorum'da Üreticilere Yem Bitkisi Tohumu Dağıtıldı
    15:35 Çorum'da Üreticilere Yem Bitkisi Tohumu Dağıtıldı

    Çorum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hayvancılığın gelişimine katkı sağlamak amacıyla yem bitkisi ekiliş alanlarının artırılması projesi kapsamında üreticilere 24 bin 200 kilogram adi fiğ tohumu ve 4 bin 720 kilogram yonca tohumu dağıttı. Dağıtım törenine Vali Yardımcısı Muhammed Gürbüz ve İl Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin katıldı. Göktekin, yonca ve adi fiğ tohumunun hayvan beslenmesi için önemli olduğunu belirterek, projenin çiftçilere hayırlı olmasını temenni etti.

  • Çorum Valisi, Sanayicilerin İhtiyaçları İçin Çaba Gösterecek
    15:33 Çorum Valisi, Sanayicilerin İhtiyaçları İçin Çaba Gösterecek

    Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, sanayicilerin ihtiyacı duyduğu kalifiye eleman yetiştirilmesi noktasında her türlü çabayı göstereceklerini söyledi. Çorum Valiliği ve Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitimler Genel Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen istişare toplantısında, mesleki ve teknik eğitimdeki yeni gelişmeler ve planlamalar ele alındı. Toplantıda, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitimler Genel Müdürü Ali Karagöz, mesleki eğitimde nitelikli erişim, tanıtım ve yönlendirme, farkındalık arttırma çalışmaları ve nitelikli istihdamın önemini vurguladı. Vali Dağlı ise Çorum'un büyük bir sanayi altyapısına sahip olduğunu belirterek, sanayicilerin ihtiyaç duyduğu kalifiye işgücünün yetiştirilmesi için çaba göstereceklerini ifade etti.

  • Trakya Kalkınma Ajansı Desteğiyle Yerli Ayçiçeği Tohumu Rusya'ya İhraç Edildi
    15:32 Trakya Kalkınma Ajansı Desteğiyle Yerli Ayçiçeği Tohumu Rusya'ya İhraç Edildi

    Trakya Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumu, 20 ton olarak Rusya'ya ihraç edildi. Yerli tohumların Rusya'da yayılması beklenirken, gelecek yıl için 120 tonluk bir transfer anlaşması yapıldı.

  • Denizli'de Teknik Tekstil Semineri Gerçekleştirildi
    15:25 Denizli'de Teknik Tekstil Semineri Gerçekleştirildi

    Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ve TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Denizli Şubesi işbirliğiyle teknik tekstil alanında bir seminer düzenlendi. Seminerde, Spinteks firmasının Genel Müdürü Yalın Aydın, carbon fiber ve kompozit tekstillerin Denizli'deki serüvenini anlattı.

  • Alacaklılar kapıya dayanmıştı! Ekol Asansörleri, 34 yıllık faaliyetinin ardından iflasını açıkladı
    15:25 Alacaklılar kapıya dayanmıştı! Ekol Asansörleri, 34 yıllık faaliyetinin ardından iflasını açıkladı

    Küresel krizin etkisiyle Türkiye'de yaşanan ekonomik dalgalanmalar çok sayıda firmayı zor duruma sokarken, bir iflas haberi de İzmir'den geldi. 1989 yılında kurulan ve ayda ortalama 780 asansöre hizmet veren Ekol Asansörleri iflasını açıkladı. Alacaklılardan birinin şirketin iflası için İzmir 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvurduğu ortaya çıkarken mahkemenin yapılan başvuruyu incelediği ve söz konusu kararı aldığı öğrenildi.

  • Gaziantep Ticaret Odası Mart Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    15:03 Gaziantep Ticaret Odası Mart Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Gaziantep Ticaret Odası'nın Mart ayı olağan meclis toplantısı, geniş katılımla gerçekleştirildi. Toplantıda, ticari hayatı etkileyen sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bursa ile bağlarımızı güçlendiriyoruz
    15:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bursa ile bağlarımızı güçlendiriyoruz

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa'da düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Bursa'nın tarihi ve ekonomik önemine vurgu yaparak, Türkiye Yüzyılı'na Bursa ile hazırlandıklarını belirtti. Erdoğan, Bursa'nın emeğin, alın terinin, üretimin şehri olduğunu ifade etti.


Advertisement