Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci Antalya'da 1-3 - Son Dakika
Güncel

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci Antalya'da 1-3

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "E-ticaretin içerisinde mutlaka ve mutlaka esnaf kardeşim de olacak, olması gerekir. O platformlarda olacaksınız. Arkadaşlarımız bir platform geliştiriyor.

21.10.2017 17:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "E-ticaretin içerisinde mutlaka ve mutlaka esnaf kardeşim de olacak, olması gerekir. O platformlarda olacaksınız. Arkadaşlarımız bir platform geliştiriyor. Çok cüzi rakamlarla esnaf kardeşimiz de orada olacak. Dükkanında sattığı ürünleri orada satar pazarlar hale getireceğiz." dedi.

Tüfenkci, Antalya'nın Manavgat ilçesindeki bir otelde gerçekleştirilen Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliğinin (TESKOMB) Eğitim Semineri programında, esnafın toplumun omurgası, ekonominin bel kemiği olduğunu belirtti.

Esnaf için neler yapabiliriz, nasıl kalkındırabiliriz ve geliştirebilirizin derdi içerisinde olduklarını vurgulayan Tüfenkci, esnafı büyütüp tüccar, tüccarı sanayici, sanayiciyi de ihracatçı yapmak için çaba sarf ettiklerini dile getirdi.

Türkiye'yi esnafı, tüccarı, sanayicisi ve finans kesimiyle büyüteceklerine işaret eden Tüfenkci, "Bu ülke bizim. Bu ülke büyürse esnaf, tüccar, sanayici de büyür, kalkınır. Üzerimizde taşıdığımız pasaportun uluslararası arenada değeri, kıymeti, gücü artıyorsa, burada iş yapana, yatırım yapana bu ülke kazandırıyorsa bunda hepimizin kazancı vardır demektir." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin son yıllarda uyguladığı ekonomik politikalar sayesinde dinamik, gelişen bir ekonomiye sahip olduğuna dikkati çeken Tüfenkci, yaşanan küresel ekonomik krizden başarıyla geçerek son dönemdeki küresel ekonomik belirsizliklerden en az etkilenen ülke konumunda olduğunu bildirdi.

Bakan Tüfenkci, Türkiye'ye karşı son 3-4 yılda oynanan oyunlara bakıldığında gezi parkı olayları, 17-25 Aralık operasyonları, Kobani olayları ve en son 15 Temmuz hain darbe girişimi karşısında hükümetin aldığı tedbirlerle, teşviklerle sanayinin, ekonominin ve üretimin çarklarının döndüğünü, dönmeye de devam edeceğini belirtti. Tüfenkci, "Bir başka ülkenin başına böyle artarda felaketler gelse, oyunlar oynansa, operasyonlar çekilse inanın en az altı ay belini doğrultamazlar. Bırakın altı ayı belki de üç sene. Biz kısa zamanda toparlandık." dedi.

"E-ticaretin içinde mutlaka esnaf kardeşim de olacak"

15 Temmuz'da esnafın hem demokrasiye hem de ekonomiye sahip çıktığını aktaran Tüfenkci, hain darbe girişiminde 37 esnafın şehit olduğunu vurguladı.

Tüfenkci, esnafı değişen ekonomik, ticari şartlara uydurmak zorunda olduklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Artık 100 sene önceki esnaflık yok. Şimdi yeni esnaf türleri, esnaf meslekleri ve yeni ticaret şekilleri ortaya çıkmaya başladı. Örneğin 'e-ticaret' diye ticaret şekli ortaya çıktı. Ben burada kooperatif başkanlarıma söylüyorum. Genel müdürlerime de bu noktada talimatı verdim. E-ticaretin içerisinde mutlaka esnaf kardeşim de olacak, olması gerekir. O platformlarda olacaksınız. Arkadaşlarımız bir platform geliştiriyor. Çok cüzi rakamlarla esnaf kardeşimiz de orada olacak. Dükkanında sattığı ürünleri orada satar pazarlar hale getireceğiz. Küçük esnaflar finansmana erişmekte zorlanıyor. Sizler bizlere, bizler de sizlere sahip çıkarak esnafımızı, kooperatiflerimizi daha da güçlendireceğiz. Esnafı düşünen, esnafa her türlü desteği veren bir cumhurbaşkanına sahibiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'Esnafa şunu yapacağız' diyeceğimizde daha fazlasını yapan bir cumhurbaşkanımız var. "

Kooperatif başkanlarının bulunduğu ilde, ilçede daha güçlü olması için kredi limitlerini yükselttiklerine değinen Tüfenkci, "Ekonomi gelişiyor, büyüyor. Esnaf '150 bin lira yetmez, daha fazlasına ihtiyacım var' diyor. Kredi üst limiti 200 bin lira oldu. İşyerini satın alırsa da 500 bin lira kredi verilecek. Minibüsçü esnafı belediyeler dönüşüm yaptığında iki minibüsü birleştirip otobüs alamıyordu. Gücü yetmiyordu. 150 bin liradan fazla kredi de alamıyordu. Şimdi otobüsünü rahatlıkla alacak. Düşük faizli krediler var, 500 bin lira destek var. Desteklerle esnaf işine sarılacak ve yarınlara daha güçlü bakacak." değerlendirmesinde bulundu.

"Her yıl 1 milyon insanımıza iş bulmak zorundayız"

Bakan Tüfenkci, Türkiye'nin yüzde 5'in üzerinde büyüme oranı yakaladığına dikkati çekerek, büyüme oranlarının sürdürülebilir olmasını istediklerini ifade etti.

Tüfenkci, şu görüşlere yer verdi:

"2018'de de yüzde 5'in üzerinde büyüyelim. Niye yüzde 5'in üzerinde büyüyelim biliyor musunuz? Türkiye'de her yıl 1 milyona yakın genç iş gücüne katılıyor. Her yıl 1 milyon insanımıza iş bulmak zorundayız, AŞ bulmak zorundayız. Onları iş sahibi yapmak zorundayız. Onun için Türkiye'yi büyütmemiz lazım. Onun için daha fazla çalışmamız lazım. Bu nedenle Türkiye'nin istikrara, güvene ihtiyacı var.

Birileri Türkiye üzerinden operasyon yapmaya çalışabilir. Birileri etrafımızı ateş çemberi oluşturmaya çalışsa da, bölüp, parçalayıp yutmaya çalışsa da Türkiye inadına daha fazla birbirine sarılacak, inanacak, kardeşlik hukukunu geliştirecek. Hiç kimseyi ötekileştirmeden, ayrıştırmadan herkesin birinci sınıf vatandaş olarak yaşadığı bir Türkiye'yi oluşturma adına hep beraber çalışacağız. Esnafıyla, çiftçisiyle, tüccarıyla, sanayiciyisle çalışacağız. Biz 'tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet' dedik. Birlikte bu ülkeyi büyütme noktasında herkesle çalışıp herkesi de destekleriz. Kooperatifleri ekonominin unsurları haline getirmek istiyoruz. Kooperatifler tıpkı anonim şirketleri gibi ekonominin unsurlarıdır. Küçük girişimcileri bir araya getirerek güçlü hale getirmemiz lazım. İşte esasında sizlerin yaptığı da bu. Bütün çabalarımız sizi güçlendirme noktasında. Burada en büyük sorunlardan birisi ortak içi işlem, ortak dışı işlem. Torba yasaya koyduğumuz ve komisyondan da geçen ekonomik ömrünü tamamlamış olan makina, tesisat taşıt ve benzeri amortismana tabi iktisadi kıymetlerini elden çıkartmaları ortak dışı işlem sayılmayacak ve kurumlar vergisi muafiyetini bozmayacak. Yani siz binanızın altındaki bir dükkanı şimdiye kadar kiralayamıyordunuz. Belki buralar size aylık bir miktar kira geliri getirecekti. Şimdi kiraya verip ortaklarınıza gelirlerini dağıtabilirsiniz. Muafiyetleriniz de bozulmayacaktır. Kooperatifler iktisadi işletmeler kuramıyordu, karlı işler yapamıyordu. Şimdi kooperatifleri bunu da yapabilir hale getirdik. Kooperatifler iktisadi işletmeler kurabilir hale getirdik. Bu sizlerin elini güçlendirecek."

350'ye yakın kooperatifin risk grubunun yükseltildiğini belirten Tüfenkci, "Siz kooperatiflerinizi karlı hale getirin, çalışın, didinin, sahip çıkın bu sayıyı 600-700 yapalım. Eskiden suiistimal oranları yüzde 20'lerdeyken bugün yüzde 3'lere düştü." dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci Antalya\'da 1-3
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci Antalya'da 1-3 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor
    01:22 Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor

    Antalya'da domates üretimi yapan ihracatçılar, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle ihracat kaybını Doğu Avrupa ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor. Ukrayna'ya yapılan ihracatın yüzde 90'ını oluşturan Antalya, savaşın etkisiyle pazardaki satış oranının yüzde 70 düştüğünü açıkladı. Ayrıca, üretim maliyetlerinin yüksek olması ve ulaşım sorunları da ihracatçıların karşılaştığı diğer zorluklar arasında yer alıyor.

  • Bakan Fidan, Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba ile bir araya geldi
    01:20 Bakan Fidan, Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba ile bir araya geldi

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Tanzanya'nın Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba'yı Dışişleri Bakanlığı'nın Resmi Konutunda ağırladı.

  • Adıyaman'da kavşakta meydana gelen kaza sonucu 4 kişi yaralandı
    01:18 Adıyaman'da kavşakta meydana gelen kaza sonucu 4 kişi yaralandı

    Adıyaman'ın Atatürk Bulvarı Valilik Kavşağı'nda meydana gelen trafik kazasında, iki otomobil çarpıştı. Kazada Ahmet Can B., Gülsüm B., Müslüm B., ve Remziye K. yaralandı. Yaralılar, sağlık ekipleri tarafından Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor
    01:11 Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor

    Muş'ta havaların ısınmasıyla birlikte hayvanlarını meralara çıkarmaya başlayan besiciler, 40 bin lira maaş vermelerine rağmen çoban bulamıyor. Gençlerin kırsal bölgelerden şehirlere göç etmeyi tercih etmeleri, Muş'un besicilik anlamında iş gücü eksikliğine yol açıyor. Muş'un besicilik geleneğini sürdürmek ve sektörün geleceğini güvence altına almak için çoban bulma sorununun etkili bir şekilde ele alınması gerektiği belirtiliyor.

  • Apple, iPhone 16 ile tasarım değişikliklerine gidiyor
    01:09 Apple, iPhone 16 ile tasarım değişikliklerine gidiyor

    Apple'ın iPhone 16 modelinde dikey kamera kurulumuna geri dönüş yapacağı ve SIM kart tepsisi yerine Eylem düğmesi kullanabileceği belirtildi. Yeni sızıntılar, iPhone 16 serisinin tasarımında yapılan değişiklikleri ortaya koydu. Ayrıca çerçevelerin incelmesi, telefonun darbelere karşı daha hassas olabileceğini gösteriyor.

  • Türkiye'de En Popüler Dijital Akış Platformları
    01:09 Türkiye'de En Popüler Dijital Akış Platformları

    Son yıllarda DVD'ler, yerini dijital akış platformlarına bırakmış durumda. Türkiye'de hızla yaygınlaşan dijital akış platformları arasında en popüler olanı yüzde 38 pazar payıyla BluTV oldu. İkinci sırada yüzde 27 pazar payıyla Netflix yer alırken, Amazon Prime Video yüzde 19 pazar payıyla üçüncü sırada yer aldı. Disney+ ve MUBI ise daha küçük pazar paylarıyla listeye dahil oldu.

  • Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor
    01:09 Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor

    Türkiye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın açıklamalarına göre 12 Nisan tarihinde günlük elektrik üretiminin yüzde 78,5'i yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılandı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye'nin cari açığı azaltma, enerji arz güvenliği sağlama ve karbon nötr hedeflerine ulaşma konularında kritik bir rol oynadığı vurgulandı. Ayrıca, 2024 yılında lisanssız yenilenebilir yatırımlar için 7 bin 500 megavatlık ek kapasite ilan edildi ve 2035 yılına kadar güneş ve rüzgar santrallerinin devreye alınarak yenilenebilir enerjinin üretim içindeki payının yüzde 55'e yükseltilmesi hedeflendi.

  • Erdal Beşikçioğlu, Belediye Başkanı olarak ilk nikahı kıydı
    01:09 Erdal Beşikçioğlu, Belediye Başkanı olarak ilk nikahı kıydı

    Ankara'nın Etimesgut ilçesinden aday olan ve 31 Mart seçimlerinde belediye başkanı seçilen oyuncu Erdal Beşikçioğlu, başkan olarak ilk nikahını kıydı. Belediyenin hesabından yapılan paylaşımda, Beşikçioğlu'nun Berkay Dinçsoy ve Mine Kaya çiftinin nikahını kıyarak, çiftimize ömür boyu mutluluklar dilediği ifade edildi. Paylaşımda ayrıca çiftin ve ailesinin Erdal Beşikçioğlu ile fotoğrafları da yer aldı.

  • İBB Başkanı İmamoğlu'nun resminin asılmasını isteyen CHP Meclis üyesine Başkan Cin'den cevap
    01:06 İBB Başkanı İmamoğlu'nun resminin asılmasını isteyen CHP Meclis üyesine Başkan Cin'den cevap

    Pendik Belediye Meclisi'nde CHP meclis üyesi İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun belediyeye resminin asılması ile ilgili önerge verdi. Belediye Başkanı Cin ise, 'Siz ne zaman Cumhurbaşkanımızın resmini asarsanız ben de Ekrem Bey'in resmini asacağım' dedi.

  • Türk ve İngiliz Girişimciler Londra'da Buluştu
    01:03 Türk ve İngiliz Girişimciler Londra'da Buluştu

    Londra Oyun Festivali kapsamında Türk ve İngiliz girişimciler, Türkiye'nin Londra Büyükelçiliğinde düzenlenen bir resepsiyonda bir araya geldi. Büyükelçi Osman Koray Ertaş'ın ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe, festival başkanı Michael French, Women in Games Türkiye Kurucusu Simay Dinç ve önemli oyun firmalarının temsilcileri katıldı. Büyükelçi Ertaş, Türk oyun sektörünün önemli başarılara imza attığını belirterek, Türkiye'nin küresel oyun sektörüne destekler sağladığını vurguladı. İki ülke arasındaki işbirliklerinin artırılması hedefiyle çalışmaların devam edeceğini ifade etti.

  • Ardahan'da Ata Eziyet Edenlere Para Cezası
    01:00 Ardahan'da Ata Eziyet Edenlere Para Cezası

    Ardahan'ın Göle ilçesinde, ata taşıyabileceğinden fazla yük yükleyerek eziyet eden 2 kişiye 14 bin 432 lira para cezası uygulandı. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler üzerine harekete geçen yetkililer, şüphelileri tespit ederek cezai işlem uyguladı.

  • Avrupa 2.'si boksör memleketi Niğde'de coşkuyla karşılandı
    00:56 Avrupa 2.'si boksör memleketi Niğde'de coşkuyla karşılandı

    Hırvatistan'da gerçekleşen Gençler Avrupa Boks Şampiyonası'nda Avrupa 2.'si olan milli sporcu Emine Kılınç, memleketi Niğde'ye döndü. Kılınç, çeyrek finalde Bulgar rakibini, yarı finalde ise Sırbistanlı rakibini yenerek finalde İngiliz rakibiyle mücadele etti. Avrupa ikincisi olan Kılınç, Niğde'de coşkuyla karşılandı. Hedefinin olimpiyat şampiyonluğu olduğunu söyleyen Kılınç, daha iyi çalışarak gelecek şampiyonalara hazırlanacaklarını belirtti.


Advertisement