Gümüşhane'de 24.uluslararası Kuşburnu, Pestil, Kültür ve Turizm Festivali Başladı - Son Dakika
Yerel

Gümüşhane'de 24.uluslararası Kuşburnu, Pestil, Kültür ve Turizm Festivali Başladı

Gümüşhane'de 24.Uluslararası Kuşburnu, Pestil, Kültür ve Turizm Festivali başladı Festivale adını veren ve 44 yıl önce kurulan Gümüşsu Fabrikası 4 yıl aradan sonra yeniden üretime başladıGÜMÜŞHANE - Türkiye'de kuşburnunun gen merkezi olarak kabul edilen ve ülke genelindeki 27 tür...

28.09.2018 20:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümüşhane'de 24.Uluslararası Kuşburnu, Pestil, Kültür ve Turizm Festivali başladı

Festivale adını veren ve 44 yıl önce kurulan Gümüşsu Fabrikası 4 yıl aradan sonra yeniden üretime başladı

GÜMÜŞHANE - Türkiye'de kuşburnunun gen merkezi olarak kabul edilen ve ülke genelindeki 27 tür kuşburnunun 17'sinin yetiştiği Gümüşhane'de 2011 yılında kapanan Gümüşsu Fabrikası, 4 yıl sonra adına düzenlenen festivalde yeniden üretime başladı.

Gümüşhane'de 24.Uluslararası Kuşburnu, Pestil, Kültür ve Turizm Festivali başladı. Festival açılışı festivale adını veren ve çeşitli nedenlerle kapalı kaldıktan sonra geçtiğimiz yıl Belediye Başkanlığı tarafından alınan Gümüşsu Fabrikasında 4 yıl sonra üretimin başlamasıyla gerçekleştirildi.

Gümüşhane Valiliği ve Gümüşhane Belediyesi ortaklığında bu yıl 24'üncüsü düzenlenen festival kapsamında merkeze bağlı Tekke köyünde 1974 yılında kurulan ve ülkenin meyve suyu sektöründe bilinirliği yüksek markalarından birisi olan GÜMÜŞSU fabrikasına açılış töreni gerçekleştirildi.

"Marka olmak çok önemli"

Saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı ve Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından halk oyunları gösterilerinin gerçekleştirildiği ve kurban kesilen törende konuşan Gümüşhane Valisi Okay Memiş, fabrikanın tekrar faaliyete başlaması nedeniyle Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen'i tebrik ederek, "Marka olmak çok önemli. Gümüşsu markasını çocukluğumdan hatırlıyorum. Devlet işletmecilik yapmaz. Her toplantıda söylüyorum. Gümüşhane gibi illerde eğer özel sektör girişimci olarak bu alanlara giremiyorsa devletin bu alanlara girmesi lazım. Aksi takdirde yok olur gideriz. Hiçbir marka değerimiz bir şeyimiz olmaz. Sıkıcı bir kent mi olalım yoksa marka bir kent mi olalım. Bu kararı hep birlikte vermek durumundayız" dedi.

"Bu memleketin çalışanlarının da morale ihtiyacı var"

Konuşmasında yapılan hizmetler için "Yöneticilerimize moral verin" tavsiyesinde bulunan Vali Memiş, "Belediye başkanı ile ilgili sorunlarınız olabilir, eksiklikleri olabilir ama bakın buraya bir işletme açmış. Bu memleketin çalışanlarının da morale ihtiyacı var. Açalım şurayı ondan sonra eleştirecekseniz eleştirin. Başkanımızın bir amacı ve hedefi var" diye konuştu.

Doğadaki kuşburnunun toplanarak böyle katma değeri yüksek bir ürüne dönüştüğünü görmekten dolayı büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Vali Memiş, Gümüşhane'de güzel şeyler olduğunu belirterek çok başarılı olacağına inandığı fabrikada emeği geçen herkesi kutladı.

"1974'te burada yanan ışığı tekrar söndürmeyelim, hep beraber yakalım"

Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen de "1974'te burada yanan ışığı tekrar söndürmeyelim, hep beraber yakalım" anlayışıyla yola çıkarak yıllardır unutulmuş Gümüşsu fabrikasını 3 milyon 250 bin liraya Halkbank'tan satın aldıklarını ve Belediye'nin şirketine bağlı bir işletme olarak yeniden üretime başladıklarını söyledi.

"Bu fabrikayı rekabet edebilir düzeye getireceğiz, bu fabrika Gümüşhane'nin"

Satın aldıktan sonra üretime geçmek için çeşitli sebepler yüzünden biraz geciktiklerini fakat şimdi bu fabrikanın dumanının tütmeye başladığını dile getiren Başkan Çimen, "Hem kamu hem de özel müteşebbis kafasıyla inşallah bu fabrikayı rekabet edebilir düzeye getireceğiz. Bu fabrika Gümüşhane'nin hepimizin. Herkesin bu fabrikaya sahip çıkacağını düşünüyorum. Bu fabrikanın bacasının yanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Tek işimiz yol kaldırım yapmak değil. Amacımız hem bütün Gümüşhane'nin 320 köyü ve komşu illerdeki üreticilerimizle birlikte ülke ekonomisine katkı sağlayacağız" diye konuştu.

"İşletmemiz günlük yaklaşık 50 ton ürün üretip yıllık 5 bin 600 ton meyve işleme kapasitesine sahip"

Gümüşsu Fabrika Müdürü Yüksel Demir ise 1974 yılında merhum Kemal Saygıner tarafından kurulan fabrikanın tarihi sürecini anlattı. 2011 yılına kadar özel sektör tarafından işletilen Gümüşsu Fabrikasının kapanmak zorunda kaldığını ve Halk Bankası bünyesine geçtiğini ifade eden Demir, "O günden bugüne, Gümüşhane Belediye Başkanımız bu işe el atıncaya kadar hep birlikte seyrettik. 1,5 yıldır modernizasyonunu yaptık ve bugün Gümüşsu Fabrikasının bacası tütmeye başladı. İşletmemiz bugün itibari ile 50 kişilik istihdam sağlayacak. İleriki aşamalarda ise fabrikanın 150-200 kişiyi istihdam edeceğine inanıyoruz. İşletmemiz günlük yaklaşık 50 ton ürün üretip yıllık 5 bin 600 ton meyve işleme kapasitesine sahiptir. Bununla beraber sadece Gümüşhane'de merkezde istihdam değil, tüm Gümüşhane'de yaklaşık 3 bin aileye istihdam sağlamaktadır. Gümüşhane'de sürekli olarak bir marka arayışındayız. Gümüşhane'nin 40 yıllık markası Gümüşsu için bugün başkanımız tekrar bu markayı Türkiye ve dünya markası yapmak amacıyla kolları sıvadı. Ülkemizin üretime ihtiyacı olduğu bu dönemde bu işletmeyi tekrar üretime kazandırdığı için başkanımıza teşekkür ediyorum" dedi.

Protokol üyeleri konuşmaların ardından İl Müftüsü Osman Ayas'ın yaptığı duaya müteakip kurdele kesilmesiyle açılışı gerçekleştirilen fabrikada incelemelerde bulunarak üretim süreci hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Fabrika açılışının ardından katılımcılar festival etkinlikleri kapsamında Sema Doğan Yaşam Alanında düzenlenen programa katıldı.

Burada Gümüşhane Valisi Okay Memiş, AK Parti Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş, Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, AK Parti İl Başkanı Av. Celalettin Köse ve protokol üyeleri festival meşalesini yaktı.

Sema Doğan Yaşam Alanında vatandaşların da katıldığı etkinlikler, grupların dans gösterileriyle devam etti. Festival, yarın düzenlenecek yöresel yemek yarışmaları, sünnet şöleni ve konserlerle sona erecek.

Gümüşhane\'de 24.uluslararası Kuşburnu, Pestil, Kültür ve Turizm Festivali Başladı
Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gümüşhane'de 24.uluslararası Kuşburnu, Pestil, Kültür ve Turizm Festivali Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kişisel eşyalarını toplatan Akşener, makam odasını boşalttırdı
    08 Nis Kişisel eşyalarını toplatan Akşener, makam odasını boşalttırdı

    27 Nisan'daki olağanüstü kongrede aday olmayacağını duyuran İYİ Parti lideri Akşener, makam odasındaki kişisel eşyalarını toplattı.

  • İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale partisinden istifa etti
    08 Nis İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale partisinden istifa etti

    İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale, partisinde siyaset üretmenin artık imkansız hale geldiğini söyleyerek istifa etti. Özlale, yerel seçimlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yarışmıştı.

  • Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, yeni meclis üyelerine hayırlı olsun dedi
    08 Nis Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, yeni meclis üyelerine hayırlı olsun dedi

    Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, yeni meclis üyelerine hayırlı olsun diyerek, 'Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonrada da huzurlu ve uyumlu bir meclis olacağımızı temenni ediyorum. Kayseri'de en çok kadın üyenin olduğu meclisiz' dedi.

  • Senegal'de Müridi tarikatının rastalı ve mistik yorumu: Baye Fall topluluğu
    08 Nis Senegal'de Müridi tarikatının rastalı ve mistik yorumu: Baye Fall topluluğu

    Senegal'de Müridi tarikatının renkli, aykırı ve mistik kolu Baye Fall topluluğu, giyimleri, yaşam tarzları ve kendilerini adadıkları felsefeleriyle ayrı bir dünyanın kapılarını aralıyor.

  • Söğütlü OSB'ye 200'ün üzerinde yatırımcı başvurusu
    08 Nis Söğütlü OSB'ye 200'ün üzerinde yatırımcı başvurusu

    Sakarya'nın istihdamına büyük katkı sağlaması beklenen Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB), 200'ün üzerinde yatırımcı yer tahsisi için başvuru yaptı. Başvuru şartlarının ilan edilmesinin ardından 40 firmayla sözleşme seviyesine gelindi. Söğütlü OSB Yönetim Kurulu Başkanı, hedeflerinin ihracat oranlarını yükselterek cari açığı kapatmaya katkı sağlamak olduğunu belirtti.

  • Söğütlü OSB'ye Yoğun Talep: 200'ün Üzerinde Yatırımcı Başvuru Yaptı
    08 Nis Söğütlü OSB'ye Yoğun Talep: 200'ün Üzerinde Yatırımcı Başvuru Yaptı

    Sakarya'nın yeni karma Organize Sanayi Bölgesi Söğütlü OSB için yapılan yer tahsis çağrısına 200'ün üzerinde yatırımcı başvuru yaptı. Söğütlü OSB'nin cazip özellikleri ve bölgenin ulaşım altyapısı, lojistik kolaylığı ve uygun arsa fiyatları yatırımcıları cezbetmektedir. Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Tiryaki, sadece ihracat ve istihdam artışına katkı sağlayacak firmaları beklediklerini belirtti. Rant amaçlı başvurulara itibar edilmeyeceği vurgulandı. Başvuruların değerlendirilmesi sonucunda 40 firma ile sözleşme yapılabilir seviyeye gelindiği açıklandı. Başvurular hala devam etmektedir.

  • Bağcılar'ın Güneşli Mahallesi'nde 40 yıllık muhtarlık görevi devredildi
    08 Nis Bağcılar'ın Güneşli Mahallesi'nde 40 yıllık muhtarlık görevi devredildi

    Bağcılar'ın Güneşli Mahallesi'nde 87 yaşındaki Atik Yağmur, 40 yıldır yaptığı muhtarlık görevini Engin Kılıç'a devretti. Devir teslim törenine Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir de katıldı.

  • Köşk Belediye Meclisi Yeni Döneme Başladı
    08 Nis Köşk Belediye Meclisi Yeni Döneme Başladı

    Köşk Belediye Meclisi, yerel seçimlerin ardından yeni dönemin ilk olağan toplantısını gerçekleştirdi. Meclis üyeleri ve komisyon üyeleri seçimleri yapıldı.

  • HashKey Group, Bermuda Lisansıyla Küresel Kripto Borsası Açtı
    08 Nis HashKey Group, Bermuda Lisansıyla Küresel Kripto Borsası Açtı

    Asya merkezli finansal hizmetler devi HashKey Group, Bermuda'dan aldığı lisans ile kripto para piyasalarında küresel bir oyuncu olma yolunda. Şirket, HashKey Global adı verilen yeni bir kripto para borsası kurdu. Bermuda lisansı, HashKey'e launchpad, vadeli işlem ve kaldıraçlı ticaret gibi alanlarda faaliyet gösterme imkânı tanıyor. HashKey Group İşletme Müdürü Livio Weng, önümüzdeki beş yıl içinde dünyanın en büyük lisanslı borsa kümelerinden birini kurmayı amaçladıklarını belirtti.

  • Meral Akşener bırakıyor! İYİ Parti'de genel başkanlık koltuğuna talip 4 isim var
    08 Nis Meral Akşener bırakıyor! İYİ Parti'de genel başkanlık koltuğuna talip 4 isim var

    İYİ Parti lideri Meral Akşener, 31 Mart Yerel Seçimleri'nde alınan başarısız sonuçların ardından olağanüstü seçimli kurultay kararı aldığını açıkladı. Ancak Akşener, kurultayda aday olmayacağını duyurdu. Seçimlerden önce istifa edip etmeyeceği merak edilen Akşener'in, yakın çevresiyle yaptığı görüşmeler sonucunda bu kararı aldığı belirtildi.

  • Doğu Karadeniz Bölgesi Turist Akınına Uğruyor
    08 Nis Doğu Karadeniz Bölgesi Turist Akınına Uğruyor

    Son yıllarda özellikle Körfez ülkelerinden Doğu Karadeniz Bölgesine yoğun turist akını olurken, geçen sene Trabzon'u 1 milyonun üzerinde turist ziyaret ettiği belirtildi. TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Volkan Kantarcı, yeni turizm sezonunda beklentilerin geçen seneye göre daha yüksek olduğunu belirtti. Kantarcı, ayrıca Trabzon Havalimanı'ndaki modernizasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla hizmet kalitesinin artacağını ve bölgenin turizm potansiyelinin daha da yükseleceğini ifade etti. Turistlerin genellikle Trabzon'da konakladığını ve ardından bölgedeki diğer turistik yerleri ziyaret ettiklerini söyleyen Kantarcı, Uzungöl'deki turizmcilerin sıkıntılarının hala devam ettiğini ve bu konuda çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

  • İsrail, Gazze'deki askeri birliklerini geri çekti
    08 Nis İsrail, Gazze'deki askeri birliklerini geri çekti

    İsrail ordusu, Gazze'de gerçekleştirdiği saldırılardan sonra bir tugay dışında tüm kara birliklerini geri çekti. Ancak, Gazze'nin orta kesiminde bulunan Nahal adlı tugay hala bölgede kalmaya devam edecek. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze çevresinde yeni güvenlik bölgeleri oluşturarak yeniden organize oldu ve istihbarata dayalı saldırılara odaklanacak. Askerlerin geri çekilmesinin siyasi baskıyla ilgili olmadığı belirtiliyor.


Advertisement