Gümüşhane'de "Geçmişten Günümüze Halk Sağlığı Semineri" Düzenlendi - Son Dakika
Yerel

Gümüşhane'de "Geçmişten Günümüze Halk Sağlığı Semineri" Düzenlendi

"Geçmişten Günümüze Halk Sağlığı Semineri" düzenledi.

05.10.2011 10:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu,

"Geçmişten Günümüze Halk Sağlığı Semineri" düzenledi.

Okulun çok amaçlı konferans salonunda düzenlenen seminerin açılış konuşmasını yapan okul müdürü Yrd. Doç. Saime Şahinöz, halk sağlığının günümüz toplumlarının üzerinde önemle durduğu bir alan olduğunu belirtti. Şahinöz, "Halk sağlığı bilimi, toplumun sağlık düzeyinin her yönden korunması, geliştirilmesi, hastalıklara karşı erken tanı, tedavi ve rehabilitasyon olanaklarının sağlanması ile insanların yaşam sürelerinin uzatılması hedefleri için gerekli olan bilgi, beceri ve davranışları öğreten bir bilim dalıdır" dedi.

Seminere konuşmacı olarak katılan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş, insanlığın tarih boyunca infeksiyon hastalıkları ve bunların neden olduğu ölümlerle uğraştığını söyledi.

Sağlığın, temel insan haklarından birisi olduğunu vurgulayan Metintaş, şöyle devam etti:

"Dünyada her yıl 2.5 milyar ishal vakası görülüyor. Her yıl 1.5 milyon çocuk ölüyor. Sıtma, infeksiyon hastalıklarından ölümlerin beşinci nedeni. Riskteki popülasyonun ancak yüzde 75'i korunabiliyor. Sigara, 2000 yılında 4.8 milyon, 2010 yılında 5.4 milyon erken ölüme neden oldu. Global Yol Güvenliği, Dünya Sağlık Örgütü 2011-2020 hedefleri gerçekleşirse yılda 5 bin ölüm, 50 milyon ciddi yaralanma ve 3 trilyon maddi kayıp önlenecek."

Metintaş, sağlığın sadece hastalık ya da sakatlığın yokluğu değil, bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyi oluş durumu olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Irk, din, dil, politik inanç, ekonomik ve sosyal durum yönünden hiçbir ayrım gözetmeksizin, olanakların elverdiği en üst düzeydeki sağlık hizmetlerinden yararlanmak tüm insanların temel haklarından biridir. Barış ve güvenlik içinde yaşamanın temeli, tüm kişilerin sağlıklı olmasıdır. Bu husus kişiler ve devletler arasında tam bir işbirliği sağlanarak gerçekleşebilir."

Seminer, Prof. Dr. Metintaş'a, okul müdürü Şahinöz tarafından teşekkür belgesi verilmesiyle sona erdi.

- GÜMÜŞHANE

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Gümüşhane'de 'Geçmişten Günümüze Halk Sağlığı Semineri' Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement