Gümüşhane'de kuşburnu bereketi - Son Dakika
Ekonomi

Gümüşhane'de kuşburnu bereketi

Gümüşhane'de kuşburnu bereketi Dağlarında Türkiye'deki 27 tür kuşburnundan 17'sinin doğal olarak yetiştiği Gümüşhane'de doğadan toplanan kuşburnu meyvesinde son yılların en verimli yılı yaşanıyor Fabrika köylerden vatandaşların toplayıp getirdiği kuşburnu meyveleriyle dolduGÜMÜŞHANE -...

14.09.2019 09:37  Güncelleme: 09:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümüşhane'de kuşburnu bereketi

Dağlarında Türkiye'deki 27 tür kuşburnundan 17'sinin doğal olarak yetiştiği Gümüşhane'de doğadan toplanan kuşburnu meyvesinde son yılların en verimli yılı yaşanıyor

Fabrika köylerden vatandaşların toplayıp getirdiği kuşburnu meyveleriyle doldu

GÜMÜŞHANE - Doğada organik olarak yetiştiği için en saf meyvelerden birisi sayılan ve bir avucunda bir kasa portakala eşdeğer C vitamini bulunan kuşburnu meyvesinin merkezi olarak kabul edilen Gümüşhane'de son yılların en bereketli dönemi yaşanıyor. Köylerden toplanan kuşburnular 45 yıllık fabrikanın bahçesini kırmızı renge bürüdü.

Dağlarında Türkiye'deki 27 tür kuşburnundan 17'sinin doğal olarak yetiştiği Gümüşhane'de doğadan toplanan kuşburnu meyvesinde son yılların en verimli yılı yaşanıyor.

Türkiye'de kuşburnunun gen merkezi olarak kabul edilen Gümüşhane'de 2011 yılında ekonomik şartlar nedeniyle kapanan Gümüşsu Fabrikası'nın 7 yıl sonra Belediye Başkanlığı tarafından geçtiğimiz yıl alınarak tekrar üretime başlamasının ardından fabrika köylerden vatandaşların toplayıp getirdiği kuşburnu meyveleriyle doldu.

Gümüşhane'nin hemen her noktasından getirilen kuşburnular taze olarak meyve suyuna ve marmelata dönüştürülürken, bir kısmı da fabrikanın avlusuna serildi. Belediye Başkanı Ercan Çimen tarafından taban fiyatın piyasadan 1 TL fazla olarak belirlenmesi nedeniyle dağlardan kuşburnu toplayan vatandaşlar kilogramını 4 TL'ye fabrikaya satıyor.

Yeniden açıldığı 10 ayda il ekonomisine 2 milyon liralık katkı sağlayan fabrikanın önümüzdeki sezondaki hedefi ise 10 milyon liralık katkı sağlamak.

Gümüşsu Fabrika Müdürü Yüksel Demir, merkeze bağlı Tekke köyünde 1974 yılında kurulan ve ülkenin meyve suyu sektöründe bilinirliği yüksek markalarından birisi olan GÜMÜŞSU Fabrikası'nın 2011 yılında kapandıktan sonra Belediye Başkanlığı tarafından geçtiğimiz yıl tekrar açıldığını hatırlattı.

"Bu yıl ki hedefimiz Gümüşhane dağlarından bin ton kuşburnu almak"

Gümüşsu'nun varlık sebebinin Gümüşhane dağlarındaki kuşburnu olduğunu, 1974 yılından bugüne kadar dağdaki kuşburnu ne kadar çoksa o kadar rantabl çalıştıklarını ve Gümüşhane halkına o kadar hizmet ettiğini kaydeden Demir, "Bu yıl rekolte çok yüksek. Hem kalite bakımından hem miktar bakımından son yılların en iyi dönemindeyiz hammadde konusunda. Şuanda Gümüşhane'nin en ücra köyünden tüm ilçelerine her noktadan bir vatandaş mutlaka ürün getiriyor. Sezon daha yeni başladığı için kuşburnunun önce olduğu yerlerden fazla geliyor. Bu yıl ki hedefimiz Gümüşhane dağlarındaki bin ton kuşburnuyu almak. Yaklaşık potansiyeli 1200 tona yakındır. Bunun bin tonunu almak istiyoruz" dedi.

"Gümüşhane kuşburnunun kilosuna 4 TL veriyoruz"

Tüm bölgelerde taban fiyatın 3 TL iken Gümüşhane kuşburnunun kilogramına 4 TL gibi bir rakam ödediklerini ifade eden Demir, "Ödemeleri vatandaşlarımıza getirdikleri anda peşin alıyoruz. Belli bir miktardan fazla ve sürekli getirenleri de ödemelerini haftalık yapıyoruz. Şuana kadar gelen yaş kuşburnunda 50 tonu geçtik. Kızılcıkta da 50 tona ulaştık. Kuşburnu alımları her geçen gün daha da artıyor. Hedefimiz bin ton kuşburnu almak. Onu da konsantre yapıp, depolara koyup bir yıl içerisinde kullanacağız" diye konuştu.

7 yıl aradan sonra üretime başladıkları yaklaşık 10 aylık sürede ürettikleri katma değerin 2 milyon liraya ulaştığını ifade eden Demir, "Karadeniz ve Doğu Anadolu'ya ancak yetişebiliyoruz. Üretim sezonunun sonunda açıldığımız için hammaddeden dolayı potansiyelimiz biraz kısıtlı kalmıştı. Bu yıl hedefimiz Gümüşhane'ye 10 milyon liralık bir katma değer sağlamak. Başkanımızın destekleriyle beraber başaracağız" şeklinde konuştu.

Gümüşhane'nin kuşburnu meyvesinde gen merkezi olduğunu, en kaliteli kuşburnunun hem aroma hem de verimlilik bakımından Gümüşhane'de yetiştiğini ifade eden Demir, "17 çeşit kuşburnu vardır dağlarımızda ve her bir cins bölgenin güneşini ve mikro iklimi aldığı için aroması ve verimliliği çok farklıdır. Ruslar savaşa giderken askerine kuşburnu golotu verirdi. Vücudun vitamin ihtiyacını karşılaması açısından çok önemlidir. Güneşi kendi bünyesinde absorbe edip insan vücuduna veren tek meyvedir kuşburnu. Tam bir C vitamini deposudur. Soğuk algınlığı, grip, mide ağrılarının da ilacıdır. Kuşburnu Allah'ın insanlara bahşettiği en önemli meyvelerden birisidir. Bir avuç kuşburnuda bir kasa portakaldaki kadar C vitamini olduğunu düşünürseniz vücudun tüm C vitamini ihtiyacını karşıladığını da görürsünüz" dedi.

"Gümüşhane dağlarında bir tane kuşburnu kalmaksızın hepsini satın almayı taahhüt ediyoruz"

Fabrikaya çevre illerden de meyve getirmek için ciddi talep olduğunu, özellikle Erzurum, Kars, Kastamonu bölgelerinden arayanın çok olduğunu fakat öncelikle Gümüşhane kuşburnusunu almak istediklerini kaydeden Demir, "Vatandaşlarımız Gümüşhane gibi sanayisi olmayan, milli gelirin düşük olduğu bir şehirde kuşburnuyu dağda bırakmasın. Limitsiz şekilde hepsini alacağız. Asla alınır mı alınmaz mı diye düşünmesinler. Gümüşhane dağlarında bir tane kuşburnu kalmaksızın hepsini satın almayı taahhüt ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Gümüşhane\'de kuşburnu bereketi
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Gümüşhane'de kuşburnu bereketi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kilis'te 3 Bin 53 Çiftçiye 650 Bin Adet Sebze Fidesi Dağıtıldı
    12:40 Kilis'te 3 Bin 53 Çiftçiye 650 Bin Adet Sebze Fidesi Dağıtıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi dağıttı. Dağıtım töreninde İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin tarım arazilerinin etkin kullanımını hedeflediğini belirtti.

  • Erzincan'da maden sahasında heyelan: Bir işçinin daha naaşına ulaşıldı
    12:33 Erzincan'da maden sahasında heyelan: Bir işçinin daha naaşına ulaşıldı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen maden sahası heyelanında toprak altında kalan 9 işçiden birinin daha naaşına ulaşıldığını bildirdi. Arama çalışmaları devam ederken, daha önce de bir işçinin cenazesine ulaşılmıştı.

  • Şanlıurfa GAP Havalimanı'nda Mart Ayında 63 Bin Yolcuya Hizmet Verildi
    12:32 Şanlıurfa GAP Havalimanı'nda Mart Ayında 63 Bin Yolcuya Hizmet Verildi

    Şanlıurfa GAP Havalimanı'nın 2024 yılı Mart ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistikleri açıklandı. Mart ayında iç hat yolcu trafiği 62 bin 355, dış hat yolcu trafiği ise 659 oldu. Ayrıca, Mart ayında toplamda 682 uçak iniş-kalkış yaptı ve 439 ton yük taşındı. Son üç aylık dönemde ise havalimanında 200 bin 388 yolcu, bin 862 uçak ve bin 651 ton yük trafiği gerçekleşti.

  • Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı ekonomik değeriyle dikkat çekiyor
    12:30 Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı ekonomik değeriyle dikkat çekiyor

    Adana'da 12.'si düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, yaklaşık 5 milyar liranın üzerinde bir ekonomik değere ulaşacak. Karnaval sayesinde esnaflar, hafta sonu elde ettikleri gelirle birkaç aylık kiralarını ödeyebiliyor. Ayrıca, Adana halkı ve diğer şehirlerden gelen insanlar da karnaval nedeniyle mutlu olduklarını belirtiyorlar. Karnavalın turizmin 12 aya yayılması noktasında önemli bir rol oynadığı vurgulanıyor.

  • Kuşadası'nda Hanutçuluğa Karşı Önemli Adımlar Atıldı
    12:18 Kuşadası'nda Hanutçuluğa Karşı Önemli Adımlar Atıldı

    Kuşadası ilçesindeki kruvaziyer turizminin önemli sorunlarından biri olan hanutçuluğun önlenmesi amacıyla 5326 sayılı Kabahatler Kanunu çerçevesinde önemli bir adım atıldı. İlçe Danışma Kurulu tarafından gerçekleştirilen toplantıda, mal ve hizmet satmak için yerli ve yabancı turistleri rahatsız eden iş yerlerine yönelik ciddi tedbirler alındı.

  • Efeler Belediyesi Çöp Konteynerlerini Yıkayıp Dezenfekte Ediyor
    12:16 Efeler Belediyesi Çöp Konteynerlerini Yıkayıp Dezenfekte Ediyor

    Efeler Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, rutin olarak yaptıkları çöp toplama ve çevre temizliği çalışmalarının yanı sıra ilçe genelindeki çöp konteynerlerini de yıkayıp dezenfekte ediyor. Çevre dostu uygulamalarla ilçenin yaşam kalitesini artırmaya odaklanan Efeler Belediyesi, çevre kirliliğini azaltırken halk sağlığına da önem veriyor.

  • 9 günlük tatilde Antalya'nın antik liman ve kentlerine yoğun ilgi
    12:10 9 günlük tatilde Antalya'nın antik liman ve kentlerine yoğun ilgi

    Türkiye turizminin önemli merkezlerinden Antalya'da Ramazan Bayramı'nda her şey dahil oteller dolup taşarken, çevresinde bulunan antik kentlere de yoğun ilgi gösteriliyor. Antalya'nın antik limanlarından Olympos, Phaselis, Aspendos ve Side ise yerli ve yabancı turistlerin gözdesi. 9 günlük tatilde yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret ettiği antik kentler, doğa ve tarihi bir arada barındırdığı güzelliklerle turistleri cezbetmeye devam ediyor.

  • Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği 2023 Yılı Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı Yapıldı
    12:09 Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği 2023 Yılı Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı Yapıldı

    Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, Gaziantep'in halı sektörünün lokomotifi olduklarını belirterek, sektörün birlik ve beraberlik içinde hareket ederek yeni başarı öyküleri yazması gerektiğini söyledi. Genel kurulda, 2023 yılı yönetim kurulu ve denetim çalışma raporu oy birliği ile kabul edildi. Birliğin 2023 yılı Türkiye geneli halı sektörü ihracatı içerisindeki payı yüzde 67,3 oldu. Halı ihracatının en fazla yapıldığı ülke ise Birleşik Devletler oldu.

  • TSKB, deprem bölgesindeki firmaların yeşil dönüşümüne destek oluyor
    12:04 TSKB, deprem bölgesindeki firmaların yeşil dönüşümüne destek oluyor

    Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), deprem bölgesindeki firmaların yeşil dönüşümüne destek olmak amacıyla kaynak anlaşmalarıyla çalışmalarını sürdürüyor. Banka, deprem bölgelerindeki yeniden yapılanma çalışmalarını yerinde inceleyerek iş insanlarıyla temaslarda bulunuyor. TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, bölgenin ekonomik ve sosyal anlamda iyileşebilmesi için çalışmaların kapsamını her geçen gün büyüttüklerini belirterek, depremden etkilenen illerin kalkınması ve bölge ekonomisinin dayanıklı hale getirilmesi için tüm faaliyet kollarıyla çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.


Advertisement