Gümüşlük'te Derek Gripper'la Afrika Sentezleri - Son Dakika
Güncel

Gümüşlük'te Derek Gripper'la Afrika Sentezleri

Gümüşlük\'te Derek Gripper\'la Afrika Sentezleri

14. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, Güney Afrikalı gitarist Derek Gripper'ı Gümüşlük sahilindeki Toprak Ev'de gitar tutkunlarıyla buluşturdu.

31.08.2017 08:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uludağ Premium'un sponsorluğunda bu yıl Suda/Kumda Konserleri serisinde Bodrumlu izleyicinin karşısına çıkan Derek Gripper, genç nesil gitar virtüözleri arasında durmak bilmeyen yaratıcılığı ve müzikteki etnik arayışlarıyla dikkat çekiyor.

Müzik otoritelerinin "Genç Capetown'lı gitarist dünyanın en iyileri arasında dikkat çekiyor" yorumunu yaptığı ve kendisinden övgüyle bahsettiği Gripper, Afrika'nın geleneksel müziğine yeni ve heyecan verici bir boyut katarak, dünyanın birçok yerinde solo veya farklı kültürlerden müzisyenlerle konserler verdi. 2013'de 10. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinin konuğu olan Gripper, Gitarist-Besteci Carlo Domeniconi ile birlikte antik taş ocağında bir konser vermişti. Geçtiğimiz yıl da festivale konuk olan sanatçı Kumda Gitar serisi kapsamında unutulmaz bir konser vermişti.

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMINI KUTLADI

Konser öncesinde İzleyicilerin, 30 Ağustos Zafer Bayramını kutlayan Derek Gripper, "Bugünün sizler için önemini çok iyi biliyorum. Hepinizin ve tüm Türk halkının bayramını içtenlikle kutluyorum" dedi. Festival Sanat Danışmanı Piyanist Gülsin Onay ise yaptığı konuşmada, "Türk Milletinin30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun, Aydınlık yarınlar diliyorum" dedi.

AFRİKA MÜZİĞİNDEN ÖRNEKLER SUNDU

Bu yıl Mart ayında, İngiliz multi enstrümantalist Tunde Jegede ile "Mali in Oak" adlı ortak bir albüm yayınlayan Gripper, bu albümde yer alan "Tutu Jara" adlı bir Mali geleneksel müziğini kendi düzenlemesi ile Gümüşlük'te seslendirdi. Gripper, konserde 2015 yılı çıkışlı "Libraries on Fire" albümünden "Duga", "Salama", "Maimouna" ve "Si Naani" gibi hayranlarının yakından tanıdığı, sevilen parçaların yanı sıra Afrika'nın en önemli müzisyenlerinin eserlerinden uyarladığı bir Afrika klasik gitar repertuarı yaratma projesi olarak 2012 yılında çıkardığı "One Night on Earth: Music from the Strings of Mali" adlı albümden "'56", "Jarabi" ve "Tubaka" adlı eserlere yer verdi. Derek Gripper, Gümüşlük konserinde 2003'e kadar giden diğer çok sayıdaki albümünden de bazı eserleri ve Frank Sacko'dan "Jita"; J.S. Bach'tan, "Fuga" ve Salif Keita'dan "Folon" adlı parçaların düzenlemelerini izleyici ile paylaşmayı da ihmal etmedi.

MÜZİĞİNİN HAM MADDESİ AFRİKA

Güney Afrika müziğini yeniden biçimleyen ve birçok çığır açan albümler yayınlayan Gripper, özellikle Alex van Heerden ile yaptığı düşsel "Sagtevlei" albümünden sonra farklı bestecilerin müziğini de repertuarına dahil etmeye başladı. Bu proje kapsamında Gripper, önceki günlerde iki ayrı konser vermek için Gümüşlük'e gelen Brezilyalı virtüöz Egberto Gismonti'nin müziğinin kaydı olan "The Sound of Water" adlı albümle, 2012 yılında En İyi Klasik ve Enstrümantal Albüm dalında Güney Afrika Müzik Ödülünün sahibi oldu. Olivier Messiaen'ın çok katmanlı müziği, Steve Reich'in Afrika'dan etkilenmiş yapısallığı, J.S. Bach'ın müziğinin gitar için uyarlamaları, Cape Town'lı caz trompetçisi Alex van Heerden'le yaptığı Günay Afrika müziği çalışmaları, sanatçının müzik kariyerinde önemli kilometre taşları arasında gösterilir..

Gripper'ın, Mali kora sanatçısı Toumani Diabate'nin kora adlı enstrüman için yazılmış olağanüstü karmaşık bestelerini, orijinal icraların tek bir notasını atlamadan altı telli gitarda çalmayı başarmış olması Afrika müziğinde bir çığır olarak görülür. Derek Gripper, müzik kariyeri boyunca Hollanda, Danimarka, İngiltere ve İrlanda, İsveç Almanya, İsviçre, Brezilya, Hindistan, Namibiya, Zimbabve ve Güney Afrika'nın her yerinde solo konserler verdi; Xhosa icon Madosini, tabla ustadı Udai Mazumdar, Güney Afrikalı trompetçi/besteci Alex van Heerden, Güney Afrikalı kontrbasçı Brydon Bolton, spontane çello ve performans sanatçısı Francois LeRoux (TheHa!Man), Güney Afrikalı trompetçi Marcus Wyatt, Gallerli gitarist Gerard Cousins, ve sekiz telli gitar üstadı İrlandalı Redmond O'Toole gibi isimlerle çalıştı.

EVCİL & TREVİSANİ FLÜT İKİLİSİ GÜMÜŞLÜK'TE FESTİVAL SAHNESİNDE YER ALACAK

Flütün büyük üstadı Sir James Galway'in iki gözde öğrencisi Bülent Evcil ve İtalyan Raffaele Trevisani, DenizBank ana sponsorluğunda düzenlenen 14. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali kapsamında 1 Eylül Cuma günü saat 21:15'te antik taş ocağında sahne alacak. Konserde İtalyan piyanist Paola Girardi eşlikçi olarak yer alacak.

Bosch'un etkinlik sponsorluğunu üstlendiği, iki büyük flüt üstadını bir araya getirecek olan konserde Bülent Evcil ve Raffaele Trevisani, flüt için yazılmış klasik eserlere yer verecekler. Programda R. Galli, P. Morlacchi ve L. Hugues'in besteleri seslendirilecek.

SİR JAMES GALWAY'İN İKİ GÖZDESİ FESTİVAL SAHNESİNDE

Flüt sanatçımız Bülent Evcil'in, Sir James Galway'in 1992 yılında Dublin'de düzenlediği flüt seminerindeki "Best Performer" (en iyi yorumcu) yarışmasında aldığı ikincilik, ona 1992‐99 yılları arasında ünlü İrlandalı üstadın öğrencisi olma fırsatını sağladı. Sir Galway tarafından neslinin en iyi flütçülerinden biri olarak tanımlanan Bülent Evcil, hocasının davetleri ile birçok seçkin konserde yer aldı. Diğer yandan üstattan benzeri yorumlar alan İtalyan Trevisani de, Galway'in gözde öğrencilerinden biri oldu. "Raffaele güzel tonu, mükemmel tekniği ve kendini müziğe adamış kişiliğiyle günümüzün en iyi flütçülerinden biridir" diyerek övdüğü Trevisani, Sir James Galway'in, çok az sayıdaki öğrencilerinden biri olma şansını yakaladı. İtalyan flütçü, dinleyiciler ve eleştirmenlerden sürekli olarak stili ve müzikalitesi hakkında övgüler aldı ve bu özelliğiyle yıllarca hocası Sir Galway'le çalışma fırsatı bularak, büyük flüt üstatları Jean Pierre Rampal, Julius Baker ve Maxence Larrieu'nun takdirlerini topladı.

FLÜT İÇİN YAZILMIŞ SEÇKİN BİR REPERTUARI SESLENDİRECEKLER

Flüt sanatçıları Bülent Evcil ve Raffaele Trevisani, Gümüşlük'te antik taş ocağının sahnesinde verecekleri konserde ilk olarak Raffaello Galli'nin, "Capriccio on Linda di Chamounix by Donizetti, Op.46" adlı eserini birlikte seslendirecekler. Bu eserin ardından sahnede yerini alacak olan Bülent Evcil, Pietro Morlacchi'den, "Il Pastore Svizzero for flute and piano" adlı eseri seslendirecek. Gecenin ilk yarısında son eser, flüt ikilisinin birlikte yorumlayacakları, Raffaello Galli'nin, "Capriccio on Semiramide by Rossini, Op.47" adlı yapıtı olacak. Aradan sonra Evcil ve Trevisani ikilisi, yine Raffaello Galli'nin, "Capriccio on La traviata by Verdi, Op.48" adlı eseriyle sahneye gelecek. Bu eserin ardından Raffaele Trevisani, Pietro Morlacchi'in, "Fantasia sull'opera Mosè di Rossini" adlı yapıtıyla sahnede yerini alacak. Konser, ikilinin birlikte icra edecekleri Luigi Hugues imzasını taşıyan "Grande Fantasia 'Un ballo in maschera' by Verdi" adlı eserle son bulacak. Konserde tüm eserlere Raffaele Travisani'nin bütün konserlerinde eşlikçilik yapan ödüllü İtalyan piyanist Paola Girardi eşlik edecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Gümüşlük'te Derek Gripper'la Afrika Sentezleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Özgür Karabat:
    15:20 Özgür Karabat: "İşinize Gelince Faiz Haram Diyorsunuz. Çiftçiden Alınca mı Helal Oluyor?"

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, AKP'nin çiftçilere verilen Çiftçi Destek Kredilerini esnek faize çevirdiğini ve çiftçilerin yüksek faizle mağdur olduğunu belirtti. Karabat, AKP'nin çiftçilere yönelik tutarsız politikalarını eleştirdi.

  • Amasya'da durdurulan tırda 40 kaçak göçmen bulundu
    15:20 Amasya'da durdurulan tırda 40 kaçak göçmen bulundu

    Amasya'da polis tarafından durdurulan mercimek yüklü tırdan Afganistan uyruklu 40 kaçak göçmen çıktı. Tırın sürücüsü gözaltına alındı.

  • İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Havza'da destek istedi
    15:19 İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Havza'da destek istedi

    İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Samsun'un Havza ilçesinde İYİ Parti Havza Belediye Başkan adayı Safi Gökçe ile birlikte esnaf ziyaretinde bulunarak, 31 Mart seçimleri için destek istedi. Usta, seçimlerin yerel yönetimlerin performansının değerlendirileceği bir hesap görme günü olduğunu belirterek, Havza'da yapılan anketlerde adayları Safi Gökçe'nin Cumhur İttifakı Belediye Başkan adayıyla başa baş gittiğini söyledi ve hemşehrilerinin tercihinin İYİ Parti'den yana olacağına inandığını ifade etti.

  • Şırnak Belediyesi Filosuna 4 Yeni Araç Ekledi
    15:15 Şırnak Belediyesi Filosuna 4 Yeni Araç Ekledi

    Şırnak Belediyesi, 2 arazöz, kamyon ve kanal görüntüleme aracı minibüsünü filosuna kattı. Belediye Başkanı Mehmet Yarka, araçları inceledi. Yarka, halka daha kaliteli hizmet verebilmek için filolarına 4 yeni araç kazandırdıklarını söyledi. Şırnak Belediyesi'nin araç sayısı 140'a yükseldi.


Advertisement