Güncelleme - Firari Hamdi Akın İpek'in İade Duruşması Sona Erdi - Son Dakika
Güncel

Güncelleme - Firari Hamdi Akın İpek'in İade Duruşması Sona Erdi

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) "çatı davası"nın firari sanığı ve eski Koza Holding yöneticisi Hamdi Akın İpek'in Türkiye'ye iadesiyle ilgili davanın duruşması dördüncü gününde sona ererken, hakim kararını açıklamayı 28 Kasım'a bıraktı.

28.09.2018 19:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) "çatı davası"nın firari sanığı ve eski Koza Holding yöneticisi Hamdi Akın İpek'in Türkiye'ye iadesiyle ilgili davanın duruşması dördüncü gününde sona ererken, hakim kararını açıklamayı 28 Kasım'a bıraktı.

Firari İpek'in Londra'daki Westminster İlk Derece Mahkemesinde görülen Türkiye'ye iadesiyle ilgili davanın duruşması, bugünkü celselerle tamamlandı. Hakim, iade talebiyle ilgili kararını 28 Kasım tarihinde yapılacak duruşmada açıklayacağını bildirdi.

İpek'in kefalet koşullarının hafifletilmesi ve pasaportunun geri verilmesi talebi reddedildi.

Duruşmada bugün sanık avukatlarının mahkemeye getirdiği "gizli tanık" dinlendi. "Tanık A" olarak adlandırılan kişinin, FETÖ'nün yargı yapılanması içinde yer alan ve 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin ardından firar eden bir örgüt üyesi olduğu öğrenildi.

Duruşmaya FETÖ'nün basın yapılanması içinde yer alan firari isimlerden Tarık Toros, Erhan Başyurt ve Turan Görüryılmaz'ın da aralarında olduğu bazı FETÖ üyeleri de katıldı.

Duruşmada İpek'in yanı sıra iadeleri istenen FETÖ'nün Irak imamı Talip Büyük ile eski Bank Asya Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çelik de hazır bulundu.

Para karşılığında FETÖ'ye rapor yazan tanık

Mahkemede dün ve önceki gün dinlenilen diğer savunma tanığı Prof. Jeffrey Jowell'in, FETÖ'ye bağlı bir vakfa para karşılığında Türkiye hakkında rapor yazdığı ortaya çıkmıştı.

Savcının, Jowell'e "Fetullah Gülen'in başında olduğu bir vakıf için para karşılığında çalıştığınız doğru mu?" sorusu üzerine, İngiliz profesör vakfın avukatlarının kendisinden talepte bulunması üzerine müşteri olarak kabul edip rapor yazdığını doğrulamıştı.

Savcının soruları üzerine Jowell, raporunda görüşlerine yer verdiği 4 tanıkla hiç görüşmediğini ve raporu Türkiye'ye gitmeden masa başında hazırladığını da kabul etmişti.

Jowell'in yanı sıra İngiliz Muhafazakar Parti milletvekili Edward Garnier'in de imzasını taşıyan rapor, 2016 yılında The Times tarafından gündeme getirilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında ağır ifadelerin yer aldığı rapor karşılığında Garnier'in 115 bin sterlin ücret aldığı ortaya çıkmıştı. Jowell'in aldığı ücret ise belirlenememişti.

Rapor, FETÖ'ye bağlı Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın siparişi üzerine kaleme alınmıştı.

Pasaportuna el konulmuştu

İpek 23 Mayıs'ta gözaltına alınıp mahkemeye çıkarılmıştı. 50 bin sterlinlik kefalet ile serbest bırakılan İpek'in pasaportuna el konulmuş ve denetimli serbestlik uygulanması kararı alınmıştı. İpek'in dava süresince Londra dışına çıkması yasaklanmıştı.

İpek'in herhangi başka bir seyahat belgesine başvurmasını da yasaklayan mahkeme, firari FETÖ sanığının telefonunun da 7 gün 24 saat açık kalması koşulunu getirmişti.

İngiltere'de kefaletle serbest bırakma yaygın başvurulan uygulamalardan. Bu koşulla serbest bırakılan sanıklar, yargılama süresince her geceyi ikamet adreslerinde geçirmek zorunda bırakılıyor.

İngiltere'de iade talepleri Dışişleri Bakanının onayı ile mahkemeye sevk ediliyor. Mahkemenin yakalama ve iade talebini yerinde bulması halinde de karar yine Dışişleri Bakanının kararı ile uygulanıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Güncelleme - Firari Hamdi Akın İpek'in İade Duruşması Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement