Gündeme Dair - Son Dakika
Güncel

Gündeme Dair

Büyük Merkez Bankacıları, Jackson Hole'u boş geçerken, yurtiçinde Bayram'dan dolayı kısa sürecek haftada yurtdışında önemli veriler izlenecek.

30.08.2017 17:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk finansal varlıklarının momentumunun pozitif olduğunu görmekteyiz. Küresel anlamda halen Trump yönetimi, ABD borç tavanı, Kore gerginliği gibi risklere rağmen yatırımcıların bu riskleri ikinci plana atarak yüksek getiri arayışı içine girdiklerini gördük. Bu durumda da EM piyasaları ön plana çıktı ve en yüksek reel faize sahip piyasalardan birisi olarak Türkiye'nin finansal varlıkları momentum kazandı. Türk piyasalarında; TRY, tahvil ve hisse senedi üçgeninde uzun süre sonra fiyat hareketlerinin hepsi için olumlu yönde olduğunu gördük.

Fed Başkanı Janet Yellen'ın Jackson Hole konuşma metni Federal Reserve sitesinde yayınlandı ve para politikasına ilişkin bir ifadenin yer almadığı görüldükten sonra USD zemin kaybetmeye başladı. Yani piyasa Yellen'ın para politikası mesjaı vermemesini fiyatlıyor. Yellen, toplantıdaki konuşmasında finansal istikrar ve regülasyonlar konularına değindi ve ekonomi ve Fed ile ilgili olarak sadece Fed'in kriz sonrası ikili hedeflerine ulaştığı, şirket tahvilleri için piyasa likiditesinin genel olarak güçlü olduğu yorumunu yaptı.

ECB Başkanı Mario Draghi'nin de konuşmasının içeriğinde, bankanın yakın gelecekte yapacağı para politikası hamlelerine ilişkin ortaya bir şey koymadığı ve aynı hafta içi Lindau konuşması gibi retoriğin dışına çıkmadığı görülüyor. Konuşmanın piyasa açısından tek anlamı Yellen'in bir şey dememesinden beri zemini kaybeden USD'nin serbest düşüşe devam etmesi ve EUR'nun 1,1958 seviyesini görmesi oldu. Draghi bir şey demeden EUR'ya 1,1941 gördüren piyasa, herhalde "tapering" mesajı gelseydi EUR'yu 1,20 üzerine çıkaracaktı.

Büyük Merkez Bankaları'nın para politikalarının EM piyasaları lehine olduğu algısının kuvvetlenmesi, TRY'nin 3,44'lerde seyretmesi, USD'nin küresel olarak çok zayıflaması gibi faktörler eşiğinde bugün de BİST tarafında hafif pozitif bir açılış olmasını bekleriz.

Kaynak: Bültenler

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement