Gündüz, "Kudüs, Özelde Türklerin Meselesidir" - Son Dakika
Güncel

Gündüz, "Kudüs, Özelde Türklerin Meselesidir"

Gündüz, "Kudüs, Özelde Türklerin Meselesidir"

Osmangazi Belediyesi'nin düzenlediği 'Kudüs' konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Gazeteci-Yazar Süleyman Gündüz, Kudüs'ün tarihine ve bugününe ilişkin görsel bir sunum yaptı.

16.03.2017 15:18  Güncelleme: 15:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Programda, Kudüs işgalinin ve yaşanan dramın 100. yılına dikkat çekilirken, insanlık tarihi için önemli bir şehir olduğu vurgusu yapıldı. Konferansta Gündüz, dinleyenleri adeta tarihi bir serüvene götürerek süreçleri ve olayları an be an yaşattı.

Ördekli Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, başkan yardımcıları, meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Başkan Dündar, "Gündüz, Kudüs'te Mücadele Adamı"

Konferans öncesi bir konuşma yapan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, " Süleyman Gündüz, esasında diş hekimi. Ancak, diş hekimliği dışında Bosna'da savaşçı, Kudüs'te farklı bir mücadele adamı. Tüm dünyayla ilgili biri. Hiçbir şey yapamıyorsa, ilginç şeylerin fotoğrafını çeker, bu anlamda sanatsal yönü de var. Hakikaten yapmış olduğu faaliyetleri, anlatışıyla, her şeyiyle iz bırakan, dinleyen kişilerde keyif bırakan iyi bir hatip. 5 yıl birlikte milletvekilliği yaptık. Güzel hatıralarımız var. İnşallah sohbetinden sizler de istifade edeceksiniz" dedi.

Gündüz, "Kudüs, Gökyüzünde İnşa Edilip Yeryüzüne İndirilen Şehirdir"

Konferansın başında özellikle Kudüs'ün son derece ciddiye alınması gereken bir şehir olduğunun altını çizen Gazeteci-Yazar Süleyman Gündüz, "Kudüs'ü konuşurken bir tanrı şehrini konuşmuş olacağız. İki dağın arasında tanrıya ait olan bir yerdir Kudüs. Bütün insanlığa ait bir şehir. Kutsal barışın ve kutsal savaşın şehrini konuşmuş olacağız. Kudüs, asla hafife alınmaz. Çünkü o gökyüzünde inşa edilip yeryüzüne indirilen bir şehirdir. Yeryüzünde çok tanrılı şehir panteonunu yerle bir etmiş isyancı bir şehirdir. Ama Kudüs'ün bir diğer adı da 'Yeruşalim' yani Darüsselam'dır. Yani barış ve esenlik yurdudur. Bütün mesele, Kudüs hangi anlayışla yönetiliyorsa Kudüs o anlayışa yönelik hareket eder. Ama eğer Kudüs'ü tanrı tanımaz ve tanrıya birçok ortak koşmuş olan insanlar tarafından yönetiliyorsa, Kudüs, isyancı bir şehre dönüşür. Yeryüzünde çok tanrılı din anlayışına asla boyun eğmemiş olan tek şehir, Kudüs'tür. Musevi kaynaklarına göre bu şehir, insanlığın yeryüzü serüveninin başladığı yerdir" diye konuştu.

Gündüz, "Kudüs'ü Peygamberler İnşa Etmişlerdir"

Gündüz, Kudüs'ün aynı zamanda Müslümanların ilk kıblesi olduğunu söylerken, "Kudüs sokaklarının neresinde dolaşırsanız dolaşın mutlaka bir peygamberin ayak izine rastlarsınız. Kudüs'te hangi mabedin kapısını açarsanız açın bir peygamberin sözüne rastlarsınız. Kudüs, seküler bir şehir değil, kutsal bir şehirdir ve dolayısıyla Kudüs'ü konuşursak ilahi metinler üzerinden konuşmak gerekiyor. Ama Kudüs bir kadının şehridir aynı zamanda. Onu en ayrıcalıklı kılan belki de budur. Çünkü Hz. Meryem'in şehridir Kudüs. Kudüs'e gittiğiniz zaman o peygamberlerin getirdiği mesajlar, o mabetlerde hala konuşulur" dedi.

Gündüz, "Kudüs, Sınav Şehridir"

Sunumda, Kudüs'ün tarihte 2 kere yerle bir edilen şehir olduğunu anlatan Gündüz, "Kudüs, zulüm ile adalet arasında giden bir saat sarkacı gibidir. Adaletle yönetildiği dönemlerde, barış ve esenlik şehri olmuştur. Zulümle yönetildiği dönemlerde ise Allah bir kavmi gönderiyor ve yerle bir ediyor. 2 kez bu şekilde yerle bir edilmiştir. Bu anlamda Kudüs, bütün insanlığın sınav şehridir. Mirac hadisesiyle Müslümanların inancını denetleyen sınav şehridir. Geçmiş peygamber için de bir sınav şehri olmuştur. Bu şehir barış ve esenlik dönemini sadece Müslümanların elinde olduğu dönemde yaşamıştır. Hristiyan anlayış hakim olunca Yahudi ve Müslümanları sürmüştür. Yahudiler geldiğinde Hristiyan ve Müslümanları sürmüştür. Ancak Müslümanlar geldiğinde sadece diğer dinlere de müsaade edilmiştir. Hz. Ömer Kudüs'ü fethettiği zaman Yahudi ve Hristiyanları emniyet ve güven altına almıştır. Bugün de insanlığın aslında çokça ihtiyaç hissettiği anlayış tam olarak budur" diye belirtti.

"Kudüs'te Esenliği, Sadece Müslümanlar Sağlayabilir"

Bütün inançların Kudüs'te özgürce yaşayabilmesi ve özgürce ibadetlerin yerine getirebilmesini dile getiren Gündüz, "Kudüs herkesin şehridir. Ama bugün bunu göremiyoruz. Bugün İslam coğrafyasında savaş ve kaoslar var. Kaldı ki sadece İslam dünyasında değil, batı dünyasında da kaos var. Bu yıl Kudüs'ün işgalinin 100. yılı oldu. Şüphesiz Kudüs meselesi, Müslümanların meselesidir. Ama özelde Türklerin meselesidir. Çünkü Selahattin Eyyubi'den miras aldığımız Kudüs'ü İngilizlere biz teslim ettik. Geri almak da bu milletin meselesidir. Geri alıp kendi tahtımızı kurmak değil, geri alıp inanan herkesin özgürce ibadetini yapabildiği bir yer olması için. Bunu sadece Müslümanlar sağlayabilir. Bugün Müslümanlar barışı yeniden inşa etmelidirler. Üzülerek söylüyorum ki, Müslümanlar son 2 yüzyıldır dünyada oluşmuş olan paradigmalara karşı hiçbir şey söylememiştir. Artık bir şey söylemeleri gerekiyor. Barışın, esenliğin, özgürlüğün, eşitliğin, adaletin ve merhametin dilini konuşmaları gerekiyor" dedi.

Programın sonunda Gazeteci Yazar Süleyman Gündüz, 'Tanrı Şehri Kudüs' adlı kitabını Başkan Mustafa Dündar'a hediye ederken, Başkan Dündar ise Gündüz'e filografi yapımı çerçeveli Türk Bayrağı hediye etti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Gündüz, 'Kudüs, Özelde Türklerin Meselesidir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bayburt Müftülüğü'nde Hafızlık Töreni
    14:45 Bayburt Müftülüğü'nde Hafızlık Töreni

    Bayburt Müftülüğüne bağlı Kur'an kurslarında hafızlık eğitimini tamamlayan öğrenciler için tören düzenlendi. Müftü Vekili Abdullah Aksoy, 7 öğrenciye hafızlık belgesini takdim etti ve Kur'an-ı Kerim'in korunmasında hafızların önemine vurgu yaptı.

  • Türkiye, Belarus'ta düzenlenen 'Leisure 2024' turizm fuarına katıldı
    14:44 Türkiye, Belarus'ta düzenlenen 'Leisure 2024' turizm fuarına katıldı

    Türkiye'nin Minsk Büyükelçiliği, Belarus'ta düzenlenen 'Leisure 2024' turizm fuarında stant açtı. Fuarda Türkiye'nin doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleri tanıtıldı. Türkiye'nin Minsk Büyükelçisi, Belaruslu turistleri Türkiye'yi keşfetmeye çağırdı. Belarus Başbakan Yardımcısı, Türkiye'yi takdir ederek ulaşım bağlantılarının geliştirilmesini istedi. Türkiye-Belarus turizm işbirliği konusunda mutabık kalındı.

  • Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, belediye başkanı Murat Daban'ı ziyaret etti
    14:39 Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, belediye başkanı Murat Daban'ı ziyaret etti

    Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, yerel seçimde belediye başkanı seçilen Murat Daban'ı ziyaret etti. Okumuş, Daban'a görevinde başarı diledi. Ziyaretten duyduğu mutluluğu dile getiren Daban da iş birliği içinde çalışacaklarını belirtti.

  • Kırklareli'nde Metro Turizm otobüsü devrildi, 11 kişi yaralandı
    14:39 Kırklareli'nde Metro Turizm otobüsü devrildi, 11 kişi yaralandı

    Kırklareli'nde Bulgaristan'a gitmek için yola çıkan Metro Turizm'e ait otobüs, Kavaklı Beldesi Koru mevkiinde yoldan çıkarak ağaçlık alana devrildi. Kazada sürücü dahil 11 kişi yaralandı. Olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralılar çevredeki hastanelere sevk edildi.

  • Pazaryeri Orman İşletme Şefliği, orman köylülerine yangın önlemleri hakkında eğitim verdi
    14:38 Pazaryeri Orman İşletme Şefliği, orman köylülerine yangın önlemleri hakkında eğitim verdi

    Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde, yaz sezonunun yaklaşmasıyla birlikte orman köylülerine yangınlara karşı alınacak önlemler ve yapılması gerekenlerle ilgili eğitim verildi. Pazaryeri Orman İşletme Şefliği yetkilileri, muhtar ve köylüleri bilgilendirerek bahçe temizliği ve anız yakma konularında uyarılarda bulundu. Gümüşdere ve Arpadere köylerindeki eğitimde, orman yangınlarıyla mücadele kapsamında önleyici tedbirler anlatıldı ve vatandaşların istek ve talepleri alındı.

  • İstanbul ve Çevresi İçin Cumartesi Sabahı Fırtına Uyarısı
    14:37 İstanbul ve Çevresi İçin Cumartesi Sabahı Fırtına Uyarısı

    Valilik, Cumartesi sabahı İstanbul ve çevresi için fırtına uyarısı yaptı. Doğu ve kuzeydoğudan esecek fırtınanın saatteki hızı 75 kilometreyi bulacak. İstanbul Valiliği, vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmalarını istedi.

  • İran'a İsrail saldırısı sonrası petrol ve altın fiyatları yükseldi
    14:37 İran'a İsrail saldırısı sonrası petrol ve altın fiyatları yükseldi

    ABD’li yetkililerin bir İsrail füzesinin İran’ı vurduğunu açıklamasının ardından, petrol ve altın fiyatlarında yükseliş oldu. İsrail saldırısının haberi duyulunca, Brent ham petrolünün varil fiyatı 90 doların üzerine çıktı; daha sonra İran saldırının önemli olmadığını söyleyince biraz geriledi. Altının ons fiyatı bir ara rekora yaklaşırken, daha sonra 2400 doların altına düştü. Orta Doğu’daki gerilimin tırmanmasının petrol sevkiyatını aksatabileceğinden korkuluyor.

  • Karabük Ambulans Servisi Başhekimi Engin Ekmekci'nin adı 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu'na verildi
    14:35 Karabük Ambulans Servisi Başhekimi Engin Ekmekci'nin adı 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu'na verildi

    Geçen yıl hayatını kaybeden Karabük Ambulans Servisi Başhekimi Engin Ekmekci'nin adı, Safranbolu Yenimahalle'de bulunan 1 Nolu 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu'nda yaşatılacak. İl Sağlık Müdürü İsmail Kara, törende Ekmekci'nin halka yaptığı hizmetleri ve başarılı çalışmalarını vurguladı. Törende, Ekmekci'nin kızları tarafından sağlık istasyonunun tabela açılışı gerçekleştirildi.


Advertisement