Güneş Enerjisi Kullanılarak Deniz Suyundan Tatlı Su Elde Edilebilecek - Son Dakika
Sektörel

Güneş Enerjisi Kullanılarak Deniz Suyundan Tatlı Su Elde Edilebilecek

Dünya için ilerleyen yıllarda yaşanabilecek en büyük sorunların başında yer alan tatlı suya erişim konusunda ABD'de yapılan bir çalışma ile çok önemli bir çözüm bulundu.

14.05.2018 12:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya için ilerleyen yıllarda yaşanabilecek en büyük sorunların başında yer alan tatlı suya erişim konusunda ABD'de yapılan bir çalışma ile çok önemli bir çözüm bulundu.

ABD'de yer alan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Enerji İnisiyatifi'nden Dr. Emre Gençer öncülüğünde bir grup bilim insanı, güneş enerjisi kullanarak deniz suyundan tatlı su elde edebilen bir model geliştirdi. Gençer, insanlığın tatlı su, enerji ve gıda ihtiyaçlarının sağlanabilmesi için geliştirdikleri model hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.

Dünyanın en bol kaynakları arasında yer alan güneş enerjisi ve deniz suyunu kullanmak sureti ile içme suyu, elektrik ve hidrojen üretimi gerçekleştirebildiklerini ifade eden Gençer, çalışmaya başlarken özellikle Afrika ülkeleri gibi güneşten faydalanabilen ve deniz suyuna ulaşımı mümkün ülkeleri değerlendirme altına aldıklarını ifade etti. Üretilen model ile deniz suyunu güneş enerjisini kullanarak buharlaştırdıklarını ifade eden Gençer, bu buharın buhar tribünlerinde elektrik enerjisine çevrildiğini dile getirdi. Ardından sıcaklığı düşen buharın yeniden termal ısıtma sistemine aktarıldığını ifade eden bilim adamı bu süreçte de insanlığın kullanımı için tatlı suyun elde edildiğini açıkladı.

Yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen modelin evsel ya da sanayi kullanımına yönelik değil özellikle fosil kaynaklar bakımından fakir durumda olan ülkelerde şehirlerin ihtiyacını karşılamak amacı ile kullanılabileceğini belirtti. Sistemin aynı zamanda hidrojen üretimi de sağladığını söyleyen Gençer, depolanan hidrojenin güneş enerjisinin kullanılamadığı zamanlarda yakılarak sistemin 7 gün 24 saat çalışmasını sağladığını da sözlerine ekledi.

Afrika ve Orta Doğu gibi bölgelerde tatlı su ihtiyaçlarının fosil yakıtlar ile çalıştırılan su arıtma sistemleri ile sağlandığını ifade eden Gençer, ürettikleri modelin yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanması nedeni ile karbondioksit salınımını azaltacağının altını çizdi.

Kaynak: enerjienstitusu.com

Son Dakika Sektörel Güneş Enerjisi Kullanılarak Deniz Suyundan Tatlı Su Elde Edilebilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement