Güneş Sisteminde Bakteriyel Yaşam Mümkün" - Son Dakika
Güncel

Güneş Sisteminde Bakteriyel Yaşam Mümkün"

Güneş Sisteminde Bakteriyel Yaşam Mümkün"

İHÜ Kolokyum ve Rektör Çayı etkinliğinde "Ötegezegenler ve Dünya Dışı Yaşam Arayışı" üzerine konuşan Dr. Enis Doko, güneş sisteminde akıllı yaşama rastlanılmadığını ancak bakteriyel yaşamın mümkün olduğunu söyledi.

07.01.2019 14:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İHÜ Kolokyum ve Rektör Çayı etkinliğinde "Ötegezegenler ve Dünya Dışı Yaşam Arayışı" üzerine konuşan Dr. Enis Doko, güneş sisteminde akıllı yaşama rastlanılmadığını ancak bakteriyel yaşamın mümkün olduğunu söyledi.

İbn Haldun Üniversitesi'nde her ay düzenlenen Kolokyum ve Rektör Çayı etkinliklerinde üniversitenin Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Enis Doko konuşmacı olarak yer aldı. Doko, kozmik yolculuktan, diğer gezegenlerde akıllı yaşama ve astroidlerdeki madenlere değindi.

"Ötegezegenler ve Dünya Dışı Yaşam Arayışı" üzerine konuşan Doko, evrende başka akıllı canlılar olduğuna inanan kozmik çoğulculuk görüşünü tanımladı. Kozmik çoğulculuğun, dünyada reenkarnasyona vurgu yapan uzak doğu dinleri ve Hristiyanlıkta Tanrı'nın kişiliklerinden biri olan İsa'nın insan olduğu, dolayısı ile insanlığın özel olduğu görüşleri ile çeliştiğine dikkat çeken Doko, İslam'ın benzer bir sorunla karşı karşıya olmadığını belirtti. Görüşünü temellendirmek için Kuran'dan 42- Şura 29, 16-Nahl 49, 65-Talak 12, 17-İsra 70 gibi ayetlere ve bazı hadislere atıf yaptıktan sonra, İslam geleneğinde İbn Abbas, Muhammed El-Bakır, Fahreddin Razi, Uluğ Bey, Yusuf Ali, Mevdudi, Muhammed Esed gibi bazı düşünürlerin kozmik çoğulculuğu savunduğunu belirtti.

"GÜNEŞ ENERJİSİNİ TAMAMEN KONTROL EDEN MEDENİYET OLABİLİRİZ"

Medeniyetleri enerji kullanımına göre sınıflandıran Kardaşev ölçeğini tanımlayan Doko, insanlığın şu aşamada gezegeninin bütün enerji kaynaklarına hükmedemeyen 0. tür bir medeniyet olduğunu belirtti. Doko, "100-200 yıl içinde gezegende tüm enerjiyi kontrol edecek olan insanlık birinci tür medeniyet olacak ve bu aşamada Dünya gezegeninin dışına çıkması gerekecek. Birkaç bin yılda ise Güneş enerjisini tamamen kontrol edebilen 2. tür bir medeniyet olacağımız tahmin ediliyor. Bu aşamadan sonra da Güneş Sistemi'nin dışına çıkabiliriz. Doko, son olarak bütün bir galaksinin enerjisini kontrol eden 2. tür medeniyetlerin mümkün olduğuna dikkat çekip, insanlığın, var olmaya devam ederse, 100 bin ila bir milyon yıl sonra bu tür bir medeniyet olabileceğini söyledi.

"GÜNEŞ SİSTEMİ'NDE BAKTERİYEL YAŞAM MÜMKÜN"

Enis Doko, uzayın büyüklüğünü ve Dünya'nın ondaki konumunu çeşitli görsellerle vurguladıktan ve 350 milyar galaksi, 30 trilyon yıldız olduğunu belirtti.

Güneş Sistemi'nde Dünya dışı yaşam imkanlarını ele alan Doko, "Güneş Sistemi'nde akıllı yaşam olmadığını tespit ettik. Ancak bakteriyel yaşamın birkaç yerde mümkün görünüyor. Mars'ta geçmişte denizler, günümüzde de su var. Burada geçmişte ya da şimdi bakteriyel yaşam olabilir" dedi.

Mars'tan kopup Antartika'ya düşen bir meteorun içinde bakteri fosilleri bulunmuş olabileceğini ve Mars'ta devamlı yenilenen metan gazının olmasının, burada bakteriyel bir yaşamın var olabileceği yönünde işaretler olabileceğini belirten Doko, Venüs atmosferinde, Jüpiter'in uydusu Europa'nın kalın buz tabakasının altındaki 100 km derinliğe sahip okyanusta ve metan yağmurları ile metan göllerine sahip Satürn'ün uydusunda da bakteriyel ya da basit çok hücreli yaşam olabileceğini vurguladı.

GEZEGENLERDE AKILLI YAŞAM TESPİT EDİLEBİLİR

Ötegezegenlerin diğer yıldızlar etrafındaki gezegenler olduğunu ve 1 Ocak 2019'a kadar 3 bin 946 ötegezegen keşfedildiğini belirten Doko, her yıldız başına ortalama bir gezegen düştüğünü, Güneş'e benzer her beş gezegenden birinin yaşama müsait olduğunu ifade etti. "Bu da galaksimizde 10 milyar, cüce yıldızları da katarsak 40 milyar gezegen olduğu anlamına geliyor. Bu gezegenlerde akıllı yaşamın elektromanyetik dalgalarla ya da çok gelişmişlerse yaydıkları infraruj radyasyonla tespit edilebilir. Şimdiye kadar tartışmalı birkaç dalga yakalansa da, uzayı dinlememiz bize akıllı canlılarla ilgili bir ipucu vermiyor. Diğer tarafta infrared gözlemlerinin 3. tür bir medeniyet olmadığını gösteriyor ancak 17 tane 2. tür medeniyete işaret bulundu" diye konuştu.

İLK DOLAR TRİLYONERİ ASTEROİDLERDEKİ MADENLERİ İŞLEYENLER OLACAK

Doko, dünyamıza en yakın yaşanılabilir ötegezegenin 4.2 ışık yılı uzaktaki Proxima b olduğunu belirtti. Buraya Rus milyarder Yuri Miller'in girişimi olan Project Starshat'ın göndereceği avuç içine sığan ve ışık hızının 5'te 1'i hızda giden uyduların gönderilebileceği 35-40 yıl içinde, burada yaşam olup olmadığını öğrenebileceğimizi söyledi.

Doko, "İlk dolar trilyoneri asteroidlerdeki madenleri işleyecek şirketler olacak.  Büyük güçler ve şirketlerin buna odaklanıyorlar. Türkiye'nin bu yıl uzay ajansı kurması bu yarışa katılma adına önemli bir adım" dedi.

İbn Haldun Üniversitesinde Kolokyum ve Rektör Çayı etkinliği, 1 Şubat Cuma günü üniversitenin Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Mehmet Özay'ın "Açe-Türkiye İlişkilerinin Yerel Kaynaklar Bağlamında Yeniden Değerlendirilmesi" konulu sunumuyla devam edecek. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Güneş Sisteminde Bakteriyel Yaşam Mümkün' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Lokanta ve kafelerde KDV oranı artacak
    17:46 Lokanta ve kafelerde KDV oranı artacak

    Gelir İdaresi Başkanlığı, yiyecek ve içecek satılan yerlerde uygulanan KDV oranlarını artırmak için yeni bir tebliğ taslağı yayınladı. Buna göre, lokanta, kafe ve benzeri işletmelerdeki KDV oranı yüzde 8'den yüzde 10'a çıkacak. Alkollü içecekler için uygulanan KDV oranı ise yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltilecek.

  • Ünye Belediye Meclisi Yeni Dönemin İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    17:42 Ünye Belediye Meclisi Yeni Dönemin İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    Ünye Belediye Meclisi, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi sonrası yeni dönemin ilk toplantısını gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, toplantı öncesi yaptığı konuşmada Ünye'ye hizmet etmek için vatandaşların teveccühü ile göreve seçildiklerini belirtti.

  • Sinop'ta IPARD III Hibe Destek Programı Bilgilendirme Semineri Düzenlendi
    17:39 Sinop'ta IPARD III Hibe Destek Programı Bilgilendirme Semineri Düzenlendi

    Sinop'un Boyabat ilçesinde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından düzenlenen IPARD III Hibe Destek Programı bilgilendirme seminerinde, çiftçilere gelir sağlamak amacıyla desteklerin verildiği belirtildi. Kaymakam Enver Yılmaz, destek alabilmek için koşullara uygun olmanın ve projelerde hassasiyet göstermenin önemine vurgu yaptı. Seminerde ayrıca TKDK iletişim uzmanı Gülay Kural, çeşitli sektörlerde desteklenen konular hakkında bilgi verdi.

  • Çorum'un Bayat ilçesinde düşerek başını beton zemine çarpan kişi yaralandı
    17:38 Çorum'un Bayat ilçesinde düşerek başını beton zemine çarpan kişi yaralandı

    Çerkeş köyünde yaşayan Salih Ç. (54), evinin önünde düşerek başını beton zemine çarptı. Yakınlarının ihbarı üzerine köye sağlık ekipleri sevk edildi. Ambulansla Bayat Devlet Hastanesine kaldırılan Salih Ç, buradaki müdahalenin ardından Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi.

  • Elazığspor, 3Gen Holding'in iflasının ardından yeni isim sponsorunu açıkladı
    17:37 Elazığspor, 3Gen Holding'in iflasının ardından yeni isim sponsorunu açıkladı

    Elazığspor, 3Gen Holding firmasının iflasının ardından isim sponsoru olarak Çimentaş'ı seçti. Türkiye Futbol Federasyonu'nun onayıyla Elazığspor'un yeni adı resmen Çimentaş Elazığspor oldu. Otobüsün de yeni isimle giydirilme işlemlerine başlanılacak.

  • Ürdün Dışişleri Bakanı: Netanyahu İran'la çatışmaya çekmek istiyor
    17:35 Ürdün Dışişleri Bakanı: Netanyahu İran'la çatışmaya çekmek istiyor

    Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile düzenlediği ortak basın toplantısında, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun dikkatleri Gazze'den uzaklaştırıp İran'la çatışmaya çekmek istediğini söyledi. Baerbock ise bugün İsrail'e ziyaret gerçekleştireceğini duyurdu.

  • Kocaeli Başiskele'de Turizm Haftası etkinliği düzenlendi
    17:35 Kocaeli Başiskele'de Turizm Haftası etkinliği düzenlendi

    Başiskele ilçesinde Turizm Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinlikte öğrenciler şiir okudu, folklor ekibi halk oyunları gösterisi sergiledi. Aşçılık Bölümü öğrencileri ise yöresel lezzetleri ikram etti. Başiskele Anaokulu öğrencileri de kıyafetleriyle gösteri sundu. Etkinliğe Vali Yardımcısı ve vatandaşlar katıldı.

  • Çorum'un Osmancık ilçesinde otomobil devrildi: 4 yaralı
    17:34 Çorum'un Osmancık ilçesinde otomobil devrildi: 4 yaralı

    Çorum'un Osmancık ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, Orhan T. (34) idaresindeki otomobil tarlaya devrildi. Kazada sürücü ile araçta bulunan Fatma T. (34), Beyza Y. (24) ve Ceyhan Y. yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla Osmancık Devlet Hastanesi'ne kaldırıldıktan sonra Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.

  • Beşiktaş Başkanı Hasan Arat, Kulüpler Birliği Vakfı'ndan seçimi hızlandırmasını istedi
    17:34 Beşiktaş Başkanı Hasan Arat, Kulüpler Birliği Vakfı'ndan seçimi hızlandırmasını istedi

    Beşiktaş Kulübü Başkanı Hasan Arat, Türkiye Futbol Federasyonu genel kurulunun hızlandırılması gerektiğini vurgulayarak, Kulüpler Birliği Vakfı'nın aklıselim bir karar alması gerektiğini belirtti. Arat, Türk futbolunun kritik bir virajda olduğunu ve seçimin bir an önce yapılması gerektiğini söyledi. Aday olacak kişilerin tarafsızlık sözü vermeleri gerektiğini ifade eden Arat, Türkiye'nin daha iyi bir futbol yönetimine layık olduğunu dile getirdi.

  • Çorum'da fabrikada kazan temizliği sırasında 6 işçi azot gazından zehirlendi
    17:33 Çorum'da fabrikada kazan temizliği sırasında 6 işçi azot gazından zehirlendi

    Çorum Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir kazan üretim fabrikasında temizlik yaparken azot gazından zehirlenen 6 işçi hastaneye kaldırıldı. İhbar üzerine bölgeye jandarma ve ambulanslar sevk edildi. İşçilerden birinin hayati tehlikesi bulunuyor.


Advertisement