Güney Afrika'nın önde gelen bankaları, Gauteng ve Kwazulu-Natal eyaletlerinde faaliyetlerini durdurdu - Son Dakika
Güncel

Güney Afrika'nın önde gelen bankaları, Gauteng ve Kwazulu-Natal eyaletlerinde faaliyetlerini durdurdu

Güney Afrika\'nın önde gelen bankaları, Gauteng ve Kwazulu-Natal eyaletlerinde faaliyetlerini durdurdu

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde önde gelen bankalar ve telekomünikasyon firmaları, hapisteki eski Cumhurbaşkanı Jacob Zuma'nın affedilmesi talebiyle 9 Temmuz'da başlayan ayaklanmaların merkezi konumunda Gauteng ve Kwazulu Natal eyaletlerindeki şubelerinde faaliyetlerini durdurdu.

12.07.2021 21:09  Güncelleme: 21:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde önde gelen bankalar ve telekomünikasyon firmaları, hapisteki eski Cumhurbaşkanı Jacob Zuma'nın affedilmesi talebiyle 9 Temmuz'da başlayan ayaklanmaların merkezi konumunda Gauteng ve Kwazulu Natal eyaletlerindeki şubelerinde faaliyetlerini durdurdu.

News 24'ün haberi göre, yaşanan geniş çaplı yağma olayları nedeniyle, ülkenin önde gelen finans kuruluşlarında First National Bank ve Standard Bank ile en büyük iki telekomünikasyon firması Vodacom ve MTN, Gauteng ve Kwazulu Natal eyaletlerindeki şubelerindeki faaliyetlerini durdurma kararı aldı.

Ülkenin en büyük kenti ve finans merkezi olan Johannesburg'da da alışveriş merkezleri ile mağaza ve iş yerleri, erken saatlerden itibaren kepenk indirdi.

Durban'da halk mağaza ve iş yerlerini korumak için harekete geçti

IOL News'in haberine göre, Kwazulu Natal eyaletinin Durban kentinde yaşanan geniş çaplı yağmalama olayları karşısında kent sakinlerinin mağaza ve iş yerlerinin çevresinde insan halkaları oluşturduğu belirtildi.

Haberde, Durban kenti sakinlerinin bazılarının silahlanarak yağmacılara karşı koyduğu ve güvenlik güçleriyle ortak hareket ettikleri bilgisi paylaşıldı.

Durban'da günün erken saatlerinde Bridge City ve Gleenwood Village isimli alışveriş merkezleri yağmalanmıştı.

Kentin Mayville bölgesinde bir caminin kundaklandığı öne sürülmüştü.

Kwazulu Natal ve Gauteng'deki olaylar

Zuma'nın affedilmesi talebiyle 9 Temmuz'da başlayan protestolar, kısa sürede şiddet olayları içeren ayaklanmalara dönüştü.

Kwazulu Natal eyaletinin Durban ve Pietermaritzburg kentleri ile Gauteng eyaletinin Johannesburg kentinde çok sayıda mağaza ve iş yeri yağmalandı.

Yaşanan yağma ve şiddet olaylarında şu ana kadar en az 7 kişi hayatını kaybetti, 219 kişi gözaltına alındı.

Jacob Zuma

Güney Afrika'yı 2009-2018 yıllarında yöneten Jacob Zuma'nın devlet bütçesinden şahsi harcamalar yaptığı öne sürülmüştü.

Zuma'nın, 1999'da Güney Afrika ile Fransız Thales firması arasındaki milyar dolarlık silah anlaşmasının imzalanması için rüşvet aldığı da iddia edilmişti.

İlk kez 2005'te savcılar tarafından yolsuzlukla suçlanan Zuma hakkındaki suçlamalar yıllar içinde düşürülmüştü.

Zuma, yolsuzluk iddiaları nedeniyle partisinden gelen yoğun baskılar sonucu 2018'de devlet başkanlığından istifa etmişti.

Hakkında yolsuzluk, haraç, dolandırıcılık, vergi kaçakçılığı ve kara para aklama dahil 16 suçlamadan davaları devam eden Zuma, 29 Haziran'da Anayasa Mahkemesi tarafından mahkemeye itaatsizlik suçundan 15 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Zuma, mahkemenin aldığı bu karara karşı dirense de 8 Temmuz'da Nkandla kentinde güvenlik güçlerine teslim olmuştu.

79 yaşındaki eski Cumhurbaşkanı, nakledildiği Estcourt Cezaevi'nde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında 14 günlük karantinaya alınmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Güney Afrika'nın önde gelen bankaları, Gauteng ve Kwazulu-Natal eyaletlerinde faaliyetlerini durdurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzincan Valiliği, ALES sınavı saatlerinde gürültü kirliliği yapmamaları konusunda uyarıda bulundu
    08:27 Erzincan Valiliği, ALES sınavı saatlerinde gürültü kirliliği yapmamaları konusunda uyarıda bulundu

    Erzincan Valiliği, bu hafta sonu yapılacak olan ALES sınavı saatlerinde vatandaşlardan gürültü kirliliği yapmamalarını istedi. Sınavın yapılacağı binaların yakınında klakson çalınmaması, sirenlerin çalışmaması ve her türlü gürültünün yapılmaması gerektiği belirtildi.

  • İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur
    08:25 İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur

    Bilim Akademisi üyesi, yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, erken uyarı sisteminin can kurtarıcı olmadığını, asıl önemli olanın İstanbul'un depreme hazırlanması olduğunu belirtti. Ayrıca, çalışmalara bugün başlanması halinde ortalama 15-20 yıl içerisinde İstanbul'un depreme hazır olabileceğini ifade etti.

  • İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti
    08:06 İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti

    İzmir'in Konak ilçesinde iki aile arasında çıkan kavgada tabancayla yaralanan 35 yaşındaki adam, hastanedeki yaşam mücadelesini kaybetti. Kavganın ardından gözaltına alınan bir kişiyle diğer iki kişinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.


Advertisement