Güney Kore'den dünyaya yayılan eğlence... - Son Dakika
Magazin

Güney Kore'den dünyaya yayılan eğlence...

Güney Kore\'den dünyaya yayılan eğlence...

TAKİP ETMENİZ GEREKEN GRUPLARBTS: Yedi üyeden oluşan erkek grubu... Adını, 'kurşun geçirmez izciler' anlamına gelen 'Bangtan Sonyeondan'ın kısaltmasından alıyor.

10.04.2021 07:32  Güncelleme: 09:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TAKİP ETMENİZ GEREKEN GRUPLAR

BTS: Yedi üyeden oluşan erkek grubu... Adını, 'kurşun geçirmez izciler' anlamına gelen 'Bangtan Sonyeondan'ın kısaltmasından alıyor. 2013'te 'No More Dream' şarkısıyla çıktılar.

BLACKPINK: Dört kadın üyeden oluşuyor. 'Ddu-Du Ddu-Du' adlı şarkıları YouTube'da 750 milyon görüntülenmeye ulaştı.

EXO: Bugüne kadar K-Pop, R&B, elektronik müzik ve hiphop gibi çeşitli tarzlarda şarkılar söyleyen grup, 2013'te çıkardıkları ilk albümleri 'XOXO'yla büyük bir başarıya imza attı ve son 12 yılın en çok satış yapan Koreli sanatçısı/grubu oldu.  (Hürriyet Cumartesi müzik yazarı Tolga Akyıldız)

DİNLEMENİZ GEREKEN ŞARKILAR

Dynamite (BTS)

Gangnam Style (PSY)

Love Shot (EXO)

Kill This Love (BLACKPINK)

Wannabe (Itzy)

Kick it (NCT 127)

Hip (Mamamoo)

Crazy (4 minute)

Hello Bitches (CL)

Black Mamba (Aespa)

God's menu (Stray Kids)

(K-Pop dinleyicisi Hande Birol)

BELGESELLER

'Explained', Netflix'te yayımlanan ve her bölümünde ayrı bir konuyu işleyen bir belgesel serisi... Serinin ilk sezonunda, dördüncü bölümde K-Pop'a yer verilmişti. Tarihçesi, bu türü ayıran özellikler ve öne çıkan grupların ele alındığı bu bölüm, K-Pop'a dair az zamanda çok şey öğrenmek isteyenler için oldukça eğlenceli bir başlangıç olacaktır.

 <a class='keyword-sd' href='/guney-kore/' title='Güney Kore'>Güney Kore</a>'den dünyaya yayılan eğlence...

Günümüzün öne çıkan gruplarından BLACKPINK'i biraz daha yakından tanımak isteyenler için yine Netflix'te yayımlanan 'Light Up the Sky' belgeseli var. mYouTube üzerinden izlenebilecek BBC Radio 1 belgeseli 'K-Pop: Korea's Secret Weapon?' ve dünyanın en popüler gruplarından BTS'in 2017 tarihli 'The Wings' turuna odaklanan 'Burn the Stage: the Movie' belgeselini de öneririm. (Episode Dergi yazarı Burcu Babal)

Güney Kore'den dünyaya yayılan eğlence...

DİZİLER

Kore dizileri yani 'K-dramalar', uzaktan yakından bir şekilde K-Pop'la bağlantılı oluyor. Dizilerde rol alan K-Pop idolleri kadar idol olma hayali kuran gençlerin hikayeleri ya da K-Pop hayranlarının tutkuları da K-dramalarda çokça yer buluyor. 2011 tarihli 'Dream High' dizisinde, her biri başarılı birer müzisyen olmak isteyen altı lise öğrencisinin hikayesini izliyoruz. Kendisi de Miss A grubu üyelerinden olan Bae Suzy, dizinin başrolünde...

'Her Private Life', karanlık bir sırra sahip olan, işinde oldukça profesyonel ve başarılı bir sanat galerisi yöneticisi hakkında... Sung Deok Mi'nin karanlık sırrı, bir 'fangirl' olması… Hem de sevdiği idolü tüm etkinliklerde takip eden, fan club içerisinde tanınan, 'üst seviye' bir fangirl… Dizi, günümüzde bir K-Pop grubuna/idolüne hayran olma halinin nasıl bir şey olduğunu anlamak için şahane bir yapım. (Episode Dergi yazarı Burcu Babal)

DERGİLER

Güney Kore'den dünyaya yayılan eğlence...

K-Pop grupları hakkında tüm bilgileri bulabileceğiniz K-Pop Dergi ve Kore Pop Dergisi, okurlarına posterler ve çıkartmalar da hediye ediyor.

SOSYAL MEDYA

We Stage The World ve 6AES Crew adlı YouTube hesaplarında Türk K-Pop hayranlarının, K-Pop şarkıları eşliğinde sokaklarda dans ettiği videoları ve çekimlerin kamera arkası görüntülerini izleyebilirsiniz. (K-Pop dinleyicisi Başak Çalık - 25)

YouTube'daki HYBE Labels hesabında sevdiğiniz grupların klip seçimi ve konser hazırlıklarını izleyebilir, Güney Koreli plak şirkeleri ve yetenek ajansları JYP Entertainment'ın ve Cube Entertainment'ın hesaplarında yeni müzisyenler keşfedebilirsiniz. (K-Pop dinleyicisi Hande Birol - 12)

BTS: DÜNYANIN EN GÜÇLÜ GRUBU

Güney Kore'den dünyaya yayılan eğlence...

BTS, sadece K-Pop'un değil, dünya popunun en etkili gruplarından... Geçen yıl yayımladıkları üç albümle ('Map of The Soul: 7', 'The Journey' ve 'BE') güçlerine güç kattılar. Özellikle 'BE' albümündeki 'Dynamite', uzun süredir dinlediğim en iyi pop şarkılarından biri... 'Life Goes On' ve 'Blue&Grey' de dikkat çekiciydi. Şimdi önümüzde, bu yılın ilk teklisi 'Film Out' var. BTS'in Japonya pazarı için düşündüğü şarkıların çoğunda olduğu gibi 'Film Out'ta da balad formu tercih edilmiş. Şarkı, duygusal sözleriyle de 'Army'yi (BTS hayranlarına verilen isim) memnun etmiş görünüyor. Videonun senaryo ve kurgusu da epey dramatik. 'Film Out', 16 Haziran'da, bugüne kadar yaptıkları Japonca şarkıları ve 'Dynamite'ı da içeren 'BTS, The Best' albümünde yer alacak. (Tolga Akyıldız)

KİTAPLAR

BTS (K-Pop Mucizesi):  Adrian Besley, Yakamoz Yayınları, 2019

BTS (K-Pop Uluslararası Süperstarları):  Katy Sprinkel, Martı Yayınları, 2018

BLACKPINK (Dünyayı Sallayan K-Pop Kraliçeleri):  Adrian Besley, Yakamoz Yayınları, 2020

KIYAFETLER

Güney Kore'den dünyaya yayılan eğlence...

Erkek K-Pop grupları arasında genel olarak sokak stilini yansıtan bol rahat parçalar, zaman zaman retro, zaman zaman da renkli bir stil ön planda denebilir. Kadın grupları arasındaysa danteller, balon kollar, pembenin canlı tonları, crop bluzlar ve mini etekler göze çarpıyor. (Hürriyet Cumartesi moda yazarı Neslişah Şatıroğlu)

NASIL DOĞDU, NASIL BU KADAR BÜYÜDÜ?

İlk K-Pop albümü ('Yo Pungjin Sewol') 1925'te çıktı. Modern anlamda K-Pop'un başlangıcı 1992-1996 yılları arasında faaliyet gösteren Seo Taiji And Boys grubuna dayanıyor. Yakın geçmişte PSY isimli sanatçının 'Gangnam Style' şarkısı fenomen haline geldi, bu şarkının dünya çapında gördüğü rağbet K-Pop'un fitilini ateşledi.

K-Pop, Güney Kore'nin ihraç ürünü. Grupların albüm satışı, Spotify dinleme, YouTube izleme ve pandemi öncesi konserleriyle ülkeye büyük bir para girişi oluyor. Devlet, grupları ve plak şirketlerini destekliyor.

K-Pop endüstrisinin özelliklerinden biri 'staj sistemi'ne sahip olması. Yetenekli çocuklar erken yaşta kamp gibi bir eğitim programına dahil ediliyor, 5-6 yıl boyunca müzik ve dans eğitimi alıyorlar. Birbirleriyle uyumlu oldukları düşünülen çocuklar bir araya getirilip bir grup oluşturuluyor.

Eğitim süreçleri boyunca katı bir diyete ve fitness kurallarına bağlı kalıyorlar. Partileyen, adı skandallarına karışan, uyuşturucu kullanan bir star anlayışı yok. Ancak bu denetim bazı K-Pop idollerinin intiharıyla sonuçlandı.

Kontratlarında romantik ilişkisiyle öne çıkmamak, şirketin ayarladığı evde diğer grup üyeleriyle birlikte kalmak (bunun sebebi olarak yoğun çalışma saatleri gösteriliyor), gerekirse güzel görünmek için estetik operasyon geçirmek, sıkı bir çalışma hayatına tabi tutulmak gibi maddeler var. (K-Pop dergilerinin editörü Mazhar Bilgiç)

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Magazin Güney Kore'den dünyaya yayılan eğlence... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • K-POP Hayranı Kingtan Fanı: Böyle güzel haberler yaptığınız için teşekkür ederiz ülkemizde ki bilmeyen kesim daha bilinçli olacaktır umarız... 8 0 Yanıtla
  • ARMY: BTS sizi seviyorum 7 0 Yanıtla
  • FANBOY: Gerçekten bizlere umut veriyorlar ama annemiz babamız bunu anlamakta zorluk çekiyorlar 7 0 Yanıtla
  • BTSARMY FOREVER: Bize kötü örnek olmuyorlar Tam tersi rol model oluyorlar Fakat ailelerimiz bunu anlamakta güçlük çekiyor 0 0 Yanıtla
  • nehir deniz: evet bize umut veriyorlar ve destek veriyorlar 0 0 Yanıtla
  • ARMY jk: Çok güzel ama çevremiz k-pop fanlarına çok ırkçı davraniyo 0 0 Yanıtla
  • Jhope benim umudum : Butter geliyor. BTS dünyaya ismini bir kez daha duyuracak. Böyle güzel bir haber yapmanız beni mutlu etti. Ben 4 yıldır k-pop dinliyorum,ama ülkemizde k-pop hiç hoş karşılanmıyor maalesef. Umarım bu haberiniz bir çok kişinin fikrini değiştirmesine yardımcı olur. Butter dünyayı eritecek.Kingtan beylerimizi bekleyin. 0 0 Yanıtla
  • Metin Akpınar'ın kızı
    08:10 Metin Akpınar'ın kızı "Ablamın babası ünlü bir gazeteci" dedi, Uğur Dündar'dan cevap geldi

    Metin Akpınar'ın yıllar önce evlilik dışı birlikteliğinden dünyaya gelen kızı Duygu Nebioğlu, yaptığı açıklamada "Bir ablamın da babası medya dünyasından çok ünlü bir isim" dedi. Söz konusu kişinin Uğur Dündar olduğu ortaya çıkınca gazeteciden açıklama geldi. Davada gizlilik olduğunu söyleyen Dündar, "Adli tıp kurumu DNA incelemesini bitirdi ve biyolojik babalık iddiasını reddetti" ifadelerini kullandı.

  • İranlı şarkıcı Moein'in van konserinde izdiham: Cam kapılar kırıldı, ezilme tehlikesi yaşandı
    07:42 İranlı şarkıcı Moein'in van konserinde izdiham: Cam kapılar kırıldı, ezilme tehlikesi yaşandı

    İran'ın en çok dinlenen şarkıcısı Moein, Van'da bir konser verdi. Konser için kente gelen binlerce İranlı, saatlerce konser alanına girebilmek için bekledi. Konser alanının önünde yaşanan izdiham nedeniyle cam kapılar kırıldı ve birçok kişi ezilme tehlikesi geçirdi. Polis ve özel güvenlik görevlilerinin yoğun güvenlik önlemi aldığı konser, basına kapalı yapıldı.

  • Threads Uygulaması Türkiye'de Kullanılamayacak
    03:09 Threads Uygulaması Türkiye'de Kullanılamayacak

    Dünyada milyonlarca kayıtlı kullanıcısı olan uygulamanın Türkiye'de 1 milyonun üzerinde kullanıcıya ulaştığı belirtildi. Rekabet Kurumu tarafından alınan karar sonrası uygulama kullanıcılarına veda mesajı yolladı. Threads 29 Nisan 2024 tarihinden itibaren Türkiye'de kullanılamayacak.

  • İbrahim Tatlıses'in torunundan dedesine gözdağı
    01:09 İbrahim Tatlıses'in torunundan dedesine gözdağı

    İbrahim Tatlıses'in dedesiyle yaşadığı dava sonrası torunu Burak Baran Karakeçili'nin yaptığı paylaşım, gözdağı olarak yorumlandı. Karakeçili, 'Bende yedi kardeşin hayat hikayesini anlatsam nasıl güzel olur demi' diyerek dedesine mesaj gönderdi. Tatlıses ailesindeki hukuki süreç devam ediyor.

  • Ünlü femomen Dilan Polat'ın kurduğu vakıf faaliyet göstermediği gerekçesiyle fesh edildi
    01:09 Ünlü femomen Dilan Polat'ın kurduğu vakıf faaliyet göstermediği gerekçesiyle fesh edildi

    Suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi, vergi usul kanunu ve bahis kanunlarına muhalefet suçlarından cezaevinde bulunan Dilan Polat'ın kurduğu Dilan Polat Kadın ve Çocuklara Eğitim ve Destek Vakfı, 1.5 yıllık süreç içerisinde faaliyet göstermediği gerekçesiyle fesh edildi. Vakıf, eğitim projeleri, seminerler, atölyeler ve rehberlik programları gibi faaliyetleri gerçekleştirmediği ortaya çıktı. Yönetiminde eşi Engin Polat da bulunan vakfa Engin Polat 1 milyon TL bağış yapmıştı.

  • Rust Filmi Setindeki Kazada Silah Sorumlusuna Hapis Cezası
    22:19 Rust Filmi Setindeki Kazada Silah Sorumlusuna Hapis Cezası

    Oyuncu Alec Baldwin'in Rust filminin setinde kazayla görüntü yönetmeni Halyna Hutchins’i ölürdüğü olayla ilgili setin silah sorumlusu Hannah Gutierrez-Reed'e 18 ay hapis cezası verildi. Gutierrez-Reed, kasıtsız insan öldürme suçlamasından suçlu bulunmuş ve en yüksek cezayı almıştır. Kanıtlarla oynama suçlamasından ise beraat etmiştir. Hutchins'ın ailesi ise bu kararın yetersiz olduğunu belirterek, suçlu olan herkese gerekli cezaların verilmesini istemektedir. Baldwin'in davası ise Temmuz ayında görülecektir.

  • Kılıçdaroğlu ve Dündar arasındaki polemiğe Müjdat Gezen de dahil oldu
    19:10 Kılıçdaroğlu ve Dündar arasındaki polemiğe Müjdat Gezen de dahil oldu

    Sözcü Gazetesi yazarı Uğur Dündar'ın, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu siyasi rüşvet dağıtmakla suçlamasıyla başlayan polemiğe, Müjdat Gezen de katıldı. Gezen, Kılıçdaroğlu'nun Tarık Akan ve Uğur Dündar ile arasında geçtiğini öne sürdüğü diyaloğun tamamen yalan olduğunu belirtti.

  • Fahriye Evcen ve Burak Özçivit'in oğulları Karan'ın Transformers temalı doğum günü partisi
    19:09 Fahriye Evcen ve Burak Özçivit'in oğulları Karan'ın Transformers temalı doğum günü partisi

    Fahriye Evcen ve Burak Özçivit'in beş yaşına giren oğulları Karan için dünyaca ünlü çizgi roman serisi Transformers temalı bir doğum günü partisi düzenlendi. Evcen, partinin fotoğraflarını sosyal medya hesabından paylaştı.

  • Disney, Real Steel Filminin Dizisini Çekmeye Karar Verdi
    17:10 Disney, Real Steel Filminin Dizisini Çekmeye Karar Verdi

    Disney, 2011 yapımı Real Steel filminin konseptini diziye dönüştürmeye karar verdi. Real Steel dizisi için çalışmalar sürüyor ve senarist ekibi yakın zamanda işe alındı. Dizi, yakın bir gelecekte geçen ve robotların insan boksörlerin yerini aldığı bir dünyayı konu alıyor. Filmin büyük bir başarı yakalamasının ardından dizinin de ilgi görmesi bekleniyor.

  • Aşkın Engelleriyle Sınanan Bir Aşk Hikayesi
    17:10 Aşkın Engelleriyle Sınanan Bir Aşk Hikayesi

    Neslihan ve Güven, tüm engelleri aşarak yirmi yıllık aşklarına sarılırlar. Ancak bu aşk, kardeşliklerini kabullenen Yaman ve Alaz'ı eski günlere döndürebilir mi? Alaz'ın Asi'ye olan aşkı sınıf farkıyla sınanırken, Yaman'ın geçmişi de adım adım çözülmeye başlar. Gerçeklerle yüzleşen karakterlerin güvenleri ve aşkları sınanırken, Rüya'nın annesine gerçekleri anlatması da beklenmektedir.


Advertisement