Güneydoğu Asya Ülkesi Brunei, Şeriatla Yönetilecek - Son Dakika
Dünya

Güneydoğu Asya Ülkesi Brunei, Şeriatla Yönetilecek

Güneydoğu Asya Ülkesi Brunei, Şeriatla Yönetilecek

Şeriat hükümlerini ceza kanunu olarak benimseyen ülkede oruç tutmayan ve namaz kılmayan hapse atılacak, eşini aldatan ise taşlanarak öldürülecek.

01.05.2014 07:59  Güncelleme: 08:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güneydoğu Asya ülkelerinden Brunei'de şeriat hükümleri ceza kanunu olarak benimsendi. Oruç tutmayan ve namaza gitmeyenlere hapis ve para cezaları verilecek. Eşini aldatan taşlanarak öldürülecek.

AŞAMA AŞAMA DEVREYE GİRECEK

Yaklaşık 400 bin nüfuslu Brunei'nin lideri Sultan Hassanal Bolkiah, şeriat yasalarına geçişle ilgili açıklamada bulundu. Ailesi 600 yıldır Brunei'yi yöneten Sultan "şeriat yasalarının aşama aşama devreye gireceğini" söyledi.

KIRBAÇ VE UZUV KESME İKİCİ AŞAMA

KNA Ajansı'nın 'Brunei Times' gazetesinden aktardığı notlara göre, Brunei Sultanı şeriata geçişte üç aşamalı bir plan öngörüyor. Yürürlüğe giren ilk aşamada Ramazan'da oruç tutmayan ve cuma namazına katılmayanlara para ya da hapis cezası öngörülüyor.

Kırbaç ya da uzuv kesme cezaları ikinci aşamada uygulanacak. Üçüncü aşamada ise şeriat kapsamında ölüm cezaları verilmeye başlanacak. Nihai aşamada Müslümanların evlilik dışı cinsel ilişkileri, eşini aldatma, Kuran'a hakaret ve İslam'ı terk ölümle cezalandırılacak. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komisyonu, nisan ayı başında konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 'yeni sistemin neden olacağı uygulamalardan duyulan kaygıyı' dile getirdi.

RECM, EL-AYAK KESME, KIRBAÇLAMA

Şeriat kanunları, ihlal durumunda taşlayarak öldürme (recm), el ya da ayak kesme ve kırbaçlama gibi cezalandırma yöntemleri öngörüyor. Brunei'de şimdiye kadar bazı alanlarda İngiliz sömürge döneminden kalma düzenlemeler, aile hukukunu kapsayan konularda ise şeriat kanunları uygulanıyordu. Ancak Brunei'nin ceza hukukunda şeriat geçerli değildi.

 

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Dünya Güneydoğu Asya Ülkesi Brunei, Şeriatla Yönetilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (20)

  • ali baba: bence türkiyede geçmeli bir an önce hatta müslüman olan herkes birleşmeli ve geçmeli ALLAHIN kanununa insan oglu her gecen gun azıyor namus bıtmek uzere seref yerlerde açık seçık gıyen kadınsal bolgeleri belli olan gosterenler namuslu olamaz .yagmur yagmaz oluyor kuraklık gelıyor memleketın yarısı cunup gezıyor televızyonlar cart programı curt programını bırakıp dın kıtap anlatmalı hepsıde aynı saatte anlatmalı hemde ıkı cıplak kadını cıkarıp ekrana dınımızı tartışmamalı çok yazık 32 29 Yanıtla
  • türk: müslüman olarak vahşeti kınıyorumm 15 33 Yanıtla
  • AMİN: ALLAH bizim ülkemizede nasip etsin şeriatı AMİN İNŞALLAH 22 19 Yanıtla
  • dünyalı: şeriat isteyenlerin tek amacıı insanları islam dinininden uzaklaştırmak ve islama karşı nefret tohumları ekmek.bunlara hizmet eden aklı kıt yobazların önce kuran,ı okuyup anlamaları lazım 20 11 Yanıtla
  • ZOMBİ: bu çağdışı kanunları savunan zihniyetler var hala.ne diyeyim şekilsiniz ya hıııııaamana 9 14 Yanıtla
  • saraylı: adam ben o çocuğu öldürdüm diyor..ellerini ayaklarını bağladım diyor..bıçakladım ve canlı canlı yaktım diyor..çığlıkları göklere çıkıyordu diyor..diyorda diyor..aynısını orada uygulayın işte kendisine..kısasa kısas yapın..bunun nesi kötü.. 18 4 Yanıtla
  • DOĞULU: DARISI TÜRKİYENİN BAŞINA AMA KURANI KERİM ŞERİATI. 10 9 Yanıtla
  • islam: arkadaşlar bu şeki cezayı sen veremezsin ve insanlıkdan cıkış olur bunu yapanlar böyle ceza yapanlar ben müslüman demem hayvan derim müslümanlıkla lakası yok bunların kimse bana bunlar müslüman demasin sen adamı kes parcala bide ye bari bu şekilde korku yaymakkı sence öyle yapcana insanlarını bilgilendirin öğretim ve o şekilde beyin yıkayım ama böyle hayanca öldürürsensen başın beladan savaşdan kurtulmaz bunu insanlık ve müslümanlık adına kınıyoruzbunların müslümanlık alakası yok 8 10 Yanıtla
  • ermeni müslüman: şeriattı bilmediginiz için burda boş boş yorumlar yapıyorsunuz şeriat Allah'ın kanunlarıdır.. unutmayın bir kaç gun once küçük bir çocuga tecavuz ettip oldurene idam isteyenler 2 gun once kuçuk bir kızı olduren şahsa idamı isteyenler ne çabuk unutunuz bu ulkede 2 kişinin kolu hırsızlıktan kesilirse 2 kişi eşini aldatıggı için recm edilirse yetim hakkı kırbaç cezasına çarptılırsa bakalım dahada bu hak ihlalleri yaşanılır mı bu ulkede adam zina yapıyor tecavuz ediyor kul hakkı yiyor 2- 3 yıl hapis yatıp cıkıyor sonra aynı şeyleri tekrar yapıyor ne işe yaradı... sizin hakkim ve savcılarınız yaratandan dahamı iyi biliyor hak ve hukuku 7 9 Yanıtla
  • Şehmus Abiniz: Vahşetten başka bir şey değil. Birine ölüm cezası verebilirsiniz ama ölümün bile bir ölçüsü bir kuralı olmalı.Böyle keserek,lime lime doğrayarak veya canlı canlı taşlayarak değil.Yobazlığın alemi yok.dağılın lan :) 4 11 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı
    00:42 İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen can salı içerisindeki 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. Yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmak isteyen lastik bot içerisindeki 2 düzensiz göçmen ise yine Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalandı. Kurtarılan göçmenler sağlık kontrolleri ve işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezine sevk edildi.

  • Lübnan Başbakanı Mikati, İtalya Başbakanı Meloni sandığı diplomatı öperek selamladı
    00:38 Lübnan Başbakanı Mikati, İtalya Başbakanı Meloni sandığı diplomatı öperek selamladı

    Lübnan Başbakanı Necip Mikati, ülkesine ziyaret gerçekleştiren İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve heyetini havalimanında karşıladı. İtalyan lideri uçağının önünde bekleyen Lübnan Başbakanı, Meloni yerine yanlışlıkla başka birini öptü. Gülümseten anlar kameralara yansıdı.

  • HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor
    00:35 HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor

    İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Rus güvenlik şirketi Wagner'in Aralık 2023'ten bu yana Mali ordusuyla sivilleri hedef aldığını öne sürdü. HRW tarafından yayınlanan raporda, Wagner'in Mali'de sivilleri hedef aldığına dikkat çekildi. Raporda, Aralık 2023'ten bu yana Rus güvenlik şirketi Wagner ile Mali ordusunun, ülkenin orta ve kuzey bölgelerinde aralarında çocukların da bulunduğu, çok sayıda sivilin ölümüne neden olduğu belirtildi.

  • Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti
    23:30 Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti

    Uluslararası Adalet Divanı, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gıda ve diğer temel ihtiyaçlardan mahrum bırakılması nedeniyle artık bölgede kıtlık başladığını belirterek, İsrail'in engelsiz insani yardım konusunda gerekli ve etkin önlemleri bir an önce alması gerektiğine karar verdi. Mahkeme, İsrail'in BM ile koordineli bir biçimde Gazze'ye insani yardım konusunda gerekli ve etkili önlemleri bir an önce alması gerektiğini vurguladı.


Advertisement