Güneydoğu'da etkili olan kavurucu sıcak bunaltıyor - Son Dakika
Güncel

Güneydoğu'da etkili olan kavurucu sıcak bunaltıyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 40 dereceyi aşan sıcak hava, yaşamı olumsuz etkiliyor.

30.07.2021 12:39  Güncelleme: 13:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 40 dereceyi aşan sıcak hava, yaşamı olumsuz etkiliyor.

Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, yazın başlamasıyla bölgede genellikle 40 derecenin altında seyreden sıcaklıklar temmuz ayının sonuna doğru 4-5 derece yükseldi.

20 Temmuz'da bölgede gerçekleşen en yüksek sıcaklıklar, Cizre'de 49,1, Nusaybin'de 47, Viranşehir'de 46,7 derece olarak ölçüldü.

Bölgede 31 Temmuz'a kadar ise en yüksek sıcaklıkların Diyarbakır ve Şanlıurfa'da 41, Batman'da 40, Cizre'de 44-46 derece arasında olacağı öngörülüyor.

Kavurucu sıcaktan bunalanlar klimalı ortamları ve gölge alanları tercih ederken, sıcaktan en çok etkilenenlerin başında ise açık alanda çalışanlar geliyor.

Vatandaşların, 11.00-16.00 saatlerinde dışarı çıkmamaya özen gösterdiği bazı il ve ilçe merkezlerinde cadde ve sokakların boş olduğu görülüyor.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde esnafın büyük çoğunluğu, aşırı sıcak nedeniyle vatandaşların dışarıya çıkmadığı öğle saatlerinde iş yerini kapatarak evinde dinleniyor.

Mardin'i ziyaret eden yerli ve yabancı turistler tarihi mekanları gezmek için akşam saatlerini bekliyor.

Çocuklar ise süs havuzlarında serinlemeye çalışıyor.

"Böyle bir sıcaklık görmedim"

Diyarbakır'da yaşayan Ahmet Ozan (66) AA muhabirine, sıcaktan dolayı evde duramadığını, tarihi Diyarbakır Surları'nın gölgesinde zaman geçirdiğini söyledi.

Eşref Demir de (50) sıcak havadan dolayı bunaldığını, ağaçların gölgesinde serinlediğini ifade ederek, "Bu yaşıma geldim böyle bir sıcaklık görmedim. Çok su içiyorum, yine fayda etmiyor. Sıcaktan bir yere gidemiyoruz." dedi.

Arazide güneş altında çalışıyorlar

Diyarbakır'da tarlada domates toplayan işçilerden Muteber Fırat, eğitim masraflarını karşılamak için çalıştığını anlattı.

"Güneşte, sıcakta çalışıyoruz, zorlanıyoruz." diyen Fırat, büyük emek vererek çalıştıklarını aktardı.

Cizre'de siesta zamanı

Cizre'de aşırı sıcak nedeniyle bazı esnaf öğle saatlerinde iş yerini kapatıp, bu zamanı evinde dinlenerek geçiriyor.

Esnaf Hüseyin Yel, ilçede hissedilen sıcaklığın 50 dereceye ulaştığını, saat 12.00 ile 13.00 arasında sıcak havanın etkisini daha fazla hissettiklerini dile getirdi.

Yel, "Hava sıcak olunca insanlar dışarıya çıkamıyor, alışveriş yapamıyor. Cizre'de hava bu yıl daha da sıcak." diye konuştu.

Döner ustası Murat Adıkti, arife günü yoğunluk ve sıcaktan dolayı üç kez baygınlık geçirdiğini anlatarak, sıcak havaya çok zor dayandıklarını aktardı.

Ekmek fırınında usta Mehmet Ercan, sıcağa rağmen her gün insanlara ekmek pişirmek zorunda olduklarını dile getirerek, "Saat 06.00'dan saat 14.00'e kadar ekmek çıkarıyoruz. Saat 15.00'ten sonra çalışmaya ara veriyoruz. Saat 18.00'de tekrar işe başlayıp, 21.00'e kadar çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Mardin'de tarihi mekanlar akşam saatlerinde ziyaret ediliyor

Mardin'de vatandaşlar hafta sonları serinlemek için piknik alanlarını tercih ederken, kente gelen ziyaretçiler de tarihi mekanları gezmek için akşam saatlerini bekliyor.

Kentin en sıcak ilçelerinin başında gelen Kızıltepe'de vatandaşlar ağaçların altında serinliyor, yürürken de ya şemsiye kullanıyor ya da gölge alanları tercih ediyor.

Kızıltepe'de yaşayan Çetin Timur, Mardin'de sıcakların arttığını, serinlemek için parklarda ve çay ocaklarında oturduklarını söyledi.

Abdülaziz Aman da 30 yıldır ilçede çay ocağı işlettiğini, son günlerde serinlemek için iş yerini suladığını anlatarak, "Bazı dönemler 47 dereceyi buluyor sıcaklık." dedi.

Batman'da klima kullanımına rağbet yüksek

Sıcakların yaşamı olumsuz etkilediği illerden Batman'da da vatandaşlar evlerinde ve iş yerlerinde klima ile serinlemeye çalışıyor.

Batman'da yaşayan İbrahim Bitkay, sıcaklar dolayısıyla elinden su şişesini düşürmediğini, dışarıda işi olmadığında zamanını klima karşısında geçirdiğini anlattı.

Esnaf Metin Ağar ise iş yerinde klimanın devamlı açık olduğunu, havanın sıcak olmasının yaşamı zorlaştırdığını belirtti.

Uzmanından güneş çarpmalarına dikkat uyarısı

Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nizamettin Toprak, bölgede mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklıklardan olumsuz etkilenilmemesi için risk altında bulunanların gün içinde güneş ışınlarına çok maruz kalmaması gerektiğini söyledi.

Toprak, risk grubunda olanların güneş krampları, ısı bitkinliği ve güneş çarpmasına daha fazla dikkat etmesinin önemine değinerek, "Güneş çarpması ölümcüldür. Yaşlılar, dört yaşına kadar olan çocuklar, beden gücüyle sıcak havada çalışmak zorunda olanlar daha fazla risk grubunda. Kalp hastaları, ilaç kullananlar eğer ciddi bir sıcaklığa maruz kalırlarsa ölümler yaşanabilir." ifadelerini kullandı.

Beden gücüyle çalışanların güneş altında, 41-42 dereceyi aşan sıcaklıklarda çalışmalarının risk teşkil ettiğini dile getiren Toprak, zorunlu olarak açık alanda çalışanların, kas krampları, baş dönmesi, çarpıntı, yorgunluk, halsizlik, bilinç bulanıklığı gibi belirtiler oluşur oluşmaz çalışmayı bırakıp, kendini sıcaktan koruması tavsiyesinde bulundu.

Toprak, bol miktarda su içilmesi gerektiğini belirterek, dışarı çıkmak zorunda olanların günün erken saatleri veya akşama doğru olan saatlerini tercih etmesi gerektiğini kaydetti.

Güneydoğu\'da etkili olan kavurucu sıcak bunaltıyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Güneydoğu'da etkili olan kavurucu sıcak bunaltıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Adıyaman Belediye Başkanı 'Altın İğne' projesinin açılışını gerçekleştirdi
    15:46 Adıyaman Belediye Başkanı 'Altın İğne' projesinin açılışını gerçekleştirdi

    Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, kadınların tekstil sektöründe istihdam edilmesini sağlayacak olan 'Altın İğne' projesinin açılışını gerçekleştirdi. Belediye Başkanı olarak ilk açılışını gerçekleştiren Tutdere, 'Adıyaman Belediyesi olarak projelerimizle kadınlarımızın yanında olacağız' dedi.

  • Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Muhtarlarla İstişare Toplantısı Yaptı
    15:45 Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Muhtarlarla İstişare Toplantısı Yaptı

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Pınarbaşı ilçesinde 122 muhtarla bir araya gelerek istişare toplantısı düzenledi. Büyükkılıç, muhtarları kırsal bölgelere hizmet ulaştırmada en büyük destekçileri olarak nitelendirdi ve halkın mutluluğu ve huzuru için gece gündüz çalıştıklarını belirtti.

  • Adıyaman'da otomobil ile motosiklet çarpışması: 1 yaralı
    15:45 Adıyaman'da otomobil ile motosiklet çarpışması: 1 yaralı

    Adıyaman'da Yeni Mahalle 3.Çevre Yolu Demokrasi Okulu yakınlarında meydana gelen kazada, Berkay B. idaresindeki motosiklet ile Gülsüm D. idaresindeki otomobil çarpıştı. Kazada motosiklet sürücüsü Berkay B. ağır yaralandı ve Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralının sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Edirne'de trafik kazası: 1 ölü, 2 yaralı
    15:45 Edirne'de trafik kazası: 1 ölü, 2 yaralı

    Edirne'nin Keşan ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, 1 kişi hayatını kaybederken 2 kişi de yaralandı. Keşan istikametinde seyreden bir hafif ticari araç, arkadan gelen bir otomobilin çarpması sonucu şarampole uçarak takla attı. Kazada yaralananlar hastaneye kaldırıldı, ancak bir kişi tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Kazaya karışan otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Soruşturma devam ediyor.

  • Yeniden Refah Partisi Milletvekili Doğan Bekin: Gazze'deki vahşeti kendi seyrine bırakmak ileride diğer bölge ülkelerini de etkileyecek
    15:44 Yeniden Refah Partisi Milletvekili Doğan Bekin: Gazze'deki vahşeti kendi seyrine bırakmak ileride diğer bölge ülkelerini de etkileyecek

    Yeniden Refah Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Bekin, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki göstererek, Gazze'deki vahşetin kendi seyrine bırakılmasının ileride diğer bölge ülkelerini de etkileyeceğini belirtti. Bekin, İsrail'e koşulsuz yardım yapan ABD'nin bu yanlış tutumunun siyonist İsrail'i cesaretlendirdiğini ve bölgenin güvensiz bir konuma sürüklendiğini ifade etti.

  • Eceabat'ta tarımın geliştirilmesi için toplantı düzenlendi
    15:44 Eceabat'ta tarımın geliştirilmesi için toplantı düzenlendi

    Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde tarımın geliştirilmesi amacıyla yapılan toplantıda, tarımsal üretimin arttırılması ve modernizasyonu, üretici refahının yükseltilmesi ve bölgenin tarımsal potansiyelinin iyileştirilmesi konuları ele alındı. Toplantıya, alanında uzman kamu ve özel sektör temsilcileri, yetkililer ve üreticiler katıldı.

  • CHP Milletvekili Cumhur Uzun, Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı'ndaki İddiaları TBMM'ye Taşıdı
    15:44 CHP Milletvekili Cumhur Uzun, Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı'ndaki İddiaları TBMM'ye Taşıdı

    CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı’nda yapılan mülakatlar ve sınav sonuçlarıyla ilgili iddiaları TBMM gündemine taşıdı. Uzun, “Gerek torpil iddiaları, gerek sorulan sorulara dair şaibeler, gerekse seçimin hemen ertesi günü açıklanan sınav sonuçlarına dair iddialar maalesef başta bu sınava giren Adalet Bakanlığı personelleri olmak üzere toplumun tümünün içine sinmemiştir. Bakanlık yapılan mülakatı iptal etmeli ve yazılı sınav sonuçlarına göre liyakati önceleyerek görevde yükselmeye hak kazananların hakkını teslim etmelidir” dedi.

  • Ordu'da Turizm Çalıştayı düzenlendi
    15:44 Ordu'da Turizm Çalıştayı düzenlendi

    Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) öncülüğünde düzenlenen Turizm Çalıştayı'na sektör temsilcileri katıldı. Çalıştayda, Ordu'nun turizm potansiyeli, sorunlar ve çözüm önerileri, turizm lokasyonları, mekansal planlama ve pazarlama konuları ele alındı. OTSO Başkanı Karlıbel, çalıştayın amacının Ordu'nun turizm pastasından pay almasını sağlamak olduğunu belirtti.

  • Düzce Belediyesi İtfaiyesi, Orhangazi Mahallesindeki Ev Yangınına Müdahale Etti
    15:44 Düzce Belediyesi İtfaiyesi, Orhangazi Mahallesindeki Ev Yangınına Müdahale Etti

    Düzce Belediyesi İtfaiyesi, Konuralp bölgesi Orhangazi Mahallesinde meydana gelen ev yangınına kısa sürede müdahale ederek kontrol altına alınmasını sağladı. Yangında evde maddi hasar meydana geldi.

  • Gümüşhane Valisi Alper Tanrısever, İl Genel Meclisi Başkanı Eşref Balki ve üyeleriyle bir araya geldi
    15:43 Gümüşhane Valisi Alper Tanrısever, İl Genel Meclisi Başkanı Eşref Balki ve üyeleriyle bir araya geldi

    Gümüşhane Valisi Alper Tanrısever, İl Genel Meclisi Başkanı Eşref Balki ve üyeleriyle bir araya gelerek yeni görevlerinde başarı diledi. Vali Tanrısever, İl Genel Meclislerinin önemine vurgu yaparak, Gümüşhane'nin gelişimine katkı sağlamak için yapılacak hamlelerin öncelikli olduğunu belirtti.


Advertisement