Gurbetçilerin oyları Almanya'da sola Türkiye'de AK Parti'ye - Son Dakika
Güncel

Gurbetçilerin oyları Almanya'da sola Türkiye'de AK Parti'ye

Gurbetçilerin oyları Almanya\'da sola Türkiye\'de AK Parti\'ye

YILDIZ AKTAŞ - Almanya'da yapılan bir araştırma, bu ülkedeki seçimlerde oy kullanan gurbetçilerimizin sol partilere, Türkiye'de oy kullanan gurbetçilerimizin ise AK Parti'ye oy verdiğini ...

29.10.2013 12:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YILDIZ AKTAŞ - Almanya'da yapılan bir araştırma, bu ülkedeki seçimlerde oy kullanan gurbetçilerimizin sol partilere, Türkiye'de oy kullanan gurbetçilerimizin ise AK Parti'ye oy verdiğini ortaya koydu.

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Rektör Danışmanı ve HÜ Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi Başkanı Doç. Dr. M. Murat Erdoğan yönetiminde Almanya'da "Türkiye Kökenli Alman Vatandaşlarının Almanya Federal Meclisi Seçimlerindeki (Bundestag) Siyasal Davranışları"nı inceleyen bir araştırma gerçekleştirildi.

Seçimlerden hemen sonra gerçekleştirilen araştırma, Almanya vatandaşı olan Türk kökenli bin 2 kişi ile yapıldı.

Aynı araştırmada, bazı sorular hem söz konusu bin 2 kişiye, hem de Almanya'da yaşayan ama sadece Türk vatandaşlığı olan 2 bin 244 kişiye yöneltildi.

Bilgisayarlı telefon yöntemiyle 24-30 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen anket, Almanya'da Türklerin çoğunlukla yaşadıkları 11 eyalet olan Baden Würtemberg, Bayern, Berlin, Baden Würtemberg, Bayern, Berlin, Bremen, Hamburg, Hessen, Niedersachsen, Nordrhein Westfalen, Rheinland Pfalz, Saarland, Schleswig Holstein'de 14 bin 225 telefon görüşmesi üzerinden yapıldı.

Görüşülen 2 bin 244 kişinin yüzde 49,15'ini kadınlar, yüzde 50,85'ini ise erkekler oluşturdu. Bunlardan yüzde 55,08'i sadece Türkiye vatandaşı, yüzde 7,09 hem Alman hem Türk, yüzde 37,57'si yalnızca Alman vatandaşlığına sahip kişilerdi.

-Türkler'in yüzde 70'i oy kullandı

Araştırma bulgularına dair AA muhabirine bilgi veren Doç. Dr. Erdoğan, Avrupa'da yaşayan Türklerin yüzde 60'ını oluşturan yaklaşık 3-4 milyonunun Almanya'da yaşadığını ifade ederek, bu kişilerin etkisinin siyasete ne kadar yansıdığını tespit etmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Türk kökenli Alman vatandaşı bin 2 kişiye Almanya'daki seçimlerde hiç oy kullanıp kullanmadıklarına ilişkin soru yönelttiklerini belirten Erdoğan, cevabın beklentilerinden daha yüksek çıktığını, Türklerin yüzde 83'ünün Almanya'da en az bir kez olsun seçime katıldığının tespit edildiğini aktardı.

Almanya'da 22 Eylül'de yapılan seçimlere yüzde 71,5'lük bir katılım gerçekleştiğini aktaran Erdoğan, gurbetçilerin seçimlere katılımının son derece düşük olduğu yönünde hiçbir sağlam veriye dayanmayan tahminler olduğunu ifade etti.

Araştırmanın bundan çok farklı bir tabloyu ortaya koyduğunu belirten Erdoğan, "Cevap bizi inanılmaz derecede mutlu etti ve şaşırttı. Türklerin Almanya'da yapılan milletvekili seçimlerine yüzde 70 oranında katıldıklarını gördük. Almanya'da şu an yaptığımız hesaplamalara göre 980 bin civarında Türkiye kökenli Almanya vatandaşının oy hakkı var. Ve bu 980 bin oyun 650-700 bininin sandığa gittiğini tahmin ediyoruz" dedi.

-Türklerde demokrasi kültürü fazla

Almanya'da yaşayan Fas, Sudan, Pakistan gibi diğer ülkelerden vatandaşlar da değerlendirildiğinde Türklerin daha fazla seçimlere katılmasının Türkiye'deki demokrasi geleneği ile yakından ilişkili olduğunun altını çizen Erdoğan, Türkiye'de düzenli seçimlerin yapılıyor olmasının orada da seçimlere yönelik ilgilerinin devamını sağladığına dikkati çekti.

Seçime katılanlara "Almanya'daki son seçimde siyasal tercihiniz ne oldu?" şeklinde soru yönelttiklerini aktaran Doç. Murat Erdoğan, şöyle konuştu:

"Çok net bir biçimde Sosyal Demokratlar'ın önde olduğunu, bunu da Yeşiller Partisi ve Sol Parti'nin takip ettiğini gördük. Analizde Türklerin yüzde 64'ünün Sosyal Demokratlar'a oy verdiğini, ikinci sırada Yeşiller ve Sol Partiye yüzde 12'şer değerde oy kullandıklarını gördük. Hristiyan Demokratlar'a ise yüzde 7 civarında oy çıktığını öğrendik. 'Daha önceki seçimlere katıldınız mı ve kime oy verdiniz' diye sorduğumuzda bize verdiği cevaplardan hareketle şunu anladık ki Sosyal Demokratlar oyunu ciddi oranda (%7) artırmışlar. Oradaki Türkler, kendi çıkarları için en doğru olanı tercih etmeye çalışıyorlar. Şu aşamada en doğru olan Sosyal Demokratlar gibi gözüküyor."

-Merkel, tansiyonu düşürdü, Türkler'in oylarını aldı

En ciddi düşüşün daha önceki seçimlerde ortalama yüzde 28 oy oranına sahip olan Yeşiller Partisi'nde gözlendiğini dile getiren Erdoğan, genel başkanı da bir Türk olan Yeşiller Partisi'nin oyunun bu kadar düşmesinin araştırmanın önemli sonuçlarından birisi olduğunu vurguladı. Yeşiller Partisi'nin ortaya koyduğu pek çok görüşün artık Sosyal Demokratlar'ca da dile getirilmesinin bunda etkili olduğunu düşündüğünü belirten Erdoğan, pek çok Türkün son dönemde Yeşiller partisi'nden uzaklaştığına dikkati çekti.

Hristiyan Demokratlar'ın aldıkları oyla son seçimlerde oy oranların yüzde 6'dan 7'ye bir puan artırdıklarının gözlemlendiğini kaydeden Erdoğan, "Son seçimde Angela Merkel bilerek ve isteyerek Türklerle ilgili konulara ve AB konularına girmek istemedi. Bu en azından tansiyonu düşürdü. Önümüzdeki seçimlerde bu devam edecek. Oy oranları daha da artabilir" şeklinde konuştu.

-Türkiye'deki seçimlerde tercih farklılaşıyor

Türkiye'de oy kullanacak Türk vatandaşı 2 bin 244 kişiye Türkiye'deki tercihlerini de sorduklarını, buradaki seçimlerinde ise ciddi bir farklılaşma gördüklerini ifade eden Erdoğan, daha önceki çalışmaları da teyit eden bir sonuçla, yurt dışındaki Türklerin Türkiye'de daha muhafazakar-sağ partileri tercih ettiğini kaydetti. Türkiye'deki seçimlerde ise oyların AK Parti'ye kaydığına işaret eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'deki seçimlere ilişkin ise şu an yurt dışında böyle bir seçim yapılırsa AK Parti'nin yüzde 58, CHP'nin yüzde 26, MHP'nin yüzde 4, BDP'nin yüzde 5 civarında oy alacağı gibi bir sonuca ulaştık. Avrupa'daki Türklerin oy kullanmada takıntısız, gayet rasyonel tercihler yaptığını söylemek mümkün."

-Gezi Parkı odaklı olayların etkisi

Türklerin yurt dışında iken gurur duyacakları bir partiye oy vermek istediklerini aktaran Erdoğan, "Bunu herkes takdir eder ki AK Parti döneminde yurt dışındaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları kendilerini daha iyi hissettiler" diye konuştu.

Gurbetçilerin Türkiye'nin güçlü bir ülke olmasını önemsediğine dikkati çeken Erdoğan, Gezi Parkı odaklı olayların Batılı medyada ve özellikle de Almanya'da, oradaki göçmenleri ezen, aşağılayan bir söylem oluşturulduğunu, bunun da gurbetçileri kırdığını ifade etti.

Katılımcılara "Gezi Parkı olayları ve Alman yöneticilerin Türkiye'ye yönelik eleştirileri Almanya'daki seçimlerde siyasi tercihinizi etkiledi mi" şeklinde soru yönelttiklerini anlatan Erdoğan, katılımcıların yüzde 20'sinin bundan etkilediğini ifade ettiklerini aktardı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gurbetçilerin oyları Almanya'da sola Türkiye'de AK Parti'ye - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement