Gürcistan'da 9 Mayıs Zafer Günü - Tiflis - Son Dakika
Güncel

Gürcistan'da 9 Mayıs Zafer Günü - Tiflis

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te, Sovyetler Birliği Ordusunun 2. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nı mağlup etmesinin 74.

09.05.2019 14:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te, Sovyetler Birliği Ordusunun 2. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nı mağlup etmesinin 74. yıl dönümü olan 9 Mayıs Zafer Günü Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişli, Başbakanı Mamuka Bakhatdze ile Parlamentosu Başkanı İrakli Kobakhidze'nin katıldığı törenlerle kutlandı.

Başkent Tiflis'in merkezinde yer alan Vake Parkinda düzenlenen kutlama programlarına 2. Dünya Savaşı gazileri, gazi yakınları, turistler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törene ayrı ayrı gelen, Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvli, Başbakanı Bakhtadze ve Parlamentosu Başkanı Kobakhidze Meçhul Asker Anıtı'na çelenk bıraktı.

Programa ilk gelen ve burada 2. Dünya Savaşı gazilerini selamlayan Bakhtadze, burada yapığı konuşmasında, 9 Mayıs'ın dünya tarihi için çok özel bir günü olduğunu belirterek, "Gürcistan bu savaşta büyük bir fedakarlıklarda bulundu. Yüz binlerce Gürcü savaş alanında kahraman olarak düştü ve ben onların hatıraların önünde saygıyla eğiliyorum." dedi.

Bakhtadze'nin ardından törene katılan Kobakhidze, gazetecilere yaptığı açıklamasında, "Faşizm, dünya tarihindeki en büyük kötülüklerden biriydi. Bugün faşizme karşı zafer günüdür ve elbette her şeyden önce kahramanlarımızı savaş gazilerimizi tebrik etmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Tören alanında biraz daha geç saatlerde gelen Cumhurbaşkanı Zurabişvili, Meçhul Asker Anıtı'na çelenk bırakması ardından kısa bir açıklama yaparak, 2. Dünya Savaşı döneminde savaşan Gürcülerin kendi geleceği ve özgürlüğü için savaştıklarına inandıklarını ifade ederek, "Bugün onların anma ve onlara saygı göstermemiz gerek bir gündür." dedi.

Törenden sonra gaziler ve etkinliğe katılanlar için konser verildi.

Rus ve Batı yanlıları arasında protesto

Tiflis'teki Pake Parki'nda bir yandan zafer bayramın etkinlikleri kutlanırken diğer yandan burada Rus ve Batı yanlısı gruplar karşılıklı protestolar düzenledi.

Rusya'nın Gürcistan'ın Abhazya ile Güney Osetya bölgelerini işgal ettiğini savunan yüzlerce genç vatandaş, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı slogan attı.

Batı yanlısı gençler, Meçhul Asker Anıtı'na çelenk bırakmaya gelen ve ellerinde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) lideri Jozef Stalin'in resimleri ile Sovyetler Birliği Bayraklarını taşıyan Komünist Parti'nin üyelerine de tepki gösterdi, onların törene gelmesini engellemek çalıştı.

Rus yansılı bir grup vatandaşlar ise sabah saatlerinde burada yaptığı protestoda, Rusya'nın aslında Gürcistan'ın düşmanı olmadığını, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerinin yenilenmesi gerektiğini savundu.

Yoğun güvenlik önemleri alından törende her iki taraftan birkaç kişinin polis tarafından gözaltına alındığı bildirildi.

Gürcistan'dan yarım milyondan fazla kişinin 2.Dünya Savaşı'nda cepheye gittiği biliniyor.

Gürcistan\'da 9 Mayıs Zafer Günü - Tiflis
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gürcistan'da 9 Mayıs Zafer Günü - Tiflis - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement