"Güvenli Geçiş Standı" HES kodu sorguluyor, ateş ölçüyor, el temizliyor - Son Dakika
Güncel

"Güvenli Geçiş Standı" HES kodu sorguluyor, ateş ölçüyor, el temizliyor

"Güvenli Geçiş Standı" HES kodu sorguluyor, ateş ölçüyor, el temizliyor

Konya'da yeni tip koronavirüsle (kovid-19) mücadele kapsamında, meslek lisesi öğretmen ve öğrencilerince tasarlanan "güvenli geçiş standı", kontrol noktalarında HES kodu sorgulama, ateş ölçümü ve el dezenfekte işlemlerini tek cihazla yapılabilme imkanı sunacak.

21.01.2021 11:03  Güncelleme: 12:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya'da yeni tip koronavirüsle (kovid-19) mücadele kapsamında, meslek lisesi öğretmen ve öğrencilerince tasarlanan "güvenli geçiş standı", kontrol noktalarında HES kodu sorgulama, ateş ölçümü ve el dezenfekte işlemlerini tek cihazla yapılabilme imkanı sunacak.

Özel program ve proje uygulayan eğitim kurumu olarak Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde eğitim faaliyetlerine devam eden Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, birçok kalemde salgınla mücadele ürünleri üretiyor.

Salgının başından itibaren, öğretmenlerle öğrencilerin iş birliğinde okul atölyelerinde üretilen numune alma kabini, entübe kabini, temassız ateş ölçer, sosyal mesafe koruyucu, dezenfekte sistemleri ve siperlik gibi ürünler, Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor.

Üretim kalemine "güvenli geçiş standı" adıyla bir yenisini daha ekleyen okul, günlük hayatın parçası haline gelen "HES kodu sorgulama, ateş ölçümü ve el dezenfekte" işlemlerinde kolaylık ve hız sağlayacak cihaz için resmi kurumlardan ve özel sektörden sipariş almaya başladı.

Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Tayyip Sarı, AA muhabirine, salgınla mücadelede "en kullanışlı" ürünleri üretmeyi dert edinerek yürüttükleri Ar-Ge çalışmasıyla "güvenli geçiş standını" ürettiklerini söyledi.

Sarı, insan sirkülasyonunun çok hızlı olduğu kamu kurumları ile alışveriş merkezleri gibi yerlerde, Kovid-19 kontrol noktaları için kolaylık sağlayacak bir cihaza ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

İnsanların buralara girerken üç aşamalı bir kontrolden geçtiğine dikkati çeken Sarı, "Bir insan buralara gittiğinde, kişinin önce el dezenfektanı alması, sonra ateşinin ölçülmesi, daha sonra da görevli tarafından HES kodunun sorgulanması gerekiyor. Bu aşamalardan sonra kişi risksiz görülürse girişine izin veriliyor. Biz, 'bunu en basite nasıl indirgeyebiliriz, üç işlemi tek stantta nasıl birleştirebiliriz' diye düşündük." dedi.

"Üç işlemi tek stantta birleştirdik"

Okul atölyelerinde yürüttükleri çalışmayla üç işlemi tek seferde yapabilecek bir cihaz geliştirdiklerini kaydeden Sarı, şöyle konuştu:

"Öğretmen ve öğrenci arkadaşlarımızdan bir ekip oluşturarak istişarelerde bulunduk. Daha önce ürettiğimiz ürünleri tek stantta buluşturabileceğimizi düşündük. Temassız ateş ölçerimizle temassız el dezenfektanını aynı kutu içinde birleştirdik. Dezenfektan alınırken aynı zamanda bilekten de ateş ölçümü yapılabilmesini sağladık. Bir tablet vasıtasıyla da HES sorgulaması yapılabilecek bir dizayn oluşturduk."

"Ürünü tamamen okulumuzda ürettik"

Sarı, ürünün elektronik ve metal aksamından kutusuna kadar tamamen öğrenci ve öğretmenler tarafından geliştirildiğini vurgulayarak, "Ürün, tablet dışında tamamen okulumuzda üretildi. Bir hafta okulumuzla denedik ve çok faydalı olduğunu gördük. Hızlı bir sirkülasyon sağladı. Öğrenciler, okula girerken rahatlıkla ateşini ölçüp, dezenfektanını alıp, hızlı bir şekilde karekodunu okutarak kontrolden geçiyor." ifadelerini kullandı.

Özel kuruluşların, kamu kurumlarının ve okulların talepleri doğrultusunda üretime başladıklarını belirten Sarı, şöyle devam etti:

"Talebe göre, çok rahat günlük üç dört tane üretebiliriz. Haftalık üretim kapasitesini elliye kadar çıkarabiliriz. Çalışmalarımızda İl Milli Eğitim Müdürümüz Seyit Ali Büyük'ün çok büyük desteğini görüyoruz. Allah izin verirse ikinci dönem okullarımız açıldığı zaman bunu öğrencilerimizin hizmetine de sunmayı arzu ediyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Güvenli Geçiş Standı' HES kodu sorguluyor, ateş ölçüyor, el temizliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İznik'te define arayan 3 kişi hayatını kaybetti
    14:19 İznik'te define arayan 3 kişi hayatını kaybetti

    Bursa'nın İznik ilçesinde define aramak için girdikleri mağarada gaz sızıntısı nedeniyle hayatını kaybeden baba, oğul ve bir arkadaşının cesetleri bulundu. İhlas Haber Ajansı tarafından görüntülenen mağara ve tünellerde birden fazla salon bulunuyor.

  • Tokat Polisi Mahsur Kalan Köpeği Kurtardı
    14:17 Tokat Polisi Mahsur Kalan Köpeği Kurtardı

    Tokat'ın Güneşli Mahallesi'nde bir inşaattan yükselen köpek havlama sesleri, duyarlı vatandaşların dikkatini çekti. Polis ekipleri, asansör boşluğunda mahsur kalan köpeği zorlu bir operasyonla kurtardı. Olayın görüntüleri sosyal medyada büyük beğeni topladı.

  • Çağdaş Bodrumspor, Yukatel Merkezefendi Belediyesi Basket maçına hazırlanıyor
    14:14 Çağdaş Bodrumspor, Yukatel Merkezefendi Belediyesi Basket maçına hazırlanıyor

    Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi'nin 28. haftasında Yukatel Merkezefendi Belediyesi Basket'e konuk olacak Çağdaş Bodrumspor, önemli maç öncesi hazırlıklarını sürdürüyor. Genel Menajer Onur Aksoy, takımın bu zorlu süreci birlikte aşacağına inandıklarını ve taraftarların desteğiyle hedeflerine ulaşacaklarını belirtti.

  • Erzurum'da parkta çıkan kavgada 16 yaşındaki çocuk bıçakla yaralandı
    14:13 Erzurum'da parkta çıkan kavgada 16 yaşındaki çocuk bıçakla yaralandı

    Erzurum'un Palandöken ilçesinde bir parkta öğrenciler arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavgada bıçakla omzundan yaralanan 16 yaşındaki C.Y, olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından Erzurum Şehir Hastanesi'ne kaldırıldı. İhbar üzerine bölgeye sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Olaya karıştığı iddia edilen 2 şüpheli gözaltına alındı.

  • Kars 36 Spor Kulübü Başkanı Ali Uçum, Belediye Başkanı Prof. Dr. Ötüken Senger'e forma hediye etti
    14:13 Kars 36 Spor Kulübü Başkanı Ali Uçum, Belediye Başkanı Prof. Dr. Ötüken Senger'e forma hediye etti

    Kars 36 Spor Kulübü Başkanı Ali Uçum, beraberindeki yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Yaşar Kop ile birlikte Kars Belediye Başkanı Prof. Dr. Ötüken Senger'i ziyaret ederek, takımın başarısı için destek istedi. Başkan Uçum, Senger'e Kars 36 Spor'un 36 numaralı formasını hediye etti.

  • Aksaray'da kaçak telefoncuya jandarma baskını
    14:12 Aksaray'da kaçak telefoncuya jandarma baskını

    Aksaray'da kaçak cep telefonu aparatlarını satan bir iş yerine jandarma tarafından düzenlenen operasyonda çok sayıda kaçak ürün ele geçirildi. Operasyon sonucunda 7 adet gümrük kaçağı cep telefonu, 6 adet akıllı saat, 37 adet cep telefonu şarj aleti, 38 adet kulaklık, 7 adet hoparlör ve 9 adet araç telefon tutacağı bulundu. İş yeri sahibi gözaltına alınırken, olayla ilgili tahkikat devam ediyor.

  • AYM, arabuluculukta katılmayan tarafın yargılama giderinden sorumlu olma hükmünü iptal etti
    14:12 AYM, arabuluculukta katılmayan tarafın yargılama giderinden sorumlu olma hükmünü iptal etti

    Anayasa Mahkemesi (AYM), arabuluculukta ilk toplantıya katılmayan tarafın vekalet ücreti ve yargılama giderinin tamamından sorumlu olacağına ilişkin yasa hükmünü iptal etti. AYM'nin gerekçeli kararında, bu hükmün mülkiyet ve mahkemeye erişim haklarına sınırlama getirdiği ve orantısız bir külfet yüklediği belirtildi.


Advertisement