Güzel havalar Pazaryeri tescilli fasulye üreticisini umutlandırdı - Son Dakika
Güncel

Güzel havalar Pazaryeri tescilli fasulye üreticisini umutlandırdı

Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde yetiştirilen ve "Pazaryeri boncuğu" adıyla tescillenen fasulye üretiminde, hava koşulları elverişli giderse yıllık ortalama 700 ton olan rekoltenin aşılması bekleniyor.

16.06.2019 11:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İBRAHİM ÖZTOSUN - Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde yetiştirilen ve "Pazaryeri boncuğu" adıyla tescillenen fasulye üretiminde, hava koşulları elverişli giderse yıllık ortalama 700 ton olan rekoltenin aşılması bekleniyor.

Bölgede 50-60 yıllık geçmişe sahip fasulyenin ilk dönemlerde sınırlı olan ekimi, bugün 530 dolayında çiftçi tarafından yaklaşık bin 800 dekar alanda yapılıyor.

İlçenin rakımının yüksekliği ve hava sıcaklığının fazla olmaması, "Pazaryeri boncuğu"na ayrı bir lezzet katıyor. Bu fasulye, kılçıksız ve dış yüzeyinin parlaklığından dolayı rağbet görüyor.

İstanbul, Bursa, Eskişehir gibi çevredeki büyük şehirlere gönderilen ürünün, hasadın ilk döneminde kilogram başına 5-6 liradan alıcı bulması öngörülüyor.

"Çiftçilerimiz ürününü satarken zorlanmıyor"

İl Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bilecik genelinde ekonomik değere sahip 72 çeşit ürün yetiştirildiğini söyledi.

Yoldaş, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünce tescillenen "Pazaryeri boncuğu"nun, getirisi en yüksek ürün olduğu için ilçe halkının fasulye ekimine ağırlık verdiğini vurguladı.

Ekim işleminin bir ay önce yapıldığını aktaran Yoldaş, "Ekilen tohumlar yaklaşık 15 gün içinde kardeşlenme dönemine girer. Sarmaşık bir bitki olduğundan bu duruma gelince yaklaşık 1,5-2 metre boyunda daha önceden hazırlanmış tesisatlara ip atarak 'ipe sarma' dediğimiz direkler arasına gerilen tellere bağlanır. Yaklaşık 1,5 ay içinde meyve vermeye başlar. Ağustos ayı içinde başlayan ürün verme işlemi, peyderpey eylüle kadar devam eder." diye konuştu.

Yoldaş, çiftçilerin büyük ilgi gördüğü için pazar payı artan bu ürünün satışında zorlanmadığını dile getirerek, rekolte beklentisine ilişkin şunları kaydetti:

"Çok sayıda çiftçi yoğun bir biçimde taze fasulye ekimine geçti. Bu sezon havaların uygun gitmesi halinde 2 bin ton civarında ürün almayı hedefliyoruz. Bu ürünün katma değerini artırmak için Pazaryeri Belediye Başkanımız Zekiye Tekin ile Gölpazarı Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Hakan Nihat Soyer'i ilçemize davet ederek bu üründen nasıl daha fazla gelir elde ederiz gibi çalışmalar içine girdik. Konserve gibi pazarlamak için neler yapabilir ve benzeri konularda ilçelerin kaymakamlıkları, belediyeleri ile koordineli bir biçimde çalışıyoruz."

Tarlalarda "ipe sarma" mesaisi

Fasulye üreticilerinden Metin Polat da bugünlerde ipe sarma işlemiyle uğraştıkları ürünün hasadına ağustos ayının ortalarında başlayacaklarını söyledi.

Üretim ve satıştan memnun olduklarını ifade eden Polat, "Pazarcılar ayağımıza kadar gelerek fasulyeyi alıyorlar. Bazen kendimiz de pazarlara çıkarak perakende satıyoruz. Malımız kaliteli olunca satışı çok kolay ve peşin para ile oluyor." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Güzel havalar Pazaryeri tescilli fasulye üreticisini umutlandırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı
    06:49 Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı

    Tokat'ta önceki gün meydana gelen 5,6'lık depremin ardından gün ağarınca hasarın boyutu netlik kazandı. Dron ile havadan görüntülenen merkez üssünde hasarın boyutu gözler önüne serildi. Depremin etkisiyle oluşan hasarın tam boyutu ve zarar görenlerin durumuyla ilgili detaylı bilgilendirme yetkililer tarafından gün içerisinde yapılması bekleniyor.

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.


Advertisement