Güzelpınar'da taş ocağı eylemi - Son Dakika
Güncel

Güzelpınar'da taş ocağı eylemi

Güzelpınar\'da taş ocağı eylemi

DENİZLİ'nin Pamukkale ilçesindeki Güzelpınar Mahallesi'nde yaşayanlar, yapımı planlanan taş ocağı projesine tepki gösterdi.

31.08.2019 13:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DENİZLİ'nin Pamukkale ilçesindeki Güzelpınar Mahallesi'nde yaşayanlar, yapımı planlanan taş ocağı projesine tepki gösterdi. Ellerinde kekik ve taşlarla slogan atan mahalleli, projenin tarımsal üretimi engelleyeceğini dile getirdi. Güzelpınar Mahalle Muhtarı Ergün Gürsoy, "CİMER'e yazdık, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne itiraz ettik.  Bu bölgede yüzde 100 organik kekik üretiyoruz. Türkiye'nin en önemli kekik üretim merkezlerinden birisiyiz. Buraya taş ocağı yapılırsa mahallemizde 10 yıl sonra hiçbir ürün yetiştiremeyiz" dedi.

?Türkiye'deki kekik ihtiyacının yüzde 80'ini karşılayan Denizli'nin Pamukkale ilçesinde Güzelpınar Mahallesi'ndeki 75 hektarlık alanda özel şirket tarafından kalker ocağı ve kırma eleme yıkama tesisi yapımı planlandı. Proje için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı, komşu Uzunpınar Mahallesi'nde düzenlendi. Geçen çarşamba günü yapılması planlanan toplantı, yoğun tepki nedeniyle yapılamadı. Mahalleli, tepkilerini dile getirmek için dün öğlen saatlerinde meydanda eylem yaptı. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı eylemde mahalle sakinleri, ellerine taş ve bölgenin temel geçim kaynağı olan kekik bitkisini alarak taş ocağı karşıtı sloganlar attı.

'10 YIL SONRA HİÇBİR ÜRÜN YETİŞTİREMEYİZ'

Konuyla ilgili açıklama yapan Güzelpınar Mahalle Muhtarı Ergün Gürsoy, açılması planlanan taş ocağının mahalledeki tarımsal üretime zarar verebileceğini söyledi. Projeye karşı çıktıklarını kaydeden Gürsoy, "CİMER'e yazdık, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne itiraz ettik. Bu bölgede yüzde 100 organik kekik üretiyoruz. Türkiye'nin en önemli kekik üretim merkezlerinden birisiyiz. En az 20 bin kişi bu bölgede, nar, ayva, ceviz ve zeytin üretimi yaparak geçimini sağlıyor. Biz burada taş ocağı istemiyoruz. Çivi bile çakılmasını istemiyoruz. Buraya taş ocağı yapılırsa mahallemizde 10 yıl sonra hiçbir ürün yetiştiremeyiz" dedi.

'TAŞ OCAĞI DEĞİL TEKSTİL FABRİKASI YAPSINLAR'

Mahalle sakinlerinden Zülkefil Gürsoy, yaşadıkları bölgenin kekik üretiminin yanı sıra temiz havasıyla da tanındığını söyledi. Projenin bölgedeki tarıma ve doğallığa zarar vereceğini kaydeden Gürsoy, "Bizim bu projeye büyük bir tepkimiz var. Madem bu şirket para kazanmak istiyor, biz onlara bir yer gösterelim. Para da almayalım, gelsin tekstil fabrikası kursun. Taş ocağı kurulursa, Güzelpınar ve çevresindeki mahalleler bu projeden büyük zarar görecek" diye konuştu.

Elindeki kekiğiyle birlikte eyleme katılan Gülnaz Uçar ise "Bizim mahallemizin en önemli gelir kaynağı kekik. Tarlalarımızın kenarına taş ocağı yapacaklar. Bu kadar insan açlıktan ölsün mü?" dedi.

'KEKİĞİN ÖLÜP GİTMESİNİ İSTEMİYORUZ'

Mahalle sakinlerinden Kezban Ünlü de, çocuklarını kekik üreterek okutmaya çalıştığını anlatarak, "Biz taş ocağı istemiyoruz. Organik olarak ürettiğimiz kekiklerimizin yurt dışına ihraç olmasını istiyoruz. Kekik üreterek geçimimizi sağlıyoruz. Bu ürünümüzün ölüp gitmesini istemiyoruz. Biz üreten olmak istiyoruz. Mevsimlik işçi olmak istemiyoruz. Biz çocuklarımızın ihtiyaçlarını kekik üreterek sağlıyoruz. Lütfen tarlalarımızı, turizmimizi öldürmeyin" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Güzelpınar'da taş ocağı eylemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karşıyaka Belediyesi, çocuk ve gençlere spor kursları düzenliyor
    12:13 Karşıyaka Belediyesi, çocuk ve gençlere spor kursları düzenliyor

    İzmir'de Karşıyaka Belediyesi tarafından çocuk ve gençlerin sporla buluşmasını sağlamak amacıyla 9 farklı branşta düzenlenen kurslardan 2 binden fazla katılımcı yararlanıyor. Sporla iç içe, sağlıklı nesiller yetiştirmek için çalışmalarını sürdüreceklerini vurgulayan Belediye Başkanı B. Yıldız Ünsal, 'Karşıyaka'mızın spor kenti kimliğini yeni nesillerimizle birlikte güçlendireceğiz' dedi.

  • Kayseri'de akrep yiyen kişi otobüste fenalaşarak hayatını kaybetti
    12:09 Kayseri'de akrep yiyen kişi otobüste fenalaşarak hayatını kaybetti

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde yaşayan Bilal Yiğit, girdiği bunalım sonucu 2 adet akrep yedikten sonra yolcu otobüsünde fenalaştı. Samsun'da hastaneye kaldırılan Yiğit, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Çin'de İşsizlik Oranı Düşüş Gösterdi
    12:09 Çin'de İşsizlik Oranı Düşüş Gösterdi

    Çin'de ankete dayalı kentsel işsizlik oranı 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre 0,3 puanlık düşüşle ortalama yüzde 5,2 seviyesinde gerçekleşti. Mart ayında ise işsizlik oranı yüzde 5,2 olarak kaydedildi. Kırsal kesimdeki göçmen işçi sayısı ise yüzde 2,2 artarak 185,88 milyona ulaştı. Ayrıca, Çin'in gayrisafi yurtiçi hasılası da yüzde 5,3 artış gösterdi.

  • Bandırma'da Büyükler Bahar Kupası Tenis Şampiyonası Başladı
    12:08 Bandırma'da Büyükler Bahar Kupası Tenis Şampiyonası Başladı

    Balıkesir'in Bandırma ilçesinde düzenlenen 'Büyükler Bahar Kupası Türkiye Serisi-3' tenis şampiyonası, Türkiye'nin çeşitli illerinden 55 sporcunun katılımıyla başladı. Turnuvaya Türkiye'nin çeşitli illerinden katılan 55 sporcu, Bandırma'da kıyasıya bir mücadele verecek. Bandırma Tenis Kulübü Başkanı Mustafa Kemal Sönmez, turnuva ile ilgili Bandırmalı tenis severlere yaptığı açıklamada şampiyonluk için ter dökecek sporcuların heyecanını paylaştı.

  • Salihli'de Yunus ekipleri ayakkabı hırsızını yakaladı
    12:08 Salihli'de Yunus ekipleri ayakkabı hırsızını yakaladı

    Manisa'nın Salihli ilçesinde devriye gezen yunus ekipleri, şüphelendikleri bir kişiyi durdurup arama yaptı. Yapılan aramada şüphelinin çaldığı ayakkabılar bulundu. Ayakkabılar sahibine teslim edilirken, şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı.


Advertisement