Gysb Başkanı Beyarslan: "Amacımız Suyun Verimli Kullanımını Sağlamak" - Son Dakika
Ekonomi

Gysb Başkanı Beyarslan: "Amacımız Suyun Verimli Kullanımını Sağlamak"

Gysb Başkanı Beyarslan: "Amacımız Suyun Verimli Kullanımını Sağlamak"

Kanada Yerel Girişimler Fonu (CFLI) tarafından hayata geçirilen “Bilinçli Anne-Babalar, Çiftçiler, Çevreye Duyarlı Nesiller” projesinin tanıtımı Güney Yüreğir Sulama Birliği’nde (GYSB) yapıldı.

07.12.2017 12:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kanada Yerel Girişimler Fonu (CFLI) tarafından hayata geçirilen "Bilinçli Anne-Babalar, Çiftçiler, Çevreye Duyarlı Nesiller" projesinin tanıtımı Güney Yüreğir Sulama Birliği'nde (GYSB) yapıldı. İklim değişikliği ve kuraklıkla mücadele konularında bilinç düzeyinin arttırılması amacıyla geliştirilen proje kapsamında, Adana'da sulama birliklerine üye en az 500 çiftçi eğitime alınacak.

345 bin dekarı sulanabilen 400 bin dekarlık görev alanı ile Adana'nın önde gelen sulama birliklerinden GYSB, iklim değişikliği, kuraklıkla mücadele bilincinin yerleşmesi, suyun etkin ve verimli kullanımını sağlamak amacıyla eğitim seferberliği başlattı. Geçtiğimiz hafta Çukurova Kalkınma Ajansı'nın (ÇKA) desteği ile gerçekleştirilen, 'İklim Değişikliği ve Kuraklıkla Mücadelede Etkin ve Verimli Sulama Sistemleri Eğitimi Projesi"ni tamamlayan GYSB yine önemli bir projeye ev sahipliği yaptı.

Avrupa Birliği'ne Uyum, Gelişim, Kültür ve Çağdaş Yaşam Derneği (EURODER) tarafından uygulanan ve Kanada Büyükelçiliği bünyesindeki, Kanada Yerel Girişimler Fonu programı kapsamında desteklenen "Bilinçli Anne-Babalar, Çiftçiler, Çevreye Duyarlı Nesiller" isimli projesi GYSB Meclis salonunda çiftçilere tanıtıldı.

Adana'da sulama birliklerine üye olup, tarımsal üretim yapan en az 500 çiftçinin iklim değişikliği, küresel ısınma, kuraklığa dayanıklı ürünler konusunda bilinçlendirilmesinin planlandığı proje sayesinde iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden korunarak sürdürülebilir tarımsal üretim yapılması hedefleniyor.

Kuraklıkla mücadelede eğitim önemli

Projenin tanıtım toplantısının açılışında konuşan GYSB Başkanı İhsan Oğuz Beyarslan, iklim değişikliği ve kuraklıkla mücadelede en önemli olgunun eğitimin olduğunu söyledi. Birlik olarak tarımın olmazsa olmazı suyun etkin ve verimli kullanımını sağlamak için mücadele verdiklerini dile getiren Başkan Beyarslan, "Birlik çalışanlarımıza yönelik, 15 - 24 Kasım 2017 tarihleri arasında Çukurova Kalkınma Ajansı'nın desteği ile gerçekleştirdiğimiz projemizi tamamladık. Hem birlik çalışanlarımız hem de bölgemiz için oldukça verimli bir eğitim çalışması oldu" dedi.

1994 yılına kadar Türkiye'de tarımsal sulamanın Devlet Su İşleri (DSİ) eliyle yapıldığını hatırlatan Başkan Beyarslan, "1994 yılından itibaren ise sulama birlikleri kurularak görevi suyu kullananlar devraldı. 30 Aralık 1994 yılında faaliyete geçen Güney Yüreğir Sulama Birliği, çiftçimize tam 21 yıldır kesintisiz hizmet sunuyor. Devletten destek almadan kendi imkanlarımız dahilinde sorumluluk sahamızdaki üyelerimize hizmet götürürken, geliştirdiğimiz projelerle de bölge çiftçimizin bilinç düzeyini arttırmaya yönelik eğitim çalışmaları yürütüyoruz" ifadelerini kullandı.

Başkan Beyarslan'ın açıklamalarının ardından GYSB'nin hayata geçirdiği projeler ve yürüttüğü çalışmalar sinevizyon gösterimi eşliğinde katılımcılara tanıtıldı.

İl Gıda Tarım ve Hayvanlık Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Birsen Ergün ise küresel ısınma ve iklim değişikliğinin su kaynakları ve tarıma etkileri konusunda açıklamalarda bulundu.

Sunumuna sera gazlarının etkisini anlatarak başlayan Ergün, yer yüzeyinin sıcaklığını dengeleyen sera gazlarının aşırı şekilde artmasının dengeleri bozarak küresel ısınma tehdidini oluşturduğunu söyledi.

Türkiye yüksek risk gurubunda

Ergün, iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek ülkeler arasında bulunan Türkiye'nin, yüksek kuraklık risk grubunda yer aldığına işaret ederek, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için, tarım alanlarının korunması, aşırı gübreleme ve ilaçlanmadan kaçınılması ve anız yakılmaması gerektiğine dikkat çekti.

Aşırı sulamanın olumsuz etkilerinden de söz eden Ergün, "İhtiyaçtan fazla verilen su israfa neden olduğu gibi bitkiye ve toprağa da zararlı. Bu dengenin bozulması bitki gelişimini bozar, verim kaybına yol açar. Modern sulama sistemine geçerek, enerji ve gübre gibi üretim girdilerinin aşırı kullanımını önleyebiliriz. Toprak, su kaynaklarımızın kalite ve miktar açısından korunması ile üretimde verimin artmasına katkıda bulunabiliriz" diye konuştu.

Ergün'ün katılımcıların sorulanı da yanıtladığı seminerin sonunda Kanada'nın Ankara Büyükelçiliği Yerel Girişimler Fonu Sorumlusu Gabriela Luna tarafından Güney Yüreğir Sulama Birliği Başkanı İhsan Oğuz Beyarslan'a saat hediye edildi. Başkan Beyarslan ise Kanadalı konuğuna, el yapımı lavanta kokular ve GYSB'nin Suyun Elçisi dergisini takdim etti.

Toplantıya İl Gıda Tarım ve Hayvanlık Müdür Yardımcısı Gürkan Yaşar, Adana Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayım ve Hizmetiçi Eğitim Merkezi (TAYEM) Uzmanlarından Dr. Fatih Barutçu, Güney Yüreğir Sulama Birliği yöneticileri ve çiftçiler katıldı. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Gysb Başkanı Beyarslan: 'Amacımız Suyun Verimli Kullanımını Sağlamak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çin Sanayi Şirketleri Kar Artışıyla İş Olanaklarına İyimser Bakıyor
    15:08 Çin Sanayi Şirketleri Kar Artışıyla İş Olanaklarına İyimser Bakıyor

    Çin'in önde gelen sanayi şirketleri, karlarındaki daimi artış sayesinde iş olanakları konusunda iyimserliğini koruyor. İmalat sektöründeki özel yatırımların bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 11,9 arttığı belirtilirken, şirketlerin yüzde 76'sının sanayi üretimlerinin bu yılın ikinci çeyreğinde büyümesini ya da sabit kalmasını beklediği ifade edildi. Büyük sanayi işletmelerinin sayısının da arttığı ve karlarının yükseldiği açıklandı.

  • Bitlis'te Çiriş Otu Satışı Başladı
    14:54 Bitlis'te Çiriş Otu Satışı Başladı

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde, ilkbaharın gelişiyle dağlık ve ormanlık arazilerde toplanan çiriş otu tezgahlarda satılmaya başlandı. Vatandaşlar, çiriş otunu ilçe merkezine getirerek kurdukları tezgahlarda satışa sunuyor. Çiriş otu, çorba, yumurta, pilav ve börek yapımında kullanılıyor ve doğal olduğu için çeşitli hastalıklara iyi geliyor.

  • Hakkari Dağlarında Doğal Bitkilerin Satışı
    14:53 Hakkari Dağlarında Doğal Bitkilerin Satışı

    Hakkari'nin Çukurca ilçesinin sınır kesimlerinde doğal olarak yetişen ve baharın habercisi olan bitkiler, vatandaşlar tarafından toplanarak satışa sunuluyor. Dağlardan toplanan bu bitkiler, Hakkari merkez ve Çukurca ilçesi bölgesinde çarşı merkezinde satılarak aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Seyyar satıcılık yapan Cengiz Baygun, şifalı bitkileri toplayarak pazarda satışını gerçekleştiriyor ve bu işi yapmasının sebebi olarak başka bir işinin olmamasını gösteriyor.

  • Seferihisar Belediyesi Gödence Köyü'nde Sakız Ağacı Dikti
    14:44 Seferihisar Belediyesi Gödence Köyü'nde Sakız Ağacı Dikti

    Seferihisar Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, Gödence Köyü'ndeki 30 dönümlük araziye 50 adet sakız ağacı dikerek ilçedeki tarım çeşitliliğini artırmayı hedefliyor.

  • Türkiye ile Mali arasındaki ticaret hacmi 2023 yılında 255 milyon doları aştı
    14:42 Türkiye ile Mali arasındaki ticaret hacmi 2023 yılında 255 milyon doları aştı

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Türkiye ile Mali arasındaki ticaret hacmi 2023 yılında 255 milyon doları aştı" dedi.

  • Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, gelir beyannamesi vermeyenlere çağrıda bulundu
    14:39 Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, gelir beyannamesi vermeyenlere çağrıda bulundu

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gelir beyannamesi vermeyen 400 binden fazla mükellefin olduğunu açıkladı. Şimşek, beyanname vermeyenlere de çağrıda bulunarak, 'Pişmanlık hükmünden yararlanmaya davet ediyoruz' dedi.

  • Dünya Bankası kredisiyle 11 bin Suriyeliye tarım alanında kadro verilecek iddiası
    14:39 Dünya Bankası kredisiyle 11 bin Suriyeliye tarım alanında kadro verilecek iddiası

    İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, Dünya Bankası'nın Türkiye'ye verdiği kredi anlaşmasında tarım alanında 2028 yılına kadar 11 bin Suriyeli sığınmacıya tarım alanında kadro verilmesi şartının da yer aldığını açıkladı. AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ise Tarım Bakanı'na sorduğunu ve bunun gerçeği yansıtmadığını söyledi. Karakaş, sosyal medya hesabından ilgili anlaşmaya dair belgeleri paylaştı.

  • Kayseri'de pastırmacılık yapan Yasin Güzel: Pastırma ve sucuk satışları Ramazan Bayramı'nda arttı
    14:30 Kayseri'de pastırmacılık yapan Yasin Güzel: Pastırma ve sucuk satışları Ramazan Bayramı'nda arttı

    Kayseri'de pastırmacılık yapan Yasin Güzel, Ramazan Bayramı'nda yerli ve yabancı turistlerin kente gelmesiyle pastırma ve sucuk satışlarının arttığını belirtti. Güzel, bayram sonrasında ise işlerin durduğunu ancak gurbetçilerin gelmesiyle tekrar yoğunlaşmayı beklediklerini söyledi. Ayrıca, et fiyatlarında bir artış olmaması nedeniyle pastırma ve sucuk fiyatlarında da değişiklik olmadığını ifade etti.


Advertisement