Orman Yangınları Çalıştayı başladı - Son Dakika
Toplum

Orman Yangınları Çalıştayı başladı

Orman Yangınları Çalıştayı başladı

Tarım ve Orman Bakanlığı, Küresel Isınma ve İklim Değişikliği Sürecinde Orman Yangınları Çalıştayı'nı başlattı.

13.10.2021 13:18  Güncelleme: 17:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarım ve Orman Bakanlığı, Küresel Isınma ve İklim Değişikliği Sürecinde Orman Yangınları Çalıştayı'nı başlattı. Tarım ve Orman Bakanlığı'nca düzenlenen Küresel Isınma ve İklim Değişikliği Sürecinde Orman Yangınları Çalıştayı Ankara'da başladı.

Açılışta konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, son 10 yıllık verilere bakıldığında çıkan yangınların yüzde 90'ının insan kaynaklı olduğunu belirtti. "Ama bu yangınların yayılma ve büyüme hızı daha çok iklimle ve meteorolojiyle ilgili. Bildiğiniz üzere iklim değişikliğinin etkilerini artık daha şiddetli hissediyoruz. Bu etkiler, bazı bölgelerimizde aşırı yağış ve sel afeti, bazı bölgelerinde kuraklık ve bazı bölgelerimizde ise büyük orman yangınları olarak karşımıza çıkıyor. Bu yılki temmuz ayı dünyada son 142 yılın en sıcak temmuz ayı olarak tarihe geçti" diye konuştu.

Ege ve Akdeniz bölgelerinde temmuz ayı ortalama sıcaklığının 27 derecelerde, nemin yüzde 50'lerin üzerinde, rüzgar hızının ise saatte 30 kilometre civarında olduğunu hatırlatan Bakan Pakdemirli, şunları kaydetti: "42 dereceye, rüzgar hızı saatte 70 km'ye yükselirken, nem oranı da yüzde 10'ların altına düştü. İşte, 17 gündeki 16 büyük yangının bu boyuta gelmesinin en büyük nedeni bu olumsuz şartlardır. Tabii dünyada da benzer manzaraları fazlasıyla gördük, görüyoruz. Kaliforniya, Yunanistan, İtalya ve daha birçok ülkedeki yangınlar, Sibirya ve Kanada'daki sıcak hava dalgaları gibi olaylar da iklim değişikliğinin boyutunu bizlere gösteriyor. Şu da bir gerçek maalesef önümüzdeki süreçte bu afetlerle daha sık ve daha çok karşılaşmak durumunda kalacağız. Bu nedenle iklimden daha hızlı değişmek zorundayız. "

Türkiye'nin orman yangınları ile mücadelede dünyaya örnek olan bir ülke olduğunu dile getiren Pakdemirli, "19 yıl önce ortalama 40 dakika olan yangına ilk müdahale süresini 12 dakikaya indirdik. Hedefimiz bunu 10 dakikanın altına indirmek. Dünyada yangına en hızlı müdahale rekoru Türkiye'ye aittir. Anayasanın 169'uncu maddesi bize şunu net olarak söyler; 'Yanan alanlar tekrar ağaçlandırılır ve başka amaçla kullanılmaz. ' Nokta. Yanan alanları tekrar ağaçlandırarak yeşil vatanın bir parçası haline getireceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bu alanları üç şekilde yeşillendireceğiz. İlk olarak arazi yapısına göre doğanın kendini yenilemesine müsaade edeceğiz veya sahadaki tohumların çimlenmesini bekleyeceğiz. Son olarak da arazi hazırlığı yapmak suretiyle fidanlarımızı toprakla buluşturuyor olacağız. " dedi.

Söz konusu çalıştayın orman yangınlarını önleme ve orman yangınlarıyla mücadelede yeni kurumsal politikalar üretme yolunda çok önemli bir rol üstlenmesini beklediklerini dile getiren Pakdemirli, çalıştay gündemini içeren dokuz ana başlığı şöyle sıraladı:

"Bir, yangın öncesi eğitim ve önleyici faaliyetler. İki, yangın öncesi yangına dayanıklı ormanların planlanması ve mevcut ormanlar ve korunan alanların dayanıklı hale getirilmesi ve bakımı. Üç, yangın öncesi iklim değişikliği ve küresel ısınma çerçevesinde mevcut araç-gereç ve insan kaynaklarının değerlendirilmesi. Dört, yangın süresince orman yangını yönetim organizasyonu, yangın süresince akut durumlarda insan, diğer canlılar, korunan alanlar, meskün mahal ve sanayi tesislerinin korunması. Altı, yangın sonrası yanan alanların yeniden orman haline getirilmesi. Yedi, orman yangınlarında iletişim ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi. Sekiz, orman yangınları ile mücadelede teknolojik gelişmeler ve inovatif yaklaşımlar. Dokuz, Akdeniz Ülkeleri Yangın Birliği'nin kurulması. "

Konuşmanın ardından Çalıştay 15 Ekime kadar devam edecek. orman yangınları çalıştayı tarım bakan bekir pakdemirli ankara

Kaynak: Habermetre

Son Dakika Toplum Orman Yangınları Çalıştayı başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement