DATÇA'DA GÜZ DOMATESİNDE HASAT ERKEN BAŞLADI - Son Dakika
Güncel

DATÇA'DA GÜZ DOMATESİNDE HASAT ERKEN BAŞLADI

MUĞLA'nın Datça İlçesi'nde, güz domatesi hasadı bu yıl erken başladı.

14.10.2021 11:21  Güncelleme: 14:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MUĞLA'nın Datça İlçesi'nde, güz domatesi hasadı bu yıl erken başladı. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle, hasat iki hafta erken başlarken, domates kelebeğine karşı organik mücadelede olumlu sonuç alındı; hem üretim hem de kalite arttı, üreticinin yüzü güldü.

Datça'nın ılıman ikliminde Kızlan, Karaköy ve Emecik kırsal kesimlerinde yetiştirilen güz domatesinin kilosu geçen yıl tarlada 2-2,5 TL'den satılırken, bu yıl 4 TL'den alıcı buldu. Datça'da, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 950 dönümlük alanda ekim yapılırken, üretimin yüzde 25'lik artışla ve 7-8 bin tona ulaşması bekleniyor.

Datça'da 25 yıldır güz domatesi yetiştiriciliği yapan 49 yaşındaki Halil Hayta bu yıl rekolte ve ürün kalitesinin arttığını söyledi.

Datça'nın kırsal Karaköy Mahallesi'nde 7 dekarlık alanda domates yetiştiriciliği yaptığını belirten Hayta, Datça'da, 1980'li yıllardan beri güz domatesi yetiştiriciliği yapılıyor. Ancak iki, üç yıl önce domates kurdu dediğimiz tutanın üretime büyük zararı oldu. Üretici zarar edince, ilçede ekim alanları çok azaldı. Daha önceki yıllarda tutaya karşı tarım ilaçları kullanarak önlem almaya çalışsak da sonuç alamadık. Son iki yıldır ise organik mücadele başlattık. Tarlaya domates kurdunun çok sevdiği bir bakteri salıyoruz. Bu yıl çok olumlu sonuçlar aldık. Bakteriyi yiyen domates kurtları anında ölüyor. Bakteri, ürüne ve insana ise zarar vermiyor. Domatesi dalından kopardığınızda, yıkadıktan sonra gönül rahatlıkla yemek mümkün oluyor. Herhangi bir kalıntı bırakmıyor dedi.

Geçen yıl firmalardan aldıkları fidelerde yaşanan sorunlar nedeniyle çok iyi verim alamadıklarını ifade eden Hayta, Bu yıl fidelerdeki sorun da ortadan kalkınca üretimde artış oldu. Bu yıl istediğimiz tohum ve istediğimiz fideler geldi. Çok güzel verim var. Bugün itibariyle hasat başladı. Şu an kilosu 4 TL'den alıcı buldu. Geçen yıl da fiyatlar iyi idi ancak bu yıl daha da iyi, üreticinin yüzü gülecek. Bu yıl dönüm başına 8 ile 10 ton arası ürün bekliyoruz diye konuştu.

Datça'da mevsimin ilk ürünün İzmir Hali'ne gönderileceğini belirten Hayta, Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle, hasat iki hafta erken başladı. İzmir'in yanı sıra aralık ayı sonuna kadar Ankara, İstanbul, Aydın ve Manisa gibi illere Datça'nın güz domatesini göndereceğiz. Şimdiden, bu illerdeki tüketicilerimize bu müjde verebiliriz dedi.

DATÇA\'DA GÜZ DOMATESİNDE HASAT ERKEN BAŞLADI
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel DATÇA'DA GÜZ DOMATESİNDE HASAT ERKEN BAŞLADI - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.


Advertisement