Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Kırgızistan'da açılışını yaptığı camide ilk cuma namazını kıldırdı - Son Dakika
Güncel

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Kırgızistan'da açılışını yaptığı camide ilk cuma namazını kıldırdı

- Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Kırgızistan'da açılışını yaptığı camide ilk cuma namazını kıldırdı Kırgızistan'da Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaptırılan İmam Serahsi Camii ve Külliyesi'nin açılışını yapan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Bu camimiz Kırgızistan Devleti'nin 30'uncu...

22.10.2021 16:20  Güncelleme: 17:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Kırgızistan'da açılışını yaptığı camide ilk cuma namazını kıldırdı

OSH - Kırgızistan'da Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaptırılan İmam Serahsi Camii ve Külliyesi'nin açılışını yapan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Bu camimiz Kırgızistan Devleti'nin 30'uncu bağımsızlık yılı için bir hediye olmuştur. Rabbimiz bu camimizi birlik ve beraberlik, barış ve kardeşliğin merkezi eylesin" dedi. Erbaş, camideki ilk cuma namazını da kıldırdı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Kırgızistan'da TDV tarafından yaptırılan Özgen İmam Serahsi Camii'nin açılışını yaptı. Ünlü İslam alimlerinden İmam Serahsi'nin türbesinin yanı başında inşa edilen caminin açılış töreninde konuşan Erbaş, Türkiye'den selam getirdiğini ifade ederek, "Kutlu mabedin açılışı vesilesiyle sizlerle beraber olmaktan büyük bir mutluluk, onur ve heyecan duyduğumu açıkça ifade etmek istiyorum. Zira bu toprakların İslam kültür ve medeniyetinde çok özel bir yeri vardır" dedi.

Erbaş, bu toprakların tarih boyunca insanlığın ufkunu aydınlatan nice alimlerin, erenlerin yetiştiği bir diyar olduğunu söyledi. İslam düşüncesinde ve toplumlarında hayatın kalbinde, şehrin merkezinde, medeniyetin temelinde cami olduğunu belirten Erbaş, "İnsanlık tarihi, bir mabedin etrafında oluşmuştur. Kur'an-ı Kerim ilk mabet olan Kabe'yi, alemlere rahmet ve hidayet kaynağı olarak bize tanıtmaktadır. Peygamber Efendimiz'in de hicretten sonra Medine-i Münevvere'de ilk yaptığı iş bir mescit inşa etmek olmuştur. Medine'de İslam toplumu, işte o Mescid-i Nebevi'nin etrafında şekillenmiştir" ifadelerini kullandı.

"Camiler, yardımlaşmanın, beraberliğin, kardeşliğin merkezidir"

Erbaş, Hazreti Peygamberin inşa ettiği mescidin işlevlerini anlatarak, "Mescid-i Nebi, ihtiyaçların karşılandığı, sorunların çözüme kavuşturulduğu, kimsesizlerin himaye edildiği bir hayat merkezi olmuştur her zaman. Edebin, adabın, ilmin ve irfanın aşılandığı bir hayat merkezi olmuştur. Bir mektep olarak hizmet sürekli vermiştir. Nitekim İslam'ın en güzide topluluğu olan sahabe nesli işte o mescitte yetişmiştir" dedi.

Camilerin tevhit inancının sembolü olduğunu dile getiren Erbaş, "Camiler, yardımlaşmanın, beraberliğin, paylaşmanın, kardeşliğin merkezi olmuştur. İslam toplumlarının kimliğidir. Minberi ve kürsüsüyle, üstün insanlık nizamının öğretildiği, ilim, ahlak, marifet ve hikmet derslerinin verildiği hakikat merkezleri, mektepleri olmuştur" şeklinde konuştu.

"Müslümanlar büyük medeniyetler kurmuşlardır"

İslam'ın insanlığın huzur, hukuk ve güzel ahlak çizgisini ifade ettiğine işaret eden Erbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son ilahi mesaj Kur'an-ı Kerim'in rehberliğinde ve Hazreti Muhammed'in izinde yürüyen Müslümanlar, Endülüs'ten Fergana Vadisi'ne peygamberin mirası üzerinde yükselen ve hikmete dayalı köklü bir ilim geleneği ve büyük medeniyetler kurmuşlar ve insanlığın ufkunu aydınlatmışlardır. Yüzyıllar sonrasına yön verecek eserler telif eden bu alimlerimiz, İslam'ın huzur, hikmet ve esenlik iklimini bütün dünyaya taşımışlar, yaymışlardır. İşte büyük alim, fakih, kelam bilgini İmam Serahsi bunlardan birisi ve en önemlilerindendir. Pek çok kitabının yanında özellikle 'El-Mebsüt' adlı muhteşem eseri, Hanefi mezhebindeki fıkhi görüşlerin ve delillerinin en geniş şekilde ele alındığı ve sistemli bir tahlilinin yapıldığı ilk ve en hacimli çalışmadır."

"Bizler, aynı inancın, tarihin ve kültürün mensuplarıyız" diyen Erbaş, "Fergana Vadisi'nden 7 kıtaya ilim, hikmet ve muhabbet taşıyan bir medeniyetin mensupları ve torunlarıyız. İslam düşüncesinin ve ahlakının maverası olan bu coğrafyanın ilim, hikmet ve kültür dünyamıza kazandırmış olduğu zenginlikleri, nesillerimize en güzel şekilde aktarmanın coğrafyamızın, ümmetin ve insanlığın geleceği açısından oldukça önemli olduğunu vurgulamak istiyorum" ifadelerini kullandı.

"Camimiz Kırgızistan Devleti'nin 30'uncu bağımsızlık yılı için bir hediye olmuştur"

Erbaş, sözlerini şöyle tamamladı:

"İslam medeniyet tarihinin en bereketli merkezlerinden biri olan Fergana Vadisi'ne mührünü vuran ve kaynaklarımızda 'İmamların güneşi' olarak kendisinden bahsedilen Ebü Bekr Şemsü'l-eimme Muhammed bin Ebi Sehl Ahmed es-Serahsi'yi rahmet ve şükranla yad ediyor, adının verildiği böylesi muhteşem bir caminin inşa edilmesinden duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Bu muazzam eserin ortaya çıkmasında maddi-manevi desteği olan herkese teşekkür ediyorum. Bundan sonra inşallah hem milletimiz hem cumhurbaşkanlarımızın da büyük destekleri ile bu cami çok güzel hizmetler verecektir. Öyle inanıyorum ki bu camimiz Kırgızistan Devleti'nin 30. bağımsızlık yılı için bir hediye olmuştur. Yüce Rabbimiz bu camimizi birlik ve beraberlik, barış ve kardeşliğin merkezi eylesin. İlim irfan, bilgi hikmet merkezi kılsın. Ahlakın, adabın ve faziletin mektebi kılsın."

Caminin açılışını gerçekleştiren Erbaş, daha sonra hutbe irad etti ve cuma namazını kıldırdı. Erbaş ayrıca İmam Serahsi'nin türbesini ziyaret ederek dua etti. Açılışa Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Ahmet Sadık Doğan, KKTC Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünsal, Kırgız Cumhuriyeti Devlet Din Komisyonu Başkanı Toygonbay Abdikarov, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selim Argun, Dış İlişkiler Genel Müdürü Erdal Atalay, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafız Osman Şahin, Bişkek Din Hizmetleri Müşaviri Mürsel Öztürk ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Kırgızistan\'da açılışını yaptığı camide ilk cuma namazını kıldırdı
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Kırgızistan'da açılışını yaptığı camide ilk cuma namazını kıldırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mersin'de PTT 52. Balkan Ülkeleri Postacı Yürüyüş Yarışması Bölge Seçmeleri Gerçekleştirildi
    15:50 Mersin'de PTT 52. Balkan Ülkeleri Postacı Yürüyüş Yarışması Bölge Seçmeleri Gerçekleştirildi

    Mersin'de düzenlenen PTT 52. Balkan Ülkeleri Postacı Yürüyüş Yarışması Bölge Seçmeleri'ne 124 personel katıldı. Yarışmalarda erkekler ve kadınlar kategorisinde dereceye girenler Türkiye Geneli Eleme Yarışması'na katılma hakkı kazandı. Mersin PTT Başmüdürü Recep Öztürk, etkinliğin sosyal dayanışmayı arttırdığını ve sportmenlik ruhunu geliştirdiğini belirtti.

  • İsrail'in Lübnan'a düzenlediği hava saldırılarında bir sivil yaralandı
    15:48 İsrail'in Lübnan'a düzenlediği hava saldırılarında bir sivil yaralandı

    Lübnan'ın doğusuna ve güneyine düzenlenen İsrail hava saldırılarında bir sivil yaralanırken, çok sayıda ev yıkıldı.

  • Karabük'te kaza yapan otomobil sitenin duvarında asılı kaldı
    15:48 Karabük'te kaza yapan otomobil sitenin duvarında asılı kaldı

    Karabük'ün Şirinevler Mahallesi'nde meydana gelen trafik kazasında, 78 AZ 229 ve 54 AIT 676 plakalı otomobiller çarpıştı. Çarpışmanın etkisiyle savrulan 78 AZ 229 plakalı otomobil, çevredeki bir sitenin bahçe duvarında asılı kaldı. Kazada yaralanan olmazken, olay güvenlik kamerası tarafından kaydedildi.

  • Adıyaman Belediye Başkanı 'Altın İğne' projesinin açılışını gerçekleştirdi
    15:46 Adıyaman Belediye Başkanı 'Altın İğne' projesinin açılışını gerçekleştirdi

    Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, kadınların tekstil sektöründe istihdam edilmesini sağlayacak olan 'Altın İğne' projesinin açılışını gerçekleştirdi. Belediye Başkanı olarak ilk açılışını gerçekleştiren Tutdere, 'Adıyaman Belediyesi olarak projelerimizle kadınlarımızın yanında olacağız' dedi.

  • Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Muhtarlarla İstişare Toplantısı Yaptı
    15:45 Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Muhtarlarla İstişare Toplantısı Yaptı

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Pınarbaşı ilçesinde 122 muhtarla bir araya gelerek istişare toplantısı düzenledi. Büyükkılıç, muhtarları kırsal bölgelere hizmet ulaştırmada en büyük destekçileri olarak nitelendirdi ve halkın mutluluğu ve huzuru için gece gündüz çalıştıklarını belirtti.

  • Adıyaman'da otomobil ile motosiklet çarpışması: 1 yaralı
    15:45 Adıyaman'da otomobil ile motosiklet çarpışması: 1 yaralı

    Adıyaman'da Yeni Mahalle 3.Çevre Yolu Demokrasi Okulu yakınlarında meydana gelen kazada, Berkay B. idaresindeki motosiklet ile Gülsüm D. idaresindeki otomobil çarpıştı. Kazada motosiklet sürücüsü Berkay B. ağır yaralandı ve Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralının sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Edirne'de trafik kazası: 1 ölü, 2 yaralı
    15:45 Edirne'de trafik kazası: 1 ölü, 2 yaralı

    Edirne'nin Keşan ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, 1 kişi hayatını kaybederken 2 kişi de yaralandı. Keşan istikametinde seyreden bir hafif ticari araç, arkadan gelen bir otomobilin çarpması sonucu şarampole uçarak takla attı. Kazada yaralananlar hastaneye kaldırıldı, ancak bir kişi tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Kazaya karışan otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Soruşturma devam ediyor.

  • Ordu'da Turizm Çalıştayı düzenlendi
    15:44 Ordu'da Turizm Çalıştayı düzenlendi

    Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) öncülüğünde düzenlenen Turizm Çalıştayı'na sektör temsilcileri katıldı. Çalıştayda, Ordu'nun turizm potansiyeli, sorunlar ve çözüm önerileri, turizm lokasyonları, mekansal planlama ve pazarlama konuları ele alındı. OTSO Başkanı Karlıbel, çalıştayın amacının Ordu'nun turizm pastasından pay almasını sağlamak olduğunu belirtti.

  • Düzce Belediyesi İtfaiyesi, Orhangazi Mahallesindeki Ev Yangınına Müdahale Etti
    15:44 Düzce Belediyesi İtfaiyesi, Orhangazi Mahallesindeki Ev Yangınına Müdahale Etti

    Düzce Belediyesi İtfaiyesi, Konuralp bölgesi Orhangazi Mahallesinde meydana gelen ev yangınına kısa sürede müdahale ederek kontrol altına alınmasını sağladı. Yangında evde maddi hasar meydana geldi.


Advertisement