Son Dakika | Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, tarımsal destekleri açıkladı Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Son Dakika | Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, tarımsal destekleri açıkladı Açıklaması

Son dakika haberleri: Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bu yıl hasat edilen buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için gübre desteklerini yüzde 25, 2022 üretim yılı için de hububat dahil tüm ürünlerde gübre desteklerini yüzde 100 artırarak ödeyeceklerini bildirdi.

01.11.2021 08:59  Güncelleme: 13:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bu yıl hasat edilen buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için gübre desteklerini yüzde 25, 2022 üretim yılı için de hububat dahil tüm ürünlerde gübre desteklerini yüzde 100 artırarak ödeyeceklerini bildirdi.

Pakdemirli, Orman Genel Müdürlüğünde tarımsal desteklere ilişkin yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ham madde, girdi ve nakliye maliyetlerinin arttığına işaret etti.

Nüfus ve kentleşmenin artması ve küresel ısınmayla birlikte tarımsal üretimle ilgili risklerin ortaya çıktığını belirten Pakdemirli, Türkiye'nin de orman yangınları, seller ve şiddetli kuraklığa maruz kaldığını söyledi.

Pakdemirli, tarımsal üretimin stratejik olduğunun bir kez daha öne çıktığını vurgulayarak, Kovid-19 salgını sürecinin en başından itibaren tedbirler aldıklarını, arz sıkıntısı yaşanan önemli bir ürün olmadığını ifade etti.

Son 20 yılda yapılan baraj ve sulama yatırımları sayesinde meteorolojik kuraklığın tarımsal kuraklığa dönmediğine işaret eden Pakdemirli, "Geçen yıl, bitkisel üretimde 126 milyon tonla Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdık." dedi.

"Gıda güvenliği önemli bir konu"

Pakdemirli, iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirmek için ciddi çalışmalar yaptıklarını, bu kapsamda yatırımları artırdıklarını ve tarımsal Ar-Ge ile ilgili faaliyetleri ciddi aşamaya getirdiklerini söyledi.

Son 19 yılda 600 baraj, 8 binden fazla su ve sulama tesisi inşa ederek çiftçilere sulama altyapısı kazandırdıklarını dile getiren Pakdemirli, kuraklığa toleranslı bitkiler geliştirdiklerini ifade etti.

Pakdemirli, tohumda yerlilik oranını yüzde 96'ya çıkardıklarını ve bunları Türkiye topraklarına uyumlu hale getirdiklerini belirterek, "Son 19 yılda buğdayda aynı birim alanda yüzde 41, şeker pancarında yüzde 54, ayçiçeğinde yüzde 84 ve mısırda yüzde 124 verim artışı oldu. Hayvancılıkta da ciddi verim artışı yaşadık. Sığır ortalamasında et verimi yüzde 60, sığırdaki süt verimi yüzde 85 arttı." diye konuştu.

2050'de artan nüfus nedeniyle daha fazla gıdaya ihtiyaç duyulacağına ancak kıt kaynaklar nedeniyle tarımsal üretimde düşüş beklendiğine dikkati çeken Pakdemirli, şöyle devam etti:

"Bugün yapmış olduğumuz araştırmaların çok ötesinde araştırmalar yaparak, Ar-Ge faaliyetlerimizi daha iyi noktaya getirmemiz lazım. Bu zor denklemler arasında gıda güvenliğinin önemli bir konu olduğunu düşünüyoruz. Bütün öngörüleri dikkate alıyoruz, yatırım ve Ar-Ge çalışmalarımıza devam ediyoruz."

"Tüm ürünlerde gübre desteklerini yüzde 100 artıracağız"

Pakdemirli, 19 yıldır tarım ve hayvancılığı stratejik bir sektör olarak gördüklerini, tarımı günlük siyasi tartışmaların dışında tuttuklarını söyledi.

Üreticinin ve tüketicinin yanında olmaya devam ettiklerini belirten Pakdemirli, iklim değişikliği ve salgının piyasaları derinden etkilediğini vurguladı.

Pakdemirli, tarımsal ürünlerde ve girdilerde küresel bazda çok büyük artışlar olduğuna işaret ederek, uluslararası boyutta yaşanan gelişmeleri de yakından takip ettiklerinin altını çizdi. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın destekleriyle 2021 başında gübre desteklerinin yüzde 100, sertifikalı tohum desteklerini hububatta yüzde 88 ila yüzde 166 artırdıklarını hatırlattı.

Son günlerde dünya genelinde gübre ve gübre ham madde fiyatlarının tekrar artışa geçtiğine dikkati çeken Pakdemirli, yaşanan bu gelişmeler karşısında önceliklerinin çiftçilerin korunması ve üretimde sürdürülebilirliği sağlamak olduğunu belirtti.

Bu amaçla bu yıl hasat edilen buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için gübre desteklerini yüzde 25 artırarak ödeyeceklerini bildiren Pakdemirli, şunları söyledi:

"2022 üretim yılı için de hububat dahil tüm ürünlerde gübre desteklerini yüzde 100 artırarak ödeyeceğiz. Buğday, arpa, çavdar, tritikale ve yulaf için 16 lira olan gübre desteğini 2021 yılı üretimi için dekara 20 lira, 2022 üretim yılı için de dekara 32 lira olarak ödüyor olacağız. Diğer ürünlerde ise gübre desteklerini 2021 üretim yılı için dekara 8 lira, 2022 üretim yılı için de dekara 16 lira olarak ödeyeceğiz. 2022 üretim yılı için sertifikalı tohum kullanım desteğini buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale ve çeltik için yüzde 50 artışla dekara 24 liraya çıkardık.

Bu düzenlemeyle son 2 yıllık süreçte buğdayda gübre desteğini tam 4 misli, sertifikalı tohum desteğini de yaklaşık 3 misli artırdık. Mazot desteğini de her üretim yılı için maliyetinin ortalama yüzde 50'si olacak şekilde ödemeye devam edeceğiz. Her zaman çiftçimizin yanında olduk, imkanlar çerçevesinde olmaya da devam edeceğiz. Üreticilerimiz ve yetiştiricilerimiz, maliyetlerindeki artıştan endişe etmesin, gönülleri ferah olsun, onlar ekip biçmeye devam etsin."

Pakdemirli, son 3 senedir Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde çiftçiye ciddi pozitif ayrımcılık yaptıklarını, özellikle artan desteklerin yanında doğru planlanmış, üretici dostu müdahale alım programlarına başladıklarını ifade etti.

"Daha fazla üretmemiz lazım"

Bu müdahale alım programlarının hasat öncesi açıklanan, üreticinin maliyetlerinin üzerinde konumlanan ve üreticiyi sürdürülebilir olarak üretime sevk eden bir politikası olduğunu dile getiren Pakdemirli, "Ben buradan çiftçilerimize seslenmek istiyorum; daha fazla üretmemiz lazım, tohumu daha fazla toprakla buluşturmamız lazım. Ahırı, ağılı ve kümesi mutlaka dolu tutmamız lazım. Tarımsal üretim, bir milli güvenlik meselesidir. Ben her zaman bunu söylüyorum. Bunu da günlük siyasetten ari olarak tutmamız, siyasetin dışında konuşmamız lazım." dedi.

"Tarımsal üretim seferberliğimizin startını veriyoruz"

Pakdemirli, çiftçinin emeği ve gayreti sayesinde bir karış toprağın boş kalmasına müsaade etmeyeceklerini vurgulayarak şunları kaydetti:

"Şimdi ekim zamanı, şimdi tohumu toprakla buluşturma zamanı. Allah'ın izniyle, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sürülmedik tarla, ekilmedik tohum kalmayacak. Bu gayret ve hedefle çalışmaya devam ediyor olacağız. Az sonra buradan il müdürlerimizle bir video konferans toplantısı gerçekleştireceğiz, 50 talimat vereceğiz.

4 bakan yardımcım, 81 il tarım müdürüm, 922 ilçe tarım müdürüm, tüm üretim sürecinde çiftçilerimizin yanında olacaklar. Tarımsal üretim seferberliğimizin startını veriyoruz. Üretim sezonu boyunca da tam kadro sahada olacağız."

Son Dakika | Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, tarımsal destekleri açıkladı Açıklaması
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Son Dakika | Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, tarımsal destekleri açıkladı Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hayata Anlam Katanlar Derneği, Ramazan'da ihtiyaç sahibi ailelere yardım elini uzattı
    13:46 Hayata Anlam Katanlar Derneği, Ramazan'da ihtiyaç sahibi ailelere yardım elini uzattı

    Samsun merkezli Hayata Anlam Katanlar Derneği, Sosyal Yardımlaşma Platformu üyeleri ile birlikte kurdukları iftar çadırında her gün 650 kişiye sıcak yemek dağıtıyor. Ayrıca, teravih çıkışlarında cemaate ikramlarda bulunup, namaza gelen çocuklara hediyeler vererek Ramazan sevincini yaşatıyorlar.

  • Samsun'da depo olarak kullanılan iş yerinde çıkan yangında maddi zarar oluştu
    13:46 Samsun'da depo olarak kullanılan iş yerinde çıkan yangında maddi zarar oluştu

    Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan bir iş yerinde çıkan yangında depoda bulunan ambalaj malzemeleri zarar gördü. Yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü. Polis olayla ilgili inceleme başlattı.

  • CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda 'para sayma' görüntüleri soruşturması devam ediyor
    13:46 CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda 'para sayma' görüntüleri soruşturması devam ediyor

    CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği öne sürülen 'para sayma' görüntülerine ilişkin soruşturmada CHP Parti Meclis Üyesi Turgay Özcan'da 'şüpheli' sıfatıyla Savcılıkta ifade verdi.

  • Antalya'da dev uyuşturucu operasyonu: 1,5 milyon kullanımlık A4 ele geçirildi
    13:45 Antalya'da dev uyuşturucu operasyonu: 1,5 milyon kullanımlık A4 ele geçirildi

    Antalya'da polisin düzenlediği operasyonda, 1 milyon 520 bin kullanımlık 245 sentetik kannabinoid Bonzai maddesi ele geçirildi. Ele geçirilen miktarın Antalya'da bugüne kadar tek seferde ele geçirilen en yüksek miktar olduğu belirtildi. Operasyonda yakalanan 3 şüpheli şahıs 'Uyuşturucu Madde Ticareti Yapma' suçundan Antalya Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edildi.

  • Muş'ta 60. Kütüphane Haftası Kutlandı
    13:45 Muş'ta 60. Kütüphane Haftası Kutlandı

    Muş Halk Kütüphanesi'nde düzenlenen törende, kütüphanelerin toplumun aynası olduğu vurgulandı. Muş Valisi Avni Çakır, kütüphane kültürünün son yıllarda geliştiğini belirtirken, Belediye Başkanı Feyat Asya ise okumanın ve kütüphanenin önemine dikkat çekti. Törenin ardından en çok kitap okuyan öğrencilere hediyeler verildi.

  • Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ı Anma Töreni'nde konuştu
    13:45 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ı Anma Töreni'nde konuştu

    Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Adalet Sarayı'nda düzenlenen Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ı Anma Töreni'nde yaptığı konuşmada, şehit savcıyı adalete olan inancıyla, vatan ve millet sevgisiyle, dik duruşuyla hatırladıklarını belirtti. Tunç, terör örgütlerine ve adaletsizliğe karşı mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladı.

  • Yozgat'ta Trafik Kazalarının Yüzde 82'si Sürücü Dikkatsizliğinden Kaynaklanıyor
    13:44 Yozgat'ta Trafik Kazalarının Yüzde 82'si Sürücü Dikkatsizliğinden Kaynaklanıyor

    Yozgat Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Yozgat'ta meydana gelen trafik kazalarının yüzde 82'sinin sürücülerin dikkatsizliği nedeniyle tek taraflı olarak gerçekleştiği belirtildi. Açıklamada, trafik kazalarının can kayıplarına ve yaralanmalara yol açmanın yanı sıra aileleri, arkadaşları ve toplumu derinden etkilediği vurgulandı. Tüm sürücülerin trafik kurallarına uyması, dikkatli ve saygılı bir sürüş sergilemesi gerektiği vurgulandı.

  • Beylikdüzü'nde silahla havaya ateş eden 2 şüpheli adliyeye sevk edildi
    13:42 Beylikdüzü'nde silahla havaya ateş eden 2 şüpheli adliyeye sevk edildi

    Beylikdüzü'nde sosyal medyada paylaşılan silahla ateş etme görüntüleri üzerine başlatılan çalışmada, 2 şüpheli adliyeye sevk edildi. Görüntülerde 3 kişinin yaya olarak havaya silahla ateş ettikleri tespit edildi. Şüpheli C.M. ile yaşı küçük Z.S. olayda kullanılan kurusıkı tabancayla yakalandı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan 2 şüpheli, genel güvenliği kasten tehlikeye soktuğu gerekçesiyle adliyeye sevk edildi.

  • Akçaabat'ta Meyve Fidanı Dağıtımı Gerçekleştirildi
    13:42 Akçaabat'ta Meyve Fidanı Dağıtımı Gerçekleştirildi

    Akçaabat Kaymakamlığı, Akçaabat Belediyesi, DOKAP ve Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Akçaabat'taki çiftçilere ücretsiz meyve fideleri dağıtıldı. Proje ile tarımsal kalkınma, ürün çeşitliliği ve çiftçi desteklenmeyi hedefleniyor.

  • Diyarbakır'da temizlik malzemelerinin karıştırılması sonucu 16 öğrenci gazdan etkilendi
    13:38 Diyarbakır'da temizlik malzemelerinin karıştırılması sonucu 16 öğrenci gazdan etkilendi

    Diyarbakır'da bir ilkokulda öğrencilerin sınıfa getirdikleri temizlik malzemelerini karıştırması sonucu açığa çıkan gazdan 16 öğrenci etkilendi. Öğrenciler hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Durumlarının iyi olduğu belirtilirken, olayla ilgili inceleme başlatıldı.


Advertisement