İstanbul İl Koordinasyon Kurulu 2021 Yılı 3. Dönem Toplantısı yapıldı - Son Dakika
Güncel

İstanbul İl Koordinasyon Kurulu 2021 Yılı 3. Dönem Toplantısı yapıldı

İstanbul İl Koordinasyon Kurulu 2021 Yılı 3. Dönem Toplantısı yapıldı

İstanbul Valiliği İl Koordinasyon Kurulu 2021 Yılı 3. Dönem Toplantısı ve İl Yatırımları, Ekonomik Durum ve Potansiyeli Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi.

25.10.2021 16:28  Güncelleme: 16:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Valiliği İl Koordinasyon Kurulu 2021 Yılı 3. Dönem Toplantısı ve İl Yatırımları, Ekonomik Durum ve Potansiyeli Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi.

İstanbul Vali Yardımcısı Şevket Atlı, toplantıda yaptığı konuşmada, ulusal plan ve programları il düzeyinde etkin olarak uygulamak ve il düzeyinde yürütülecek planlama çalışmalarını rasyonel kılmak için İl Koordinasyon Kurulu toplantılarının yaklaşık 40 yıldır hizmet vermeye devam ettiğini söyledi.

Bu toplantılarda ilde devam eden önemli yatırımların güncel durumlarının, varsa sorun ve darboğazların dile getirildiğini, gerek toplantı sırasında gerekse toplantı sonrası yapılan görüşmelerle iş birliği ve koordinasyon yoluyla sorunların giderildiğini anlatan Atlı, bundan sonraki toplantılarda da aynı şuurla, yürütülen yatırım ve hizmetlere ilişkin sorun ve darboğazların çözüme kavuşturulacağına inandığını kaydetti.

Atlı, 2021'in 3. döneminde ildeki yatırımcı bölge ve il kuruluşlarının yatırımları hakkındaki bazı rakamlara ilişkin şu bilgileri verdi:

"İlimizde finansman kaynağı; Genel Bütçe, Özel Bütçe, Mahalli İdareler (dış kredili projeler), SGK, KİT bütçelerine dayanan 1062 proje uygulanmaktadır. Bu projelerin toplam tutarı 239 milyar 565 milyon lira, önceki yıllar harcaması 75 milyar 322 milyon lira, yılı ödeneği 40 milyar 654 milyon lira olup, harcama tutarı ise 12 milyar 772 milyon lira olarak gerçekleşmiştir. 2021'de nakdi gerçekleşme oranı yüzde 31 olup, 211 proje tamamlanmıştır."

Genel ve özel bütçeli kuruluşların yürüttüğü proje çalışmalarına yönelik Atlı, "2021'de yürütülen 1015 projenin toplam tutarı 106 milyar 290 milyon lira, önceki yıllar harcaması 45 milyar 797 milyon lira, yılı ödeneği 14 milyar 118 milyon lira olup, yıl içi harcama tutarı 7 milyar 800 milyon liradır. Yüzde 55,3 oranında nakdi gerçekleşmeye tekabül etmektedir. İlçe belediyeleri dışında mahalli idareler tarafından yürütülen dış kredili yatırımlar dahil olmak üzere 47 projenin toplam tutarı 133 milyar 275 milyon liradır. Önceki yıllar harcaması 29 milyar 524 milyon, yılı ödeneği 26 milyar 536 milyon, yılı harcaması 4 milyar 963 milyon lira olup, nakdi gerçekleşme oranı yüzde 18,7 olarak gerçekleşmiştir." bilgisini verdi.

İstanbul Vali Yardımcısı Şevket Atlı, yıl içerisindeki ayrılan ödeneğin sektörel dağılımına bakıldığında, ulaştırma-haberleşme sektörünün yüzde 69 ile ilk sırada yer aldığını, bunu takiben diğer kamu hizmetlerinin yüzde 17,5, eğitim sektörünün yüzde 6,3, sağlık sektörünün de yüzde 3,5 oranında ödenekten pay aldıklarını dile getirdi.

Konuşmanın ardından yatırımların yürütülmesinde sorunlarla karşılaşan kurum, kuruluş ve STK temsilcileri ile diğer katılımcılar dinlendi.

İstanbul, Türkiye ekonomisinin yüzde 31'ini oluşturuyor

Daha sonra İl Yatırımları, Ekonomik Durum ve Potansiyeli Değerlendirme Toplantısı'na geçildi.

İstanbul Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdür Vekili Coşkun Sarıyıldız, burada yaptığı konuşmada, toplantıda ekonomik sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla kamu ve özel sektör yatırımlarının değerlendirilmesi, özel sektörün kamu yatırımı olarak talepleri ve beklentileri, İstanbul'un gelişimine yönelik ekonomik konulardaki talep ve önerilerin tespit edileceğini dile getirdi.

Türkiye ekonomisinin yüzde 31'ini oluşturan İstanbul'un ekonomik büyüklüğüyle dünyadaki birçok ülkeyle yarışabilecek durumda olduğuna dikkati çeken Sarıyıldız, ülkenin makro ekonomik gelişiminin İstanbul'u doğrudan etkilediğini, İstanbul'un ekonomisindeki dinamizmin de Türkiye'nin genelini etkilediğini kaydetti.

İl bazında en son açıklanmış olan 2019 verilerini hatırlatan Sarıyıldız, "İstanbul'un ekonomisi, 232 milyar dolar gayrisafi yurt içi hasıla ile Türkiye ekonomisinin yüzde 31'ini oluşturmaktadır. İstanbul'un ekonomisi AB içinde Londra, Paris, Madrid ve Milano gibi şehirlerden sonra gelmektedir. Türkiye'de kişi başı geliri en yüksek il, 15 bin 265 dolarla İstanbul'dur. İstanbul'da sektörler arasında ağırlığı en yüksek olan sektör hizmet sektörü olmakla birlikte, ağırlığı en fazla artan sektörler finans, sigorta, mesleki ve idari hizmetler sektörleri olarak görülmektedir. Türkiye'deki finans ve sigorta hizmetlerinin yüzde 58'i, bilgi ve iletişim hizmetlerinin yüzde 65'i İstanbul'da gerçekleşmektedir. İstanbul'daki istihdamın da yüzde 68'i hizmet sektöründedir." bilgisini verdi.

Sarıyıldız, 2020 yılı verilerine de değinerek şunları kaydetti:

"423 bin 414 şirketin ve 51 bini aşkın sanayi kuruluşunun faaliyet gösterdiği İstanbul'da dış ticaret hacmi 209 milyar doları geçmiştir. Böylece İstanbul, Türkiye'nin 388 milyar dolarlık dış ticaret hacminin yüzde 30'luk kısmını karşılamıştır. Türkiye 2020'de 169 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, bu ihracatın yüzde 50'sine denk gelen 83 milyar dolarlık kısmı İstanbul tarafından sağlanmıştır. İstanbul'da son 18 yılda tamamlanan 6 bin 381 proje için toplam 126 milyar lira yatırım harcaması yapılmıştır. Yapılan kamu yatırımları, Marmaray, İstanbul Havalimanı, Avrasya Tüneli ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi büyük altyapı projeleriyle ilimizde bir yandan yaşam kalitesi artarken, diğer yandan özel sektörel yatırımlarına da bir ivme kazandırılmakta ve güçlü ulaşım ağının altyapısı yenilenirken, uluslararası alanda küresel bir merkez konumuna gelmektedir."

Özellikle son yıllarda sağlık alanında da İstanbul'u sağlık turizminin başkenti haline getirecek önemli yatırımlar yapıldığını belirten Sarıyıldız, ilin, 40 bini aşkın hastane ve yatak sayısıyla sağlık turizmi açısından bölgesel ve küresel bir cazibe merkezi olma yönünde önemli mesafeler kat ettiğini, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, pandemi acil durum hastaneleri ve yeni yapılan modern şehir hastaneleriyle birlikte sağlık alanında yeni ve büyük atılımlar yaptığını ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul İl Koordinasyon Kurulu 2021 Yılı 3. Dönem Toplantısı yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı
    01:04 Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı

    Hatay'ın Payas ilçesinde bir kişi intihar etmek için 4. kattan atladı ve cadde üzerinde yürüyen başka bir kişinin üzerine düştü. Olayda, hem intihar eden kişi hem de üzerine düşen kişi hayati tehlikeyle hastaneye kaldırıldı.

  • Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    01:04 Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı. Sözlü tartışmanın kavgaya dönüşmesiyle çıkan olayda, yaralılar hastaneye kaldırıldı. Polis ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek
    00:54 Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek

    TFF 2. Lig Kırmızı Grup lideri Amedspor Başkanı Aziz Elaldı, Diyarbakır'a hafta sonu 1 milyon kişinin geleceğini açıkladı. Elaldı, taraftarlardan anlayış beklediklerini belirtti.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı
    00:21 Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı

    Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bir oto kiralama ofisine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda bir kişi yaralanırken, 61 ayrı suç kaydı bulunan ve olay sonrası kaçan zanlı ormanlık alanda yakalanarak gözaltına alındı. Saldırı sonucu yaralanan şahıs hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi
    00:18 Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi

    Samsun-Ankara kara yolu Hacılı Geçidi mevkisinde H.B. idaresindeki 01 ATY 920 plakalı yonca yüklü tır şarampole devrildi. Olay yerine polis ekipleri sevk edildi ve kaza nedeniyle yolun bir şeridi kapatıldı. Sürücü yara almadan kurtuldu ve ekipler tırı çekici yardımıyla kurtarmak için çalışma başlattı.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.


Advertisement