Kuraklık Gülbahar Barajı'nı besleyen su kaynağını kuruttu - Son Dakika
Güncel

Kuraklık Gülbahar Barajı'nı besleyen su kaynağını kuruttu

Kuraklık Gülbahar Barajı\'nı besleyen su kaynağını kuruttu

Bingöl'de yağışların azalması yaklaşık 1666 hektarlık tarım arazisine su sağlayan Gülbahar Barajı'nı besleyen kaynağı kuruttu.

29.10.2021 11:29  Güncelleme: 12:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AYDIN ARIK - Bingöl'de yağışların azalması yaklaşık 1666 hektarlık tarım arazisine su sağlayan Gülbahar Barajı'nı besleyen kaynağı kuruttu.

Merkeze bağlı Ağaçeli köyü sınırlarında bulunan ve bölgede 1666 hektarlık arazinin sulamasında kullanılan Gülbahar Barajı'nda kuraklığın etkisiyle su kaynağı çekildi.

Barajı besleyen kaynaktaki kuraklık etkileri belirgin şekilde gözleniyor. Drone ile çekilen görüntülerde de su kaynağının kilometrelerce akmadığı görülüyor. Yer yer suyun çekildiği barajda bazı yıkılmış eski yapılar da ortaya çıktı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün son 6 ay içerisindeki yağış miktarına göre hazırladığı kuraklık haritasında da Bingöl, şiddetli kuraklığın yaşandığı kategoride yer alıyor.

Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Vedat Avcı, AA muhabirine, Bingöl'de arıcılığın dağılışıyla ilgili yaptıkları araştırma kapsamında meteorolojik parametrelerindeki eğilimlerini analiz ettiklerini söyledi.

Bu analizde kentteki ortalama sıcaklık ve yağış toplamında bazı ilginç sonuçlara ulaştıklarını aktaran Avcı, 2040 yılına kadar sıcak havanın artış göstereceğini ve yağışların da azalacağını tespit ettiklerini belirtti.

"Yer altı sularının depolanması çalışmalarına hız vermek lazım"

Yakın zamanda mevsimlere göre de analiz yaptıklarını kaydeden Avcı, şöyle konuştu:

"Bingöl'de tarımsal hayat için kıymetli olan iki mevsim var, yaz aylarında sıcaklıklarda artış eğiliminde olduğu ve yağış miktarının ise azalacağı belirlendi. Bu da Bingöl'deki tarımsal faaliyetleri olumsuz yönde etkileyecek. Arazi çalışmasında da kuraklığa dair ipuçlarını gördük. Yakın çevremizde Özlüce Barajı ve Gülbahar Barajı'nda su seviyesinde önemli düşüşler var. Bu düşüşler de bize Bingöl'de kuraklığın boyutları hakkında bilgiler sunuyor. Kuraklığın bu olumsuz etkilerini azaltmak için su kaynaklarının kullanımı yolunda bilinçlendirme çalışması yapmak gerekiyor. Yer altı sularının da depolanması konusunda çalışmalara hız vermek lazım."

"Kuraklık haritasında riskin yüksek olduğu görülüyor"

Yeraltı ve yer üstü sularının azalmasıyla zincirleme şekilde ekonomik faaliyetlerinin etkilendiğine işaret eden Avcı, "Elimizdeki bulgulara göre 2040 yılına kadar yağışlarının azalması ve sıcakların artması yönünde bir eğilim var. Yeraltındaki sular, yer üstündeki sulardan daha az etkileniyor. Yeraltı sulama depolamasına önem vermemiz gerekiyor. Bingöl, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün kuraklık haritasında riskin yüksek olduğu görülüyor." ifadelerini kullandı.

"İlk defa böyle bir kuraklık gördüm"

Ağaçeli köyünde yaşayan İhsan Kızılaslan da yörede en son bu yılın nisan ayında yağış olduğunu anımsatarak, "2002 yılından beri burada yaşıyorum, ilk defa böyle bir kuraklık gördüm. Bu sene çok kurak geçti. Barajın halini görünce insan endişeleniyor." diye konuştu.

Cevdet Kaygan da yaklaşık 10 yıldır yapılan Gülbahar Barajı'nda ilk defa su seviyesinin bu kadar azaldığını aktardı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kuraklık Gülbahar Barajı'nı besleyen su kaynağını kuruttu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek
    00:54 Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek

    TFF 2. Lig Kırmızı Grup lideri Amedspor Başkanı Aziz Elaldı, Diyarbakır'a hafta sonu 1 milyon kişinin geleceğini açıkladı. Elaldı, taraftarlardan anlayış beklediklerini belirtti.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı
    00:21 Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı

    Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bir oto kiralama ofisine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda bir kişi yaralanırken, 61 ayrı suç kaydı bulunan ve olay sonrası kaçan zanlı ormanlık alanda yakalanarak gözaltına alındı. Saldırı sonucu yaralanan şahıs hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi
    00:18 Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi

    Samsun-Ankara kara yolu Hacılı Geçidi mevkisinde H.B. idaresindeki 01 ATY 920 plakalı yonca yüklü tır şarampole devrildi. Olay yerine polis ekipleri sevk edildi ve kaza nedeniyle yolun bir şeridi kapatıldı. Sürücü yara almadan kurtuldu ve ekipler tırı çekici yardımıyla kurtarmak için çalışma başlattı.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.


Advertisement