Son dakika haberi | Moritanya Cumhurbaşkanı el-Gazvani'den Mali'nin Wagner ile olası anlaşmasına tepki Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Son dakika haberi | Moritanya Cumhurbaşkanı el-Gazvani'den Mali'nin Wagner ile olası anlaşmasına tepki Açıklaması

Son dakika haberi | Moritanya Cumhurbaşkanı el-Gazvani\'den Mali\'nin Wagner ile olası anlaşmasına tepki Açıklaması

Edinilen son dakika haberine göre Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Vild el-Gazvani, Mali'nin Rus güvenlik şirketi Wagner ile anlaşacağı iddialarına tepki göstererek, böyle bir kararın bölge ülkelerine danışılması gerektiğini söyledi.

04.10.2021 18:54  Güncelleme: 20:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Vild el-Gazvani, Mali'nin Rus güvenlik şirketi Wagner ile anlaşacağı iddialarına tepki göstererek, böyle bir kararın bölge ülkelerine danışılması gerektiğini söyledi.

El-Gazvani, Fransız haber sitesi L'opinon'a gündeme dair özel bir mülakat verdi.

Mülakatta Mali hükümetiyle Rus güvenlik şirketi Wagner'in anlaşacağı iddiaları sorulan el-Gazvani, Mali'nin G5 Sahel Gücü üyesi olduğuna işaret ederek, "Eğer bir G5 Sahel ülkesi yeni bir askeri aktörle anlaşmak istiyorsa, öncelikle bölgedeki ortaklarına danışmalı ve ortak bir tavır takınmalı. Komşumuzun projelerinin gerçekliği hakkında bilgi almak için Bamako'ya kısa süre önce bir heyet gönderdim." ifadelerini kullandı.

El-Gazvani, Fransa'nın Mali'de çekilmeyeceğini açıkça ifade ettiğini, sadece Barkhane operasyonunun şekil değiştireceğinin altını çizerek, bu değişimi, bölgede kaosa yol açacak bir etken gibi düşünmemek gerektiğini belirtti.

Bölge ülkelerinin ordularının, kendi güvenliklerini sağlayabilecek aşamaya gelmesi gerektiğinin altını çizen el-Gazvani, "Bazı alanlarda destek alsak dahi Fransızlardan, Amerikalılardan veya diğer ortaklardan güvenliğimizi sağlamalarını isteyemeyiz. Moritanya'da Fransızlardan hiçbir zaman müdahale etmesini istemedik." değerlendirmesinde bulundu.

Wagner askerleri Mali'de olabilir

Rus haber sitesi Avia.pro, 1 Ekim'de Rusya'dan gönderilen silah ve 4 helikopterle beraber Rus paralı askerlerin de Mali'ye ulaştığını öne sürmüştü.

Silah ve helikopterler Mali Savunma Bakanı Sadio Camara tarafından teslim alınmış ancak Wagner askerlerine ilişkin bilgi paylaşılmamıştı.

Rus güvenlik şirketi Wagner'in paralı askerlerinin, Mali'de konuşlanacağına dair iddialar, Fransa ve AB ülkelerini harekete geçirmişti.

Halihazırda 2012'den bu yana Sahel'de askeri operasyonlar yürüten Fransa, Rusya'nın bölgedeki varlığına şiddetle karşı çıkarken, İngiltere ve AB de Wagner'in varlığından endişe duyduğunu açıklamıştı.

İddialar yalanlanmadı

Mali'de darbenin ardından kurulan asker ağırlıklı geçiş hükümeti ile Rus Wagner grubunun, Mali ordusunun eğitimi ve üst düzey yetkililerin korunmasını öngören anlaşmayı imzalamak üzere olduğu iddia edilmişti.

Yaklaşık 1000 paralı askerin Mali'ye gidebileceği ve buna karşılık aylık 10,8 milyon dolar ödeme yapılacağı öne sürülmüştü.

Malili yetkililer ise iddiaları yalanlamamış ve güvenlik konusunda her türlü iş birliğine açık olduklarını söylemişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Malili yetkililerin, Wagner ile görüştüğünü doğrulamış, Mali'nin "Rus özel şirketlerini" ülkeye çağırma hakkı olduğunu vurgulamıştı.

Sahel'de Wagner dönemi başlayabilir

Yaklaşık 5 bin askerin görev yaptığı Fransa'nın Barkhane Operasyonu'nun sonlandırılmasıyla Sahel'deki güvenlik krizinin çözümünde ana aktörün Wagner olabileceği belirtiliyor.

Wagner paralı askerleri, konuşlandıkları ülkelerde, yerel orduları eğitiyor, önemli isimleri koruyor, isyancı veya terörist gruplarla savaşıyor ve sıcak noktalarda altın, elmas ve uranyum madenlerinin güvenliğini sağlıyor.

Rus paralı askerlerin, Libya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Sudan, Mozambik, Gine, Gine Bissau, Madagaskar, Zimbabve ve Angola'da faaliyetlerde bulunduğuna inanılıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Son dakika haberi | Moritanya Cumhurbaşkanı el-Gazvani'den Mali'nin Wagner ile olası anlaşmasına tepki Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement