TBMM Başkanı Şentop, Mevlid-i Nebi Haftası etkinliklerinin açılışında konuştu Açıklaması - Son Dakika
Güncel

TBMM Başkanı Şentop, Mevlid-i Nebi Haftası etkinliklerinin açılışında konuştu Açıklaması

TBMM Başkanı Şentop, Mevlid-i Nebi Haftası etkinliklerinin açılışında konuştu Açıklaması

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, mezhepçilik fitnesinin, kabilecilik taassubunun zihinleri esir aldığı bir dönemden geçildiğini, Müslümanlık değerlerinin tarihte hiç olmadığı kadar saldırı altında olduğunu belirterek, "Umut ışıklarını aradığımız, zulümlerin sona ermesini beklediğimiz, sulh ve...

17.10.2021 00:27  Güncelleme: 00:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, mezhepçilik fitnesinin, kabilecilik taassubunun zihinleri esir aldığı bir dönemden geçildiğini, Müslümanlık değerlerinin tarihte hiç olmadığı kadar saldırı altında olduğunu belirterek, "Umut ışıklarını aradığımız, zulümlerin sona ermesini beklediğimiz, sulh ve barışı özlediğimiz bu günlerde bize çare olacak kurtuluş yolu aslında önümüzde durmaktadır, bu yol Allah'ın kitabı Kur'an ve onun alemlere rahmet olarak gönderdiği Resulünün rehberliğidir" dedi.

Şentop, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan ve bu yılki konusu "Peygamberimiz ve Vefa Toplumu" olarak belirlenen Mevlid-i Nebi Haftası etkinliklerinin Büyük Çamlıca Camisi'ndeki açılış programında yaptığı konuşmada, pazar gününü pazartesiye bağlayan gecenin rebiülevvel ayının 12. gecesi, Hz. Peygamber'in doğumunun 1450. yılı olduğunu anımsatarak, İslam dünyasının kandilini tebrik etti.

Dünyada zamanların da mekanların da kıymetlerinin farklı olduğuna, diğerlerinden kıymetli günler, saatler, anlar olduğuna işaret eden Şentop, Hz. Peygamber'in çokça hatırlandığı, isminin çokça zikredildiği, kendisine çokça salat ve selamların gönderildiği Mevlid Kandili'nin kıymetinin ve bereketinin yüksek olacağını ifade etti.

Süleyman Çelebi'nin, Hz. Peygamber'in doğduğu geceyi anlattığı Mevlid-i Şerif eserinden bir kesit okuyan Şentop, Mevlid Kandili'nin ülke, millet ve Ümmet-i Muhammed için hayırlara vesile olması, manevi bir uyanışa, yeni bir dirilişe kapı aralaması temennisinde bulundu.

Ahzab Suresi 6. ayette bugün çokça hatırlanması gereken bir hakikatin beyan edildiğini aktaran Şentop, şöyle devam etti:

"Peygamber, müminlere kendilerinden daha yakındır. Aziz Peygamberimiz ile müminler arasındaki ilişkinin mahiyetini tam olarak burada görüyoruz. O, müminlere kendilerinin birbirlerine olan yakınlığından hatta kendi nefislerinden daha yakındır. Efendimiz, bu yakınlığın ne olduğunu açıklamışlardır: 'Hiçbir mümin yoktur ki ben ona dünyada ve ahirette insanların en yakını olmayayım. İsterseniz Peygamber müminlere kendilerinden daha yakındır ayetini okuyunuz.' demiş ve buyurmuşlardır. 'Hayatım yed-i kudretinde olan Allah'a yemin ederim ki ben bir kimseye kendinden, servetinden ve çocuğundan daha sevgili olmadığım sürece o gerçek manada iman etmiş olamaz.' Müslümanlar için aziz Peygamberimizin ifade ettiği bu kıymeti, bu yüce değeri, kendi nefislerinden çok daha güçlü olan peygamber sevdasını bilmeyenler, anlamayanlar var. Peygamberimize dil uzatanlar, Müslümanların canlarından aziz bildikleri Peygamberleri ile istihza etmeye cüret edenler ne yaptıklarının, ateşle oynadıklarının farkında olmalıdırlar."

Şentop, 14 asırdır bu sevdayı dile getiren, terennüm eden yüz binlerce Müslümanın, Hz. Peygamber'e olan muhabbetlerini ve özlemlerini dile getirmek için şiirler, nesirler yazdığını, bu aşkla, bu sevdayla coğrafyaları aştığını ve şaheserler inşa ettiğini anlattı.

Arif Nihat Asya'nın Naat isimli şiirinden "Naatını Galip yazsın, Mevlid'ini Süleyman'lar. Sütunları, kemerleri, kubbeleriyle geri gelsin Sinan'lar." kesitini okuyan Şentop, "Bu muhabbet sadece bir duygusal yakınlık değildir. Bizim varlık anlayışımızla hem varlığın hem de aşkın sebebi ve muhatabı Hz. Peygamber'dir. O Habibullah'tır. Bütün varlık onun yüzü suyu hürmetine yaratılmıştır. İlk varlık aleminde zuhur eden Nur-u Muhammedi'dir." ifadelerini kullandı.

"Müslümanlar olarak zor ve karanlık günlerin içinden geçiyoruz"

Milletin, İslam'la müşerref olduğundan beri Hz. Peygamber'in aşkıyla yoğrulduğunu, yüzyıllardır gök kubbeyi kuşatan ezanların istiklalin sembolü olduğunu belirten Şentop, İstanbul'da Çamlıca'da okunan ezanın Diyarbakır'da da aynı ruhla, aynı coşkuyla okunduğunu söyledi.

Dualarla buluşup kardeş olduklarını dile getiren Şentop, şunları kaydetti:

"Binlerce kilometre uzaklardaki insanların acısıyla, derdiyle bizi üzen, dertlendiren ortak payda İslam'dır, beraber ümmet olma şuurudur. Üzerinden 14 asır geçse de veda hutbesindeki şu mübarek tavsiye hepimizin rehberidir, 'Müminler sözümü iyi dinleyiniz, iyi belleyiniz. Müslüman Müslümanın kardeşidir. Böylece bütün Müslümanlar kardeştir.' Müslümanlar olarak zor ve karanlık günlerin içinden geçiyoruz. Mezhepçilik fitnesinin, kabilecilik taassubunun zihinlerimizi esir aldığı bir dönemden geçiyoruz. Bizi Müslüman yapan değerler tarihte belki hiç olmadığı kadar ağır bir saldırı altındadır. Bitip tükenmek bilmeyen ihtirasların, toplumsal hastalıkların, adaletsizliklerin, baskı ve şiddetin bütün insanlığın üzerine çöktüğü bir dönemden geçiyoruz. Yüzyıllardır barış ve esenlik yurdu olan İslam coğrafyasında bugün yetimlerin, kadınların, yüreği yangın yerine dönmüş anaların feryatları yükseliyor. İslam ülkelerinde beslenen uluslararası terör örgütleri mensupları camide namaz kılan müminleri, pazarda alışveriş yapan masumları vicdansızca katlediyor. Umut ışıklarını aradığımız, zulümlerin sona ermesini beklediğimiz, sulh ve barışı özlediğimiz bu günlerde bize çare olacak kurtuluş yolu aslında önümüzde durmaktadır, bu yol Allah'ın kitabı Kur'an ve onun alemlere rahmet olarak gönderdiği Resulünün rehberliğidir. O'nun getirdiği din adalet dinidir, rahmet dinidir, merhamet dinidir. O'nun getirdiği din selam dinidir, kardeşlik dinidir."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TBMM Başkanı Şentop, Mevlid-i Nebi Haftası etkinliklerinin açılışında konuştu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300
    01:10 MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300

    MediaTek, yüzde 10 daha güçlü olduğu iddia edilen Dimensity 6300 işlemcisini duyurdu. İki adet 2.4 GHz hızında ARM Cortex-A76 ve altı adet 2.0 GHz hızında ARM Cortex-A55 çekirdeklerinden oluşan işlemci, 108 Megapiksel sensörü ve 16 Megapiksel çözünürlüğünde iki sensörü destekliyor. Ayrıca 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2 ve GPS bağlantıyı destekliyor.

  • Neden ChatGPT yerine Microsoft Copilot kullanmalısınız?
    01:09 Neden ChatGPT yerine Microsoft Copilot kullanmalısınız?

    OpenAI tarafından geliştirilen ve Microsoft'a ait Copilot, en popüler yapay zeka sohbet botları arasında yer alıyor. Copilot, GPT-4'ü ücretsiz sunuyor, ücretsiz şekilde internete erişebiliyor, popüler hizmetlere entegre edildi, Copilot ile DALL-E ücretsiz ve Windows 10 üzerinden kullanılabilir.

  • Murat Boz'un vivo V30 Teknoloji Testi Sonuçları
    01:09 Murat Boz'un vivo V30 Teknoloji Testi Sonuçları

    SDN ekranlarının sevilen serisi Teknoloji Testi'nin bugünkü konuğu popüler şarkıcı Murat Boz oldu. Murat Boz, vivo V30'un tasarımını, kamerasını, pil ömrünü ve diğer özelliklerini beğendiğini söyledi. Ayrıca yapay zeka, sanal gerçeklik ve uzay teknolojileri gibi konulardaki görüşlerini de paylaştı. Videoda aksesuarlar ve yeni teknolojiler hakkında da sohbet edildi.

  • Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti
    01:09 Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti

    DNA testiyle ünlü oyuncu Metin Akpınar'ın kızı olduğunu kanıtlayan Duygu Nebioğlu, şimdi de annesi Suphiye Orancı'ya ulaşabilmek için Müge Anlı'nın programına katıldı. Suphiye Hanım'ın çocuklarının biyolojik babasıyla ilgili iddialar da programda ele alındı. Ümit Besen ise bahsi geçen kadını tanımadığını ve olaylarla hiçbir ilişkisinin olmadığını belirtti.

  • Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı
    01:09 Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı

    Tesla, Cybertruck modellerinde yaşanan hızlandırıcı pedalın sıkışma sorunu nedeniyle tüm araçları geri çağırdı. Tasarım hatasının sebep olduğu sorun, şirket tarafından giderilecek ve üretimde değişiklik yapılacak.

  • Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı
    01:04 Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı

    Hatay'ın Payas ilçesinde bir kişi intihar etmek için 4. kattan atladı ve cadde üzerinde yürüyen başka bir kişinin üzerine düştü. Olayda, hem intihar eden kişi hem de üzerine düşen kişi hayati tehlikeyle hastaneye kaldırıldı.

  • Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    01:04 Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı. Sözlü tartışmanın kavgaya dönüşmesiyle çıkan olayda, yaralılar hastaneye kaldırıldı. Polis ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek
    00:54 Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek

    TFF 2. Lig Kırmızı Grup lideri Amedspor Başkanı Aziz Elaldı, Diyarbakır'a hafta sonu 1 milyon kişinin geleceğini açıkladı. Elaldı, taraftarlardan anlayış beklediklerini belirtti.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.


Advertisement