Hacı Bayram Camisi Çevre Düzenlemesi ve Kitapçılar Çarşısı Açılış Töreni - Son Dakika
Güncel

Hacı Bayram Camisi Çevre Düzenlemesi ve Kitapçılar Çarşısı Açılış Töreni

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu ülkede, millete "göbeğini kaşıyan adamlar, bidon kafalılar, baldırı çıplak" diyenlerin, kılığına kıyafetine bakarak insanları Sıhhiye'nin ötesine almayanların, insanların gönül dünyasında ciddi kırılmalara yol açtığını söyledi.

26.05.2015 20:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu ülkede, millete "göbeğini kaşıyan adamlar, bidon kafalılar, baldırı çıplak" diyenlerin, kılığına kıyafetine bakarak insanları Sıhhiye'nin ötesine almayanların, insanların gönül dünyasında ciddi kırılmalara yol açtığını söyledi.

Erdoğan, Hacı Bayram Camisi Çevre Düzenlemesi ve Kitapçılar Çarşısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Ankara'ya ve Ankaralılara gönülden bağlı olduğunu, Ankaralı kardeşleriyle sevgi diliyle, aşkla konuştuğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2003'te, önce milletvekili sonra da Başbakan olunca Keçiören'e yerleştiğini hatırlatarak, böylece "gerçek manada Ankaralı" olduğunu ifade etti.

"Çok üzülüyordum, içim içimi yiyordu"

Ankara'ya yerleşmeden önce de sık sık Hacı Bayram'a geldiğini anlatan Erdoğan, "Bu mübarek mekanın çevresinin o virane olmuş, mezbelelik halini gördükçe inanın çok üzülüyordum. Akşemsettin'in de hocası olan Hacı Bayram Veli'nin makamının çevresi nasıl böyle bakımsız, nasıl böyle mezbelelik olabilir, diye içim içimi yiyordu. Tarihe, medeniyete, kültüre, milletin değerlerine karşı kayıtsızlığı, en iyi bu mübarek cami ve çevresi bilir" diye konuştu.

Ankara'nın manevi mimarına böyle bir saygısızlığın reva görüldüğünü söyleyen Erdoğan, "Bunların kimler olduğunu sizler gayet iyi biliyorsunuz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgeyle ilgili çalışma yapmaya daha o günden karar vererek, Hacı Bayram'a yaraşır düzenlemeler için ilk adımları attıklarını kaydetti.

Erdoğan, "Bölge koruma alanında olduğu için geç de olsa nihayet burası Ankaralıların nefes alabilecekleri, maneviyatlarını yaşayabilecekleri bir yer haline geldi" şeklinde konuştu.

Hacı Bayram'ı, İstanbul'daki Eyüp Sultan'a benzettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılan düzenlemelerin ardından Ankaralıların artık gönül rahatlığıyla burada namazını kıldığını, kitabını alıp, alışverişini yapabildiğini anlattı.

Erdoğan, Hacı Bayram Camisi çevre düzenlemesinin yanı sıra eski kitapçılar çarşısındaki 74 dükkanın yenilendiğini de bildirdi. Proje kapsamında bölgenin 35 yıllık çınarlarla donatıldığını söyleyen Erdoğan, yapılan yenilikleri anlattı.

Erdoğan, Hacı Bayram Veli Camisi çevre düzenlemesiyle 36 ayrı eseri hayata geçiren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'i tebrik ederek, başarılarının artarak devamını diledi.

-"Ankara aslında bir Ahi, İslam şehridir"

Şehirlerin, taştan, betondan ibaret olmadığını, bir şehrin inşaatçılardan çok manevi mimarlarca inşa edileceğini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ankara aslında bir Ahi, İslam şehridir. Ankara, Selçuklunun, Osmanlının şehridir. Ankara İstiklal Harbi'nin şehridir. Çanakkale'den sonra o kutlu savaş, İstiklal Harbi buradan idare edildi. Türkiye'nin dört bir köşesinden gelen temsilcileri ağırlayan bu Meclis, bu camide, Hacı Bayram'da kılınan cuma namazının ardından dualarla, tekbirlerle açıldı. Siz bilir misiniz, ilk Meclis'in açılışında Salat-ı Tefriciyelerin getirilmesi, Hatmi Şeriflerin indirilmesi, ama bütün bunlarda Buhar-i Şerif'İn hatmedilmesi, kurbanların kesilmesi ve Meclis'in açılması, nereden nereye... Düşman Polatlı'ya dayandığında, top sesleri Meclis duvarlarında yankılanırken dahi Ankara sabırla ve kararlılıkla mücadeleye devam etti."

Külliyeler, medreseler, camilerin Ankara'nın tapu senedi olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Fakat bir dönem geldi ki, bu şehri adeta ikiye böldüler. Yeni inşa edilen Ankara ile şehrin güneyi ile eski Ankara'yı, bu bölgeyi karşı karşıya getirdiler. Bu ülkede, millete 'göbeğini kaşıyan adamlar, bidon kafalılar' diyenler, 'baldırı çıplak' diyenler, kılığına kıyafetine bakarak insanımızı Sıhhiye ötesine almayanlar, insanlarımızın gönül dünyasında ciddi kırılmalara yol açtı. Hatta öyle ileri gittiler ki, 'Kabe Arap'ın olsun, bize Çankaya yeter' diyenler, Hacı Bayram Veli'yi, yani gerçek Ankara'yı hafızamızdan silmek istediler, kazımak istediler. Başaramadılar. Çünkü bu millet hiç bir zaman aslını inkar etmedi. Tam tersine köklerine sıkı sıkıya bağlı kaldı."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hacı Bayram Camisi Çevre Düzenlemesi ve Kitapçılar Çarşısı Açılış Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Danilo's Pizza Bursa Ant Spor, YTR Gayrimenkul Bodrum Basketbol'u mağlup etti
    20:38 Danilo's Pizza Bursa Ant Spor, YTR Gayrimenkul Bodrum Basketbol'u mağlup etti

    Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi final serisinin ilk maçında, Danilo's Pizza Bursa Ant Spor, YTR Gayrimenkul Bodrum Basketbol'u 71-70 mağlup ederek 1-0 öne geçti. Serinin ikinci maçı 20 Nisan Cumartesi oynanacak.

  • Özgür Özel Bilkent Üniversitesi'nde Gençlerle Buluştu:
    20:33 Özgür Özel Bilkent Üniversitesi'nde Gençlerle Buluştu: "Bugün Bekâ Sorunu Her Dört Gençten Üçünün Bavulları Zihninde Toplamış Olmasıdır"

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Bilkent Üniversitesi Sosyal Demokrasi Topluluğu’nca düzenlenen Gençlik Buluşması’nda; seçimlerde başarılı olmalarının üç nedeninin gençler, eşit temsil ve bilim olduğunu ifade etti. Özel, “Bir ülkenin gerçek sorunu o ülkenin gençlerinin dünyanın diğer ülkelerinde hayal kurmasıdır. Bugün bekâ sorunu her dört gençten üçünün  bavulları zihninde toplamış olmasıdır" dedi. Seçimlere genç bir ekiple gittiklerini belirten Özel, “Önümüzde açamadığımız devasa bir kapı vardı kale gibi. Siyasetin başarı kapısı bize kapalıydı. Bir cam tavan vardı başımızın üstünde yüzde 25’lik, kıramıyorduk, kıramıyoruz diye de artık zıplamıyorduk. O devasa siyaset kalesinin, kapalı başarı kalesinin üç anahtarı vardı. Tarihten mirastı. Emanetti. O üç anahtarı üç deliğe soktuk ve teker teker çevirdik. Siyasetin başarı kapısı açıldı” diye konuştu.

  • Karesi Belediyesi'nin 474 Milyon TL Borcu Açıklandı
    20:24 Karesi Belediyesi'nin 474 Milyon TL Borcu Açıklandı

    Balıkesir'de AK Parti'den CHP'ye geçen Karesi Belediyesi'nin yeni başkanı Mesut Akbıyık, belediyenin devam eden işler hariç 474 milyon 465 bin 117 lira 43 kuruş borcu olduğunu açıkladı.

  • Çin BM Daimi Temsilcisi: İsrail Refah'a saldırı planından vazgeçmelidir
    20:22 Çin BM Daimi Temsilcisi: İsrail Refah'a saldırı planından vazgeçmelidir

    Çin'in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı açıklamada, İsrail'in Refah'a saldırı planından vazgeçmesi gerektiğini belirtti. Zhang, nüfuz sahibi ülkelerin ateşkes için somut çaba göstermesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, İsrail'in Gazze'ye daha fazla yardım girmesi için geçişleri açması gerektiğini vurguladı. Zhang, Orta Doğu sorununun çözümünün iki devletli çözüm olduğunu söyledi.

  • Tokat'ta eğitime 1 gün ara verildi
    20:17 Tokat'ta eğitime 1 gün ara verildi

    5,6 büyüklüğünde depremin meydana geldiği Tokat'ta eğitime 1 gün ara verildi.


Advertisement