Hak-Par Diyarbakır İl Başkanlığının Olağan Kongresi - Son Dakika
Politika

Hak-Par Diyarbakır İl Başkanlığının Olağan Kongresi

Eski Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Kemal Burkay, "Öteden beri tekrarladığımız şeyi tekrar söylüyorum, silahlar sussun, hatta PKK silahları tümden bıraksın.

06.02.2016 15:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Kemal Burkay, "Öteden beri tekrarladığımız şeyi tekrar söylüyorum, silahlar sussun, hatta PKK silahları tümden bıraksın. Bu aşamadan sonra mücadelemizi barışçıl yöntemlerle siyasi kanallarla yürütelim. Bunun olanakları var" dedi.

Burkay, bir düğün salonunda düzenlenen HAK-PAR Diyarbakır İl Başkanlığı 7. Olağan Kongresi'nde, son zamanlarda bölgede acı bir dönem yaşandığını söyledi.

Diyarbakır'ın Sur, Şırnak'ın Cizre ve Mardin'in Nusaybin ilçeleri başta olmak üzere birçok yerin yangın alanına döndüğünü belirten Burkay, "Bir süre 'Çözüm ve Barış Süreci' denen bir süreci yaşadık. Kitlelerde Kürt sorunu çözülebilir umutları oluştu. Hem Kürtler hem de Türkler arasında bu umut oluştu. Ben o kadar iyimser değildim. İyimser değildim ama yine de silahların yeniden patlaması, kent ve kasabalarımızın yeniden bir yangın yerine dönmesi, halkımızın göçe zorlanması ve can kayıplarına neden yoktu" diye konuştu.

Burkay, diyaloğun sürdürülmesi ve genişletilmesi, Kürt kesiminde daha geniş kesimlerle birlikte çözüm aranması gerektiğini dile getirdi.

Şiddeti sona erdirmek ve Kürt sorununu çözüme kavuşturmak gerektiğine işaret eden Burkay, "Bu çatışmaların kimseye bir şey kazandırmadığı, Kürt halkına da çok büyük acılara ve zararlara mal olduğu son derece açık. Öyle olunca haklı olarak hepimiz soruyoruz ne olacak bunun sonu? Bence bunun sonu küçük hesapları her iki taraf bakımından da bir yana bırakmak ve gerçekçi olmayı gerektiriyor" ifadelerini kullandı.

Burkay, yapılması gereken şeyin kavga olmadığını, bunun sonuç vermediğini herkesin gördüğünü vurgulayarak, "Bu kavganın son bulması ve barışa ulaşmak sorun çözmeye bağlı. Öteden beri tekrarladığımız şeyi tekrar söylüyorum, silahlar sussun, hatta PKK silahları tümden bıraksın. Silahlı mücadele dönemi denen dönem ne getirdi, ne götürdü tartışmasını şimdi yapmayalım. Ama sorunu çözmediği görüldü" değerlendirmesinde bulundu.

"Mücadele siyasi kanallarla yürütülmeli"

Mücadelenin barışçıl yönetmeler ve siyasi kanallarla yürütülmesi gerektiğini anlatan Burkay, şunları kaydetti:

"Bugün siyasi mücadele olanakları var. Hatta bunun olanakları HDP için daha fazla vardı. Parlamentoda 80 milletvekili, yüzlerce belediye. Böylesine olanaklar bizim elimizde olsaydı, hatta bunun yarısı bizim elimizde olsaydı o zaman nasıl bir mücadele verildiğini dosta ve düşmana gösterirdik.

Ülkeden iki defa yurt dışına kaçtım. İkinci kaçışta 31 yıl kaldım. Döndüğümde Muş Alparslan Üniversitesi beni davet etti, gittim konferans verdim. Kürt meselesini anlattım. Orada vali, emniyet müdürü ve dekan da vardı. Sonra ertesi gün bir sınıfta Kürt edebiyatıyla ilgili Kürt bölümü öğrencilerine bir konferans verdim, onlarla sohbet ettim. Düşünebiliyor musunuz, 12 Eylül'de ülkemizden Kürt olduğumuz için kaçtık ve dönüşte böylesine bir değişimi gördük."

Daha sonra tek listeyle gidilen kongrede Vasıf Kahraman, yeniden il başkanlığına seçildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Hak-Par Diyarbakır İl Başkanlığının Olağan Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement