Hak Par Genel Başkanı Burkay: "Pkk Silah Bırakma Konusunda Kararlı Olmalı" - Son Dakika
Politika

Hak Par Genel Başkanı Burkay: "Pkk Silah Bırakma Konusunda Kararlı Olmalı"

Hak Par Genel Başkanı Burkay: "Pkk Silah Bırakma Konusunda Kararlı Olmalı"

Hak ve Özgürlük Partisi (HAK PAR) Genel Başkanı Kemal Burkay bir süredir silahların sustuğunu ve toplumun barışçı bir çözüm aradığını belirterek, "Bu fırsat kaçmamalı. PKK silah bırakma konusund...

27.10.2013 13:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

FATİH GAZİOĞLU - Hak ve Özgürlük Partisi  (HAK-PAR) Genel Başkanı Kemal Burkay bir süredir silahların sustuğunu ve toplumun barışçı bir çözüm aradığını belirterek, "Bu fırsat kaçmamalı. PKK silah bırakma konusunda kararlı olmalı, devlet ise Kürt sorununun çözümü için bir an önce kapsamlı, cesur adımlar atmalı" dedi.

HAK-PAR Genel Başkanı Kemal Burkay, Kürt sorununun ve diğer sorunların çözümüne, demokratikleşmeye ve barışa ilişkin parti politikalarını kitlelere anlatmak ve vatandaşların görüşlerini almak için 14 ile yapacağı  "Özgürlük ve Barış Yürüyüşü" öncesi parti genel merkezinde bir basın toplantısı düzenledi.

Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Burkay, parti olarak İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nde yazılı tüm hakların bu ülkede eksiksiz gerçekleşmesini istediklerini dile getirdi. Avrupa Birliği standartlarında çağdaş, ileri bir demokrasiyi savundukalarını kaydeden Burkay, "AB üyeliği için gerekli reformların bir an önce tamamlanmasını istiyoruz. Biz HAK-PAR olarak sorunların barışçı ve uygarca yöntemlerle çözülmesini istiyoruz" diye konuştu.

"Bu fırsat kaçmamalı"

Kürt sorununun çağdaş hukuka uygun, eşitlikçi, barışçı bir yöntemle çözülmediği için bu ülke halklarının çok büyük bedeller ödediğini ve son olarak 30-40 yıllık bir çatışma döneminden geçildiğini söyleyen Burkay, "Ancak, baskı ve yok sayma gibi, şiddet ve savaşın da çözüm olmadığı bir kez daha görüldü." değerlendirmesinde bulundu.

Bir süreden beri silahlar yeniden sustuğunu ve toplum barışçı bir çözüm aradığını dile getiren Burkay şöyle konuştu:

"Bu fırsat da kaçmamalı. PKK silah bırakma konusunda kararlı olmalı, devlet ise Kürt sorununun çözümü için bir an önce kapsamlı, cesur adımlar atmalı. Biz HAK-PAR olarak bu sorunun eşitlik temelinde çözümünden yanayız. Bunun biçimi tüm dünyada federasyondur. Federasyon bölünme değil, bir arada, barış içinde özgürce yaşamanın biçimidir. Bunun için, 12 Eylül Cunta Anayasası bir an önce kaldırılıp gerçekten demokratik, sivil bir anayasa yapılmalı. Yeni bir vatandaşlık tanımı benimsenmeli, anadilde eğitime, yerinden yönetime olanak veren bir sistem benimsenmeli ve tüm yasalar buna uygun biçimde demokratikleştirilmeli."

"Alevi sorunu eşitlik ve adalet temelinde çözülür"

Burkay, ülkenin diğer en önemli sorununun Alevi sorunu olduğunu belirterek bunun da ancak eşitlik ve adalet temelinde çözülebileceğini kaydetti. Alevi sorununun çözüm yollarına da değinen Burkay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun yolu Alevilerin inançlarına ilişkin meşru taleplerinin kabul edilmesidir. İnanç alanı tüm yurttaşlar için özgürleşmeli; devlet ne kimseye inancından dolayı baskı yapmalı, ne de imtiyaz tanımalı. Bu iki önemli sorunumuzun çözümü ülkeye barış getirecek ve demokrasinin standartlarını yükseltecektir. Barış ortamı ülkemizin diğer önemli sorunlarının çözümü için de uygun bir ortam yaratacaktır. Kaynaklar çatışmaya değil, yeni iş alanları açmaya; eğitime, sağlığa, konuta ve benzer yapıcı alanlara yönelecek, ülke gerçekten çağ atlayacaktır. Bunun için kavgaya, şiddete değil, yeni bir anlayışa ve değişime ihtiyaç var. Biz değişimin partisiyiz. Bu ülkenin özgürlük ve barış isteyen, değişim isteyen tüm kadınları ve erkekleri, Bunun için el ele verelim, kaderimizi değiştirelim"

Basın açıklamasının ardından HAK-PAR yöneticileri parti otobüsüyle Malatya'ya uğurlandılar. Burkay, partili arkadaşlarıyla Elazığ, Tunceli, Bingöl, Ağrı, Van, Bitlis, Batman, Diyarbakır, Mardin, Urfa, Antep, Adana ve Mersin illerini de ziyaret edecek. Burkay, gezi izlenimlerinin sonuçlarını, çözüme ve Yeni Anayasa'ya ilişkin taleplerini kapsayan bir ropor da hazırlayarak hükümete ve parlamentoyo sunacak. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Hak Par Genel Başkanı Burkay: 'Pkk Silah Bırakma Konusunda Kararlı Olmalı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement