Hakan Kurt: Türk Iş Dünyasına Çağrım, Burada Çok Önemli Fırsatlar Var - Son Dakika
Güncel

Hakan Kurt: Türk Iş Dünyasına Çağrım, Burada Çok Önemli Fırsatlar Var

Haber-Kamera: Taner YENER / İstanbul DHATürkiye ve Katar arasında ekonomik işbirliği için düzenlenecek olan 'EXPO TURKEY by QATARö tanıtım toplantısında konuşan Medyacity Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kurt, Türk şirketlerinin bu bölgeye ve Afrika'ya kolay ihracat yapabilmesi için Doha'yı...

01.02.2017 13:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Haber-Kamera: Taner YENER/ İstanbul DHA

Türkiye ve Katar arasında ekonomik işbirliği için düzenlenecek olan 'EXPO TURKEY by QATARö tanıtım toplantısında konuşan Medyacity Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kurt, Türk şirketlerinin bu bölgeye ve Afrika'ya kolay ihracat yapabilmesi için Doha'yı merkez olarak kullanmasının çok önemli olduğunu belirtti. Kurt "Ben herkesin Orta Doğu ziyaretlerinde Katar'a gelmelerini öneriyorum. Katar, kültürünü yaşatan, koruyan, tarihsel birlikteliğimizin olduğu bir ülke. Türk iş dünyasına çağrım, burada çok önemli fırsatlar var. Türkiye ile Katar kendi kabiliyetlerini birleştirerek üçüncü ülkelerle kolaylıkla iş yapabilirler.ö diye konuştu.

Katar ve Türkiye arasında stratejik ortaklığı ve ekonomik işbirliğini geliştirmek için 18-20 Nisan 2017 tarihinde Katar Ulusal Kongre Merkezi'nde düzenlenecek olan 'EXPO TURKEY by QATARö tanıtım toplantısı Katar Ulusal Kongre Merkezi CEO'su Abdul Aziz Al Emadi ve Medyacity Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kurt'un katılımıyla gerçekleştirildi.

"EKONOMİK FIRSATLARIN ÖNÜNÜ AÇACAĞINI BEKLİYORUZ"

Fuar ile iki ülke ve işletmeler arasında ihtiyaç duyulan stratejik ortaklığın kurulmasını ve gelecekteki ekonomik fırsatların önünün açılmasını beklediklerini belirten Katar Ulusal Kongre Merkezi CEO'su Abdul Aziz Al Emadi, 'Bu etkinlik ekonomi, bilgi, ticaret ve kültürel etkileşim gibi alanlarda etkili bir ekonomik bölge yaratacak. İki ülke ve işletmeler arasındaki ihtiyaç duyulan bu stratejik ortaklığı kurarak bu etkinliğin gelecek ekonomik fırsatların önünü açacağını bekliyoruz. Medyacity ile gerçekleştireceğimiz bu yeni ortaklık fırsatı ile iki ülkenin de ekonomi odaklı teşviklere ev sahipliği yapmaları sağlanacak. Bu denli büyük ölçekli bir etkinliğin altından kalkabilecek ölçüde yılların deneyimine sahip olduğumuza inanıyoruz" dedi.

"TÜRK İŞ DÜNYASINA ÇAĞRIM, BURADA ÇOK ÖNEMLİ FIRSATLAR VAR"

Türkiye-Katar ekonomik ilişkileri açısından bölgede faaliyet gösteren yatırımcılar için çok etkili bir fuar olacağını ifade eden Medyacity Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kurt, Son 10 yılda Katar otorite ve iş adamlarının Türkiye'ye yaptığı doğrudan yatırım miktarının 19 milyar dolar olduğunu belirten Kurt, "Söz konusu bu rakam ile yer alıyor. Türk müteahhitlerinin Katar'da aldığı işler de var. 7,5 milyar dolarlık taahhüt hizmetleri şu anda Türk müteahhitlerinde bulunuyor. Ticarette milyar dolarlara çıkamadık. Ticaret hacmimiz 770 milyon dolar seviyesinde yer alıyor. Uluslararası piyasalardan kaynaklanan döviz baskısı altında önemli bir çıkış yolunu ortaya koyuyoruz. 18-20 Nisan'da Türkiye'den 300'e yakın firmamızla bu fuarda yer alacağız. Genel bir ticaret fuarı düzenliyoruz, sektöre özel değil. Bu da Katar'ın ticari yapısına uygun bir fuar. Katar dünyanın her yerine sektör ayırt etmeden yatırım yapan, yüksek eğitimli bir ülke" diye konuştu.

"KATAR'DA ÇOK ÖNEMLİ FIRSATLAR VAR"

Türk şirketlerinin bu bölgeye ve Afrika'ya kolay ihracat yapabilmesi için Doha'yı merkez olarak kullanmasının çok önemli olduğunu söyleyen Kurt, şirketlerin çok ciddi vergi, ticari ilişki, lojistik gibi avantajların bulunduğunu vurguladı. Katar'ın 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türkiye'nin destek veren ilk ülkelerden biri olduğuna vurgulayan Kurt, "Ben özellikle herkesin Orta Doğu ziyaretlerinde Katar'a gelmelerini öneriyorum. Katar, kültürünü yaşatan, koruyan, tarihsel birlikteliğimizin olduğu bir ülke. Türk iş dünyasına çağrım, burada çok önemli fırsatlar var. Türkiye ile Katar kendi kabiliyetlerini birleştirerek üçüncü ülkelerle kolaylıkla iş yapabilirler. Katarlılara da çağrım, onları fuara, Türkiye'den gelebilecek kabiliyetleri görmeye davet ediyoruz." diye konuştu.

"METREKARE FİYATLARI LONDRA'YA GÖRE OLDUKÇA İYİ"

Konuşmaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Hakan Kurt, Katarlıların Türkiye'deki yatırımları ile ilgili soruya, "Katarlılar, Türkiye'de daha çok yatırım için gayrimenkul satın alıyor. Segment gözetmeksizin gayrimenkul anlamında Bursa, Trabzon, İzmir ve Bodrum'a yatırım yapıyorlar. Kullanmak için de aldıkları gayrimenkuller var. Katarlı profili en çok cezbeden iki sektörden biri gayrimenkul sektörü. İstanbul çok güzel bir şehir, onunla Londra'yı kıyaslayabiliyoruz ortalama metrekare fiyatları Londra'ya göre oldukça iyi. " dedi.

"FUARDA KURU SABİTLEDİK"

Kurt, "Türkiye'nin Katar'da askeri üssü var, Türk şirketlerinin askeri malzeme üretimi konusunda iş birliği bulunuyor mu?" şeklindeki sorusuna "Katar'ın Türkiye'deki en büyük yatırımı BMC yatırımı. Deniz kuvvetleri ve yazılım anlamında Türkiye'den çeşitli satın almalar gerçekleştirildi. İki ülke arasındaki savunma iş birlikleri stratejik düzeyde devam ediyor." diye konuştu. Kurt, "Kur baskısı yatırımlar anlamında nasıl kontrol altına alınacak?" şeklindeki bir soruya ise, "Kurun reel sektörü etkilediğini çok net yaşayan biri olarak konuşuyorum, yurt dışında gerçekleştirdiğimiz bir fuarda kuru sabitledik." şeklinde yanıtladı.

"KATAR TÜRKİYE'NİN BİR KAPISI OLACAK"

Abdul Aziz Al Emadi de yerel para birimleriyle ticaret yapılmasına ilişkin soruya, "Biz bunu teşvik ederiz. Biz serbest piyasalarda çalışıyoruz. Bu alanda şöyle bir çözüm önerebiliriz, 'Biz Katarlı iş adamları olarak Türkiye'ye gittiğimizde TL'yi kullanalım' önerisini sunuyoruz. Belki biz TL ile ticaret yapabiliriz, çünkü TL ile ticaret yaparsak TL'yi desteklemiş oluruz ve bunun çok önemli bir politika olduğunu düşünüyorum." dedi. Özel sektörü ön plana çıkarmaya önem verdiklerini fuarın buna yardımcı olacağını vurgulayan Al Emadi, Türkiye'nin sanayi, iletişim, gıda konusunda çok gelişmiş olduğunu, bu tecrübesini üçüncü ülkelere aktarmayı istediklerini ve Katar'ın böylelikle Türkiye'nin bir kapısı olacağını ifade etti.

YATIRIMCILARIN YOĞUN İLGİ GÖSTERMESİ BEKLENİYOR

Katar ve Türkiye; daha hacimli bir ekonomik işbirliğine, "Expo Turkey by Qataröa imza atacak. İki ülke arasındaki stratejik ortaklık, bu fuarla Dünya sahnesine taşınacak ve her iki ülkeyi de bölgedeki ekonomi merkezleri haline getirecek. İki ülkeyi ilk kez bu tür bir etkinlikte bir araya getirecek EXPO TURKEY by QATAR, Katar Ulusal Kongre Merkezi'nde 18-20 Nisan 2017 tarihlerinde düzenlenecek. Fuara, iki ülke dışında Ortadoğu ve Kuzey Afrika'yı kapsayan MENA bölgesi ve uluslararası arenadan yatırımcıların yoğun ilgi göstermesi bekleniyor. Medyacity ve Katar Vakfı'na bağlı Katar Ulusal Kongre Merkezi tarafından organize edilen fuarda, Türkiye ve Katar'dan üst düzey devlet temsilcileri de hazır bulunarak destek verecek. Fuar aynı zamanda ikili iş ve devlet görüşmelerine ve ortaklıklara ev sahipliği yapacak.

Hakan Kurt: Türk Iş Dünyasına Çağrım, Burada Çok Önemli Fırsatlar Var
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hakan Kurt: Türk Iş Dünyasına Çağrım, Burada Çok Önemli Fırsatlar Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beijing'in GSYİH'sı 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 6 arttı
    14:29 Beijing'in GSYİH'sı 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 6 arttı

    Çin'in başkenti Beijing'in gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYİH), 2024'ün ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artarak 1,05 trilyon yuanı (yaklaşık 148 milyar ABD doları) aştı. Kentin birincil sektörlerinin katma değeri yüzde 3,2 artarken, ikincil sektörlerinin katma değeri yüzde 7,3 artış gösterdi. Kentin üçüncül sektörlerinin katma değeri ise yüzde 5,8 arttı. Beijing, 2024 yılı için yüzde 5 civarında GSYİH büyüme hedefi belirlemiş bulunuyor.

  • Balıkesir'de Uyuşturucu Operasyonunda 9 Zanlı Gözaltına Alındı
    14:28 Balıkesir'de Uyuşturucu Operasyonunda 9 Zanlı Gözaltına Alındı

    Balıkesir'de uyuşturucu ile mücadele kapsamında yapılan operasyonlarda Bandırma, Gömeç, Edremit, Susurluk, İvrindi ve Susurluk ilçelerinde 9 zanlı gözaltına alındı. Şüphelilerin üst aramalarında 33,31 gram sentetik uyuşturucu, 5 gram esrar, 2 ruhsatsız tabanca, 15 adet fişek, hassas terazi, bir adet uyuşturucu hap ve payp ele geçirildi. Gözaltına alınan zanlıların emniyetteki işlemleri devam ediyor.

  • YÖK Başkanı: Türkiye yükseköğretimde küresel bir eğitim merkezi haline geliyor
    14:24 YÖK Başkanı: Türkiye yükseköğretimde küresel bir eğitim merkezi haline geliyor

    YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye'nin yükseköğretimde küresel bir eğitim merkezi haline geldiğini belirterek, YÖK'ün uluslararasılaşma stratejisinin temel hedefinin ilk 5 ülke arasına girmek olduğunu söyledi. Özvar ayrıca, YÖK'ün yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında çalışmalar yürüttüğünü ve uluslararası öğrencilere yönelik olumsuz algı çalışmalarını kınadığını ifade etti.

  • Gaziantep'te çember operasyonunda 23 yıl hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı
    14:24 Gaziantep'te çember operasyonunda 23 yıl hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı

    Gaziantep İl Jandarma ekipleri tarafından düzenlenen çember operasyonunda, 9 ayrı suç kaydı ve 23 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şüpheli C.Y., Nurdağı ilçesinde saklandığı adreste yakalandı. Şüpheli şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • Çorum'da Büyükler Oryantiring Türkiye Şampiyonası Başladı
    14:24 Çorum'da Büyükler Oryantiring Türkiye Şampiyonası Başladı

    Çorum'da düzenlenen Büyükler Oryantiring Türkiye Şampiyonası, Çatak Tabiat Parkı'nda başladı. Şampiyonaya 130 spor kulübünden 1250 sporcu katılıyor. Çorum Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yağbat, sporcuları en iyi şekilde ağırlamaya özen gösterdiklerini belirtti. Türkiye Oryantiring Federasyonu Başkanı Tekin Çolakoğlu ise Çorum'un oryantiring sporu için uygun bir kent olduğunu vurgulayarak, sporcuların milli takıma seçilmesini ve uluslararası arenada ülkemizi temsil etmelerini beklediklerini söyledi. Şampiyona, yarın Mislerovacığı köyünde devam edecek ve 21 Nisan Pazar günü kent merkezindeki etabın ardından sona erecek.

  • Ordu'da suç örgütüne yönelik operasyonda 2 şüpheli tutuklandı
    14:23 Ordu'da suç örgütüne yönelik operasyonda 2 şüpheli tutuklandı

    Ordu'da İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda, organize suç örgütü üyeliği ve kanuna muhalefet suçlarından aranan E.A.G. ve E.E. isimli şüpheliler gözaltına alındı. Şüphelilerin üzerinde yapılan aramada ruhsatsız bir tabanca ve 8 mermi ele geçirildi. Şüpheliler, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı.

  • Elazığ'da zabıta ekiplerinden sıkı denetim: Kaldırımlar işgal edilmeyecek
    14:22 Elazığ'da zabıta ekiplerinden sıkı denetim: Kaldırımlar işgal edilmeyecek

    Elazığ Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri tarafından şehir merkezinde kaldırımları işgal eden esnafa yönelik denetim gerçekleştirildi. Kaldırımları kullanmak isteyen vatandaşların talepleri üzerine denetimler sık bir şekilde devam edecek.


Advertisement