Hakkari'de Bomba Yüklü Araçla Yapılan Saldırıya Tepki - Son Dakika
Yerel

Hakkari'de Bomba Yüklü Araçla Yapılan Saldırıya Tepki

Şemdinli'de terör örgütü PKK'nın ilçe merkezinde patlattığı bomba yüklü aracın yol açtığı tahribat, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki bazı sivil toplum kuruluşlarının tepkisine yol açtı.

23.10.2015 12:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şemdinli'de terör örgütü PKK'nın ilçe merkezinde patlattığı bomba yüklü aracın yol açtığı tahribat, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki bazı sivil toplum kuruluşlarının tepkisine yol açtı.

İlçenin Serment Caddesi'nde infilak ettirilen patlayıcı yüklü araç, çok sayıda iş yeri, ev ve aralarında İlçe Devlet Hastanesi'nin de bulunduğu kamu kurumlarının hasar görmesine neden oldu. Her gün yüzlerce vatandaşın tedavi için gittiği İlçe Devlet Hastanesindeki tahribat hizmetleri aksattı.

Üç katlı hastanenin doğum, acil, yeni doğan, hemodiyaliz servisi, ameliyathane ve lojmanları zarar gördü, sağlık hizmeti verilemedi.

Saldırıya tepki

Sağlık Sen Van Şube Başkanı Hikmet Bilgin, Şemdinli'deki saldırıya ilişkin, AA muhabirine, dünya üzerinde bütün savaşlarda sağlık çalışanlarına karışılmadığını ve sağlık hizmeti veren ambulanslara dokunulmadığını söyledi.

"Bu hizmeti verenlere ateş edilmez, onlar taciz edilmez" diyen Bilgin, hiçbir savaşın kuralında bunun olmadığını,  çünkü sağlık çalışanlarının hiçbir insanın ırkına, diline, rengine, dinine ve mezhebine bakmadan hizmet verdiğini kaydetti.

Sağlığın temel felsefesinin insan olduğunu dile getiren Bilgin, şöyle konuştu:

"Bunu gözeten bir camianın insanı olarak, Şemdinli'deki hastanenin tahrip edilmesinin hiçbir ideolojiye sığmadığını düşünüyorum. O bombayı koyanların, ideolojisi olamaz. Bu telin edilmesi gereken bir durumdur. İnsan merkezli bir kuruma, saygı göstermek zorundadırlar. Bunun başka alternatifi yok. Bu bombayı koymak bölge halkına hakarettir, zulümdür, zalimliktir. Orada yaşayan bölge halkının da ideolojisine hakarettir. O ilçede sizin ideolojinizin dışında biri yok ki. Orada şifa bekleyen hastalar var. O hastalar sağlıklarının yanı sıra psikolojilerini de kaybettiler. Bu bombayla psikolojileri de bozuldu. Bunun tek bir adı vardır o da anarşizmdir."

Bilgin, saldırıyı gerçekleştirenleri kınadığını belirterek, "İnsanlar savaş ortamında yıpranıyor. Linç ve darp ediliyor. Bunu yapanların halka verecek cevapları var mıdır, bilmiyorum. Ancak halkın desteklemediği hiçbir örgüt ve ideoloji uzun süreli olamaz ve yok olmaya mahkumdur. Halkı karşısına almaktır ve halka zulümdür" dedi.

Bitlis

Sağlık-Sen Bitlis Şube Başkanı Baki Kaya ise patlamada devlet hastanesinin zarar görmesinden dolayı insanların mağdur olduğunu söyledi.

Kaya, görüşü ne olursa olsun, sağlık kurumlarının herkes için olduğunu belirterek, saldırılarla bölge halkının zor durumda kaldığını ve sağlık hizmeti alamadığını ifade etti.

Hastanelerde görüşü ne olursa olsun, herkesin tedavi gördüğünü anlatan Kaya, şöyle konuştu:

"Sağlık kurumlarını bu hale getirmek kimseye yakışmaz. Bölgede bu olaylardan dolayı doktorlar istifa ediyor. Onları burada tutamıyoruz. Elimizdeki imkanları en iyi şekilde değerlendirmek mecburiyetindeyiz. Hastaları sevk edildiğinde, 'Vatandaşlar niye bu cihazlar sizde yok' diye kıyameti koparıyor. Ama bir şekilde de bombalayıp mevcut cihazları ve binaları da kullanılamaz hale getiriyorlar. Bu şekilde bölge halkını da mağdur ederek zor duruma düşürüyorlar. Bu saldırılardan bölge halkı büyük zarar görüyor. Sağlık kurumlarına zarar verilmemeli. Çünkü sağlık kurumlarının ideolojisi yoktur. Nereden ve kimden gelirse gelsin, bu saldırıları kınıyoruz, lanetliyoruz. Bu saldırıların son bulmasını istiyoruz."

Muş -

Muş'taki sivil toplum kuruluşları da Şemdinli ilçesinde bomba yüklü araçla yapılan saldırıyı kınadı.

Sağlık-Sen Muş Şube Başkanı Fehmi Kuzey Vurar, terör olayları başladığından bugüne sağlık çalışanları ve hastanelerin de hedef olduğunu söyledi.

Vurar, "Bu saldırı ne ilk ne de son olacak. Doktorlar ve sağlık personelleri istifa ediyor. Güvenli ortam olmadığı için insanlar burada gelip çalışmak istemiyor. Savaşta bile sağlık kuruluşuna dokunulmaz ama bunları yapıyorlar" diye konuştu.

Eğitim Bir Sen Muş Şube Başkanı Mahir Barışan da sağlık hizmeti veren kuruluşlara yapılan saldırıları tasvip etmediklerini ve kınadıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Savaş esnasında bile sivillerin, hastaların tedavi olduğu hastanelerin hedef alınmasını kabul etmiyor ve kınıyoruz. Hastaların masumiyetine yapılan saldırıyı onaylayamayız. Bu hem sağlık hizmetini aksattığı gibi bölgeye doktor da gelmiyor. Hem hizmet bekleyip hem de hastaneye saldırmak yanlış bir anlayış. O zaman devlet nasıl hizmet verecek. Mağdur edilen yine bölge insanıdır, Kürt vatandaşıdır."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Hakkari'de Bomba Yüklü Araçla Yapılan Saldırıya Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement